Кам'янка пустельна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Oenanthe deserti)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'янка пустельна
Самець пустельної кам'янки (Пуне, штат Махараштра, Індія)
Самець пустельної кам'янки (Пуне, штат Махараштра, Індія)
Самиця пустельної кам'янки
Самиця пустельної кам'янки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Кам'янка (Oenanthe)
Вид: Кам'янка пустельна
Oenanthe deserti
(Temminck, 1829)
Ареал O. deserti     Гніздування     Осіле проживання     Зимування
Ареал O. deserti     Гніздування     Осіле проживання     Зимування
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Oenanthe deserti
Віківиди: Oenanthe deserti
ITIS: 561647
МСОП: 22710325
NCBI: 245060

Кам'янка пустельна[2] (Oenanthe deserti) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae). Мешкає в Африці і Азії. В Україні рідкісний, залітний вид[3].

Опис[ред. | ред. код]

Пустельна кам'янка
Пустельна кам'янка
Пустельні кам'янки

Довжина птаха становить 14-15 см, вага 15-34 г. Будова тіла кремезна, голова відносно велика, шия і крила короткі. Виду притаманний статевий диморфізм.

У самців верхня частина голови блідо-піщано-сіра, пера на ній мають сірі кінчики. Спина і плечі більш яскраві. Надхвістя і верхні покривні пера хвоста світло-охристі. Стернові пера чорні з вузькими блідо-охристими кінчиками, біля основи білі. Над очима ідуть блідо-охристі "брови". Пера на підборіддя, горлі, обличчі і скроніях чорні з білими кінчиками. Груди і боки піщано-охристі, живіт і нижні покривні пера хвоста кремово-білі з охристим відтінком. Нижні покривні пера крил чорні з білими кінчиками. Першрядні махові пера мають чорні зовнішні опахала з білими кінчиками і краями і блідо-коричневі внутрішні опахала з білими краями. Другорядні махові пера схожі, однак мають більш широкі білі края.

Самиці мають подібне забарвлення, однак надхвістя і верхні покривні пера хвоста у них більш піщано-коричневі, обличчя, підборіддя і горло світло-охристі, а хвіст має не чорний, а чорнувато-бурий колір. Забарвлення молодих птахів подібне до забарвлення самиць, однак пера на верхній частині тіла у них мають коричневі кінчики, що надає молодим птахам пістрявого вигляду. Наприкінці літа пустельні кам'янки линяють, і до наступної весни білі кінчики пер стираються, через що птах набуває більш яскравого забарвлення. Дзьоб і лапи чорні, райдужки темно-карі.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[4]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Пустельні кам'янки живуть в пустелях і напівпустелях, на відкритих, кам'янистих пустищах, в степах і солончаках, в сухих руслах річок (ваді), місцями порослих чагарниками, взимку трапляються на полях. Зустрічаються на висоті до 3500 м над рівнем моря, переважно на висоті до 2700 м над рівнем моря.

Живляться переважно комахами та іншими безхребетними, іноді також насінням. В Марокко гніздяться з лютого по червень, в Алжирі і Тунісі з середини березня до кінця травня, в Єгипті з травня по липень, в Ізраїлі з середини квітня до середини липня, в Центральній Азії з квітня по червень, в Монголії з кінця квітня до середини серпня. Гніздо відносно велике. робиться з трави і корінців, встелюється м'якою травою, шерстю, пухом або пір'ям. Воно розміщується в ямі обабіч дороги або на березі річки, в тріщині серед скель, серед каміння або в покинутій норі гризунів. В кладці від 3 до 6 блакитнуватих яєць, поцяткованих рудувато-коричневими плямками. Насиджує переважно самиця, за пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Oenanthe deserti. Архів оригіналу за 7 березня 2021. Процитовано 6 червня 2022. 
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Iakovlev M. V. Desert Wheater Oenanthe deserti (Aves, Passeriformes) — the First Record in Ukraine // Vestnik zoologii : науковий журнал. — 2014. — Vol. 48, no. 6. — P. 570. — ISSN 0084-5604.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 20 червня 2016. Процитовано 06 травня 2022.