Omnivoropteryx

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Omnivoropteryx
Час існування: Ранній крейдяний період, (120 млн років тому)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Omnivoropterygiformes
Родина: Omnivoropterygidae
Рід: Omnivoropteryx
Czerkas & Ji, 2002
Вид: O. sinousaorum
Omnivoropteryx sinousaorum
Czerkas & Ji, 2002
Посилання
Віківиди: Omnivoropteryx
EOL: 47446085
Fossilworks: 169940

Omnivoropteryx (Омнівороптерикс, що означає «всеїдний крилатий») — рід примітивних птахів, що відомі виключно з формування Jiufotang з Китаю[1]. Рід і єдиний вид Omnivoropteryx sinousaorum описані у 2002 році Стівеном Черкасос і Цян Цзі. Можливо є молодшим синонімом Sapeornis[2].

Опис[ред. | ред. код]

Єдиний виду — О. sinousaorum показує цікаве поєднання спеціалізованих ознак: ноги були короткими і добре підходили для сидіння на гілках, а крила були довгими, що наводить на думку, що їм не було потрібно розбігатись або стрибати для того щоб взлетіти у повітря. Його череп, з іншого боку, був схожий на деяких ранніх овірапторозаврів, який мав дзьоб призначений для дроблення і розрив з зубами на кінці верхньої щелепи. Таким чином, вид, можливо, був всеїдними опортуністом (як випливає з назви), використовуючи широкий спектр джерел їжі, на відміну від інших ранніх птахів, які були активними хижаками дрібних тварин[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czerkas, S. A. & Ji, Q. (2002). «A preliminary report on an omnivorous volant bird from northeast China.» In: Czerkas, S. J. (editor): Feathered Dinosaurs and the origin of flight. The Dinosaur Museum Journal 1: 127—135. HTML abstract [Архівовано 17 червня 2008 у Wayback Machine.]
  2. Zhou, Z., and Zhang, F. (2003). «Anatomy of the primitive bird Sapeornis chaoyangensis from the Early Cretaceous of Liaoning, China». «Canadian Journal of Earth Sciences», 40: 731—747.
  3. Sereno, P. C. (2005). «Omnivoropterygidae [Архівовано 31 травня 2012 у Wayback Machine.].» Stem Archosauria—TaxonSearch [version 1.0, 7 November 2005]