Omne Datum Optimum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Всякий дар досконалий (лат. Omne Datum Optimum[1]) — булла, видана Папою Римським Інокентієм II в 1139 році, що затвердила лицарський орден тамплієрів, вилучила його з юрисдикції єпископів і поставила в безпосередню залежність лише від Папи Римського[2]. Як і всі папські булли, отримала назву за першими словами тексту.

Булла відіграла велику роль у житті Ордена тамплієрів, які отримали свободу дій і були позбавлені від сплати зборів і мит. Крім того, орден, отримавши незалежність від церковної влади, потрапляв під підпорядкування безпосередньо Святому Престолу. Таким чином орден отримав значний вплив у Католицькій церкві.

Булла була прийнята лише після того, як були затверджені умови щодо вступу в орден тамплієрів, для підтвердження усвідомленості вибору кандидата. Крім того, що кандидати відмовлялися від майна, прирікаючи себе на чернече життя, ці умови включали також євангельські поради[en], обов'язкові для монахів та обітниці целібату і слухняності.

Дата прийняття булли вважається формальним початком заснування Ордена тамплієрів, оскільки вона була офіційним підтвердженням незалежності Ордену Храму. Пізніше рішення булли були підтверджені й розширені іншими буллами Папи Римського Целестіна II — Milites Templi і Євгенія III — Militia Dei.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. від лат. Omne datum optimum et omne donum perfectum de sursum est, descendens a Patre luminum.. — Всяке добре даяння й усякий досконалий дар згори сходить від Отця світла..Як. 1:17 [Архівовано 11 травня 2020 у Wayback Machine.]
  2. Енё Гергей. «История папства» (Пер. с венгерского О. В. Громова) (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]