Nippostrongylus brasiliensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nippostrongylus brasiliensis
Nippostrongylus brasiliensis
Nippostrongylus brasiliensis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Нематоди (Nematoda)
Клас: Chromadorea
Ряд: Rhabditida
Родина: Heligmonellidae
Рід: Nippostrongylus
Вид: N. brasiliensis
Nippostrongylus brasiliensis
(Travassos, 1914)
Посилання
Вікісховище: Nippostrongylus brasiliensis
NCBI: 27835

Nippostrongylus brasiliensis — вид нематод родини Heligmonellidae. Кишковий паразит гризунів, зокрема пацюків. Використовується як модельний організм для вивчення кишкових паразитів та розроблення методів боротьби з ними.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

У процесі дозрівання нематода проходить 5 етапів линьок. Яйця Nippostrongylus brasiliensis дозрівають у ґрунті. Після вилуплення нематоди вільно живуть у ґрунті та двічі линяють. Після третьої линьки гельмінт переходить в інфекційну стадію. Нематода проникає у тіло тварини-хазяїна через шкіру. Для цього йому потрібно близько 4 годин. Потрапивши всередину хазяїна, гельмінт венозним кровообігом переноситься в легені, де потрапляє у капіляри. У капілярах нематода вчетверте линяє. На 3-4 день після зараження гельмінт розриває альвеолу, спричинюючи кашель у хазяїна. Під час кашлю паразит потрапляє у стравохід, а звідти через шлунок у кишку. Нематода осідає в тонкій кишці. Там вони линяє вп'яте і через 6 днів після інфікування починає відкладати яйця. Яйця з калом попадають у ґрунт, де життєвий цикл починається заново.[1][1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Locksley, Richard M., and Miranda Robertson. «11.4.» Immunity: The Immune Response in Infectious and Inflammatory Disease. By Anthony L. DeFranco. N.p.: New Science, 2007. 274-75. Print.