Локальне програмне забезпечення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Локальне програмне забезпечення (англ. On-premises software[1], і англійською часто пишеться як «on-premise»[2]) це програмне забезпечення, що встановлюється та працює на комп’ютері особи чи серверах організації, які використовують це програмне забезпечення та виконують з ним весь цикл, як розгортання, конфігурування, так і експлуатація та оновлення. Локальне програмне забезпечення протиставляється моделі програмне забезпечення як послуга, або розміщенні в хмарі.

Порівняння між локальним програмним забезпеченням та хмарним (SaaS)[ред. | ред. код]

Місцезнаходження[ред. | ред. код]

Локальне програмне забезпечення розгортається на внутрішніх ресурсах підприємства, разом з апаратним забезпеченням та іншою інфраструктурою.[3] [4] [5]

Хмарне ПЗ зазвичай виконується в центрах обробки даних провайдера, причому географічне місце знаходження серверів невизначено. Клиєнт може визначити з точністю до регіону де знаходиться центр обробки даних, якщо у клієнта є вимога щодо географії, але не стійки або сервера. Відсутність прив'язки до конкретних серверів визначає хмарне ПЗ.

Витрати, необхідні для доступу до послуг[ред. | ред. код]

Впровадження локального програмного забезпечення потребує деяких інвестицій або витрат. Наприклад для роботи ПЗ необхідна інфраструктура, що потребує великих початкових витрат на її придбання. Експлуатація обладнання потребує витрат компанії на ІТ-персонал. Також необхідні ресурси на розгортання, первісне налаштування, впровадження.

Якщо ПЗ потребує ліцензування, то під час розгортання компанія має придбати ліцензію на програмне забезпечення, а також в залежності від моделі ліцензування потребується регулярна оплата (підписка), клієнтські ліцензії тощо.

Безкоштовне ПЗ не потребує плати за ліцензування, втім впровадження та подальша експлуатація відбувається ресурсами компанії.

Втім SaaS модель в будь якому випадку потребує оплати, в більшості випадків використовується модель підписка. Але клієнт не витрачає ресурсів на первісне розгортання та налаштування серверної частини ПЗ.

Види програмного продукту[ред. | ред. код]

З функціональної та комерційної точки зору існує 3 основних типи програмних продукту: [6]

  • Чистий програмний продукт
  • Вбудований програмний продукт
  • Спеціальне програмне забезпечення

Чистий програмний продукт в переважно продається та купується як окремий програмний продукт та не входить до складу інших продуктів[6]. Хоча він не залежить від інших продуктів, проте він іноді інтегрується з іншими платформами та продуктами, щоб надати додаткову функціональність, проте це опціонально.

Вбудований програмний продукт не продається окремо, а радше розглядається як частина яка включена в інший продукт, не обов'язково програмний продукт. Прикладами такого є вбудоване ПЗ в мобільний телефон або електроні пристрої.

Спеціалізоване програмне забезпечення - це програмне забезпечення, розроблене для вирішення специфічних потреб та компанії. Таке програмне забезпечення має власні програмні розробки розробляється з нуля командою розробників, або дуже дороблюються попередньо впроваджені інформаційні системи та платформи.

Приклади локального програмного забезпечення[ред. | ред. код]

Програми, призначені для одного користувача на одному комп'ютері, наприклад, текстові редактори, медіаплеєри, офісний пакет.

Приклади локального ПЗ, які можуть бути розгорнуті як локальне, так і в хмарному середовищі:

Дивись також[ред. | ред. код]

  1. on-premises (Webopedia)
  2. Definition of PREMISE. www.merriam-webster.com (англ.). 18 лютого 2024. Процитовано 27 лютого 2024.
  3. Boillat, Thomas; Legner, Christine (22 August 2013). From On-Premises Software to Cloud Services: The Impact of Cloud Computing on Enterprise Software Vendors' Business Models. Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research. doi:10.4067/S0718-18762013000300004.
  4. Harvey, Cynthia (8 March 2018). Cloud vs. On-Premises Software: the Cloud Debate. Datamation.
  5. Link, Björn; Back, Andrea (2015). Classifying Systemic Differences between Software As A Service and On-Premises Enterprise Resource Planning. Journal of Enterprise Information Management. 28 (6): 808—837. doi:10.1108/JEIM-07-2014-0069.
  6. а б Hietala, Juhana (2015). Challenges of Software Product Companies: Results of a National Survey in Finland. IEEE Computer Society.