Octodon ricardojeda

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Octodon ricardojeda
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Дегові (Octodontidae)
Рід: Дегу (Octodon)
Вид:
O. ricardojeda
Біноміальна назва
Octodon ricardojeda
D’Elía, Teta, Verzi, Cadenillas & Patton, 2020

Octodon ricardojeda — вид гризунів із родини дегових (Octodontidae).

Назва[ред. | ред. код]

Вид назвали на честь аргентинського теріолога Рікардо Охеда (ісп. Ricardo Ojeda)[1].

Таксономія[ред. | ред. код]

Раніше цих тварин вважали належними до O. bridgesi, але в 2020 році геномне дослідження виявило, що це окремий вид. Філогенетичні дані підтверджують, що він є родичем O. pacificus, від якого він відділився протягом раннього плейстоцену, приблизно 1.97 Ma. Викопні записи цього виду відомі з археологічних розкопок голоцену в Неукені та Ріо-Негро, Аргентина; це вказує на те, що вид мав більше поширення в доісторичні часи[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Вид проживає в невеликій частині східного Чилі та західної Аргентини, і є єдиним дегу, знайденим за межами Чилі. В Аргентині він населяє напіввідкриті ділянки в південних букових лісах[1].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Хоча це переважно наземний вид, він може лазити по деревах. Поки що невідомо, чи розкопує він нори, які він населяє, чи займає лише ті, які викопали інші тварини[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г D’Elía, Guillermo; Teta, Pablo; Verzi, Diego H; Cadenillas, Richard; Patton, James L (10 грудня 2020). A new living species of degu, genus Octodon (Hystricomorpha: Octodontidae). Journal of Mammalogy. 102 (1): 139—154. doi:10.1093/jmammal/gyaa143. ISSN 0022-2372.
  2. Verzi, D.H.; A. Alcover (1990). Octodon bridgesi Waterhouse, 1844 (Rodentia : Octodontidae) in the Argentinian living mammalian fauna. Mammalia. 54: 61—67. doi:10.1515/mamm.1990.54.1.61.