OneCoin

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
OneCoin
Тип фінансова піраміда
Автор Ружа Ігнатова
Перший випуск 20 січня 2015
Доступні мови російська, англійська, китайська, болгарська
Вебсайт www.onecoin.eu

OneCoin (ванкойн, від One — одиниця, Coin — монета) — фінансова піраміда[1][2], яку рекламували як криптовалюту офшорні компанії OneCoin Ltd (розташована в Болгарії[3], зареєстрована в Дубаї) та OneLife Network Ltd (зареєстрована в Белізі), засновані Ружі Ігнатовою за участю Себастьяна Грінвуда.[4] The Times охарактеризував це як «одне з найбільших шахрайств в історії».[5]

«Ванкойн» позиціонували як «цифрову валюту, яка базується на криптографії», як аналог біткойна. При цьому є істотні відмінності ванкойна від того, що зазвичай прийнято вважати криптовалютою:

  • відсутня однорангова мережа, майнінгом займається виключно сама компанія «One Coin Limited»;
  • будь-які операції доступні тільки через сайти, підконтрольні компанії (особистий кабінет, МЛМ мережа OneLife, платформа DealShaker);
  • контроль над базою транзакцій знаходиться виключно у компанії-емітента «One Coin Limited», для інших користувачів вона недоступна у будь-якому вигляді.

Електронне видання CoinTelegraph, спеціалізацією якого є напрямок криптовалют, одним з перших став вважати, що OneCoin має ознаки фінансової піраміди[6][7]. Аналогічну оцінку давали й інші видання[1][8][9] як з посиланнями на особливості створення, так і за значну роль в OneCoin багатьох людей, що раніше брали участь в інших подібних схемах[10][11].

CoinTelegraph звертає увагу на те, що інформація про освіту і діяльність Ружі Ігнатової до створення OneCoin підтверджується лише посиланнями на позв'язані особисто з нею джерела[6].

За різними оцінками, по всьсому світу у піраміду було вкладено від 4 до 15 млрд євро[12].

У 2017 році Ружа Ігнатова не з'явилася на заплановий захід і виїхала з Болгарії. З тих пір про неї не було відомостей. Замість неї піраміду очолив її брат Костянтин Ігнатов. Згодом більшість лідерів зникли або були заарештовані, хоча Ружа Ігнатова так і не була затримана.[13] Грінвуд був заарештований у 2018,[14] а Костянтин Ігнатов у березні 2019.[15] У листопаді 2019 року Костянтин Ігнатов визнав свою провину за звинуваченнями у відмиванні грошей та шахрайстві. Загальне максимальне покарання за звинуваченнями — 90 років ув'язнення.[16]

Концепція[ред. | ред. код]

Для продажу ванкойнів компанія «One Coin Ltd» використовувала мережевий маркетинг. За інформацією компанії, її основним бізнесом є продаж навчальних матеріалів з біржової торгівлі у вигляді відео-уроків, які навчають людей користуванню криптовалютами, тому юридично у компанії не виникало ніяких фінансових зобов'язань перед учасниками. Менеджмент та керівництво компанії спеціально наголошували на цьому у прес-релізах, у яких вказувалось, що ванкойни в особистому кабінеті користувача — лише інструмент для навчання людей працювати з криптовалютами, що вони не мають за собою ніякого реального забезпечення та не являють собою фінансові зобов'язання будь-якої юридичної чи фізичної особи перед будь-ким. Безкоштовний ознайомчий пакет надає загальну інформацію про OneCoin та електронну книжку «Думай та багатій».

Навчальні пакети мали 7 рівнів з ціною від 110 до 118 000 євро[17]. Пакети надавали деяку кількість «токенів», які можна було «використати» для «видобутку» ванкойнів. Прямий продаж ванкойнів за фіатні гроші компанія «One Coin Ltd» не проводила, але їх можна було придбати у інших учасників на внутрішньому майданчику обміну. Обсяг дозволених операцій залежав від рівня купленого учасником навчального пакету.

Критика[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Зображення травневого номера Forbes на сайті OneCoin
Обкладинка травневого номера Forbes на офіційному сайті

Електронне видання CoinTelegraph вважає OneCoin аферою і фінансовою пірамідою[6]. Спеціальне розслідування видання не змогло знайти незалежних підтверджень для тих регалій Ружі Ігнатової, які були вказані на офіційному сайті компанії. Розміщена на сайті фотографія обкладинки травневого номера за 2015 рік болгарського видання журналу Forbes, в якому розміщено інтерв'ю з Ружею Ігнатовою, не схожа на фотографію обкладинки того ж журналу з офіційного сайту Forbes. У журналі дійсно є матеріал про Ружу Ігнатову, який позначено як платну рекламу[6], а не редакційне інтерв'ю.

При особистій зустрічі потенційних інвесторів з власниками і менеджерами OneCoin відповіді на технічні питання не були докладними і не мали сенсу, якщо інтерпретувати їх на основі того, що вважається звичайним для криптовалют[6]. За словами Ружі, децентралізація — це шлях до тіньової економіки, до таких процесів, як фінансування тероризму і сучасний світ ніколи не допустить децентралізовані криптовалюти до широкого розповсюдження. Пізніше стало відомо, що у OneCoin взагалі немає елементів, притаманних криптовалютам, в тому числі немає технології блокчейну[12].

Менеджери компанії завжди говорили про перспективу зростання ціни ванкойнів, але поточну ціну неможливо було перевірити з незалежних джерел. Наприклад, станом на кінець травня 2017 року жодний незалежний сервіс обміну криптовалют не виконував операцій з ванкойнами. Тому оприлюднені на сайті OneCoin ціни, на думку видання CoinTelegraph, є «самокотуванням».

Британська газета Daily Mirror написала, що OneCoin/OneLife — це шахрайство на основі прагнення до швидкого збагачення, називаючи його «на практиці марним»[18].

Офіційні рішення та приписи[ред. | ред. код]

Угорський національний банк видав попередження про те, що OneCoin є пірамідальною схемою[19].

28 квітня 2017 року Банк Таїланду випустив попередження проти OneCoin, заявивши, що це незаконна цифрова валюта, яка не повинна використовуватися в торгівлі[20].

12 липня 2017 р. Управління з фінансових ринків Австрії оприлюднило заяву, за якою компанія OneCoin не має права здійснювати банківські операції в Австрії, які вимагають ліцензії[21].

В 2018 році у Китаї правоохоронці стягнули 1,7 млрд юанів (267,5 млн дол. США), притягнувши до відповідальності 98 осіб, пов'язаних з OneCoin.[22]

У 2021 Міністерство цифрової трансформації та Кабінет Міністрів України «зацікавилися співпрацею з фінансовою пірамідою OneCoin, яку позиціюють як криптовалюту»[23].

Заява болгарської Комісії з фінансового нагляду[ред. | ред. код]

Болгарська Комісія з фінансового нагляду 30 вересня 2015 року опублікувала спеціальне повідомлення, присвячене OneCoin[24]. Потенційні інвестори інформуються про те, що придбання, торгівля і оплата через OneCoin та інші криптовалюти не регулюється існуючим в ЄС або болгарським національним законодавством про ринки капіталу. OneCoin, як й інші віртуальні валюти, не визнається і не розглядається як фінансовий інструмент. Потенційні інвестори попереджуються про те, що інвестиції в криптовалюти мають високий рівень ризику. У разі банкрутства організатора, подібні інвестиції не підлягають компенсації з «Фонду компенсацій інвесторам». Після попередження, OneCoin припинив всю діяльність в Болгарії і почав використовувати неболгарскі банки для обробки платежів від болгарських учасників[25].

Управління з фінансового регулювання і нагляду Великої Британії[ред. | ред. код]

У вересні 2016 року Управління з фінансового регулювання і нагляду Великої Британії[en] (FSA) заявило, що OneCoin Ltd не робіть ніяких дій, які вимагають ліцензування, однак є стурбованість потенційними ризиками, які ця фірма створює для споживачів у Великій Британії. В заяві споживачів, які вважають, що вони були ошукані, закликали зв'язатися з лондонським поліцейським відділом шахрайства, яке веде відповідне розслідування[26].

Рішення Італійського антимонопольного управління[ред. | ред. код]

Італійське антимонопольне управління[it] в грудні 2016 року прийняло тимчасову заборону на діяльність компанії One Network Services Ltd. за просування і розповсюдження криптовалюти OneCoin, описуючи їх діяльність як «незаконну пірамідальну систему продажу» («sistema di vendita piramidale vietato dalla legge»)[27]. 27 лютого 2017 року після завершення розслідування регулятор заборонив всі дії з OneCoin до подальшого повідомлення[28].

Рішення Федерального управління фінансового нагляду Німеччини[ред. | ред. код]

У лютому 2017 року Федеральне управління фінансового нагляду Німеччини заморозило 29 мільйонів євро на банківських рахунках, які використовувались для відмивання грошей в мережі OneCoin. Крім того, компанія IMS International Marketing Services GmbH отримала припис припинити всі несанкціоновані транзакції, пов'язані з OneCoin, і повернути останні грошові транзакції своїм інвесторам[29]. У квітні 2017 року регулятор наказав «OneCoin Ltd» припинити весь бізнес в Німеччині[30] і заборонив торгівлю ванкойнами[31].

Комітет державних доходів Міністерства фінансів Казахстану[ред. | ред. код]

В квітні 2017 року Комітет державних доходів Міністерства фінансів Казахстану прокоментував «схему роботи псевдокріптовалютной піраміди OneCoin в Астані»[32]. На їх думку, «продукт OneCoin фактично не є криптовалютою, а являє собою аналог електронних платіжних одиниць, широко використовуваних в онлайн-іграх, відповідно, вся інформація, навіювана вкладникам компанії, про можливість отримання надприбутку, є злочинною вигадкою, спрямованою на незаконне заволодіння грошовими коштами вкладників».

Заява Комісії з фінансових послуг Белізу[ред. | ред. код]

29 травня 2017 року Міжнародна комісія з фінансових послуг Белізу (IFSC) випустила попередження про те, що «OneLife Network Ltd» веде торговельну діяльність без ліцензії або дозволу від IFSC або будь-якого іншого органу. На адресу компанії було направлено пропозицію припинити незаконний торговий бізнес[33].

«В'єтнамська ліцензія»[ред. | ред. код]

16 червня 2017 року від керівництва OneCoin Ltd. було поширено заяву про те, що OneCoin ліцензується урядом В'єтнаму і отримує законну можливість використання у В'єтнамі як цифрову валюту[34]. 20 червня 2017 року Міністерство планування та інвестицій В'єтнаму опублікувало заяву про підробку документу, який OneCoin використовував як доказ легалізації[35]. Міністерство почало перевірку щодо підробки державних документів та попередило людей і підприємства про пильність, якщо вони зіткнулися з цим документом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Morris, David Z. (31 травня 2017). The Rise of Cryptocurrency Ponzi Schemes. The Atlantic. Архів оригіналу за 31 травня 2017. Процитовано 5 червня 2017.
  2. Survey: Malaysians Warm Up to Cryptocurrencies. nasdaq. Архів оригіналу за 2 червня 2017. Процитовано 5 червня 2017.
  3. 'Cryptoqueen' brother admits role in OneCoin fraud. 14 листопада 2019. Архів оригіналу за 14 листопада 2019. Процитовано 22 лютого 2021 — через www.bbc.com.
  4. Vil ikke være politi. direktesalgsforbundet.no. direktesalgsforbundet.no. Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 25 березня 2016.
  5. Bartlett, Jamie (15 грудня 2019). The £4bn OneCoin scam: how crypto-queen Dr Ruja Ignatova duped ordinary people out of billions — then went missing. The Times. Архів оригіналу за 15 грудня 2019. Процитовано 23 березня 2021.
  6. а б в г д One Coin, Much Scam: OneCoin Exposed as Global MLM Ponzi Scheme (англ.). Архів оригіналу за 27 грудня 2015.
  7. Fool Me Once … Top 5 Bitcoin-Related Scams for 2015. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  8. Survey: Malaysians Warm Up to Cryptocurrencies,. nasdaq. Архів оригіналу за 2 червня 2017. Процитовано 5 червня 2017.
  9. Cuidado con la Estafa Piramidal de Onecoin. telexfreeuniverteam. Архів оригіналу за 6 березня 2019. Процитовано 3.03.2019.
  10. cointelepgraph.com (27 травня 2015). OneCoin exposed as global MLM Ponzi scheme. Архів оригіналу за 13 лютого 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  11. indian police label 12 million onecoin operation a clear ponzi scheme. The Indian Express. 10 липня 2017. Архів оригіналу за 10 липня 2017. Процитовано 10 липня 2017.
  12. а б Cryptoqueen: How this woman scammed the world, then vanished. BBC. 24 листопада 2019. Архів оригіналу за 21 грудня 2020. Процитовано 26 листопада 2019.
  13. Marson, James (27 серпня 2020). OneCoin took in billions. Then its leader disappeared. FN. Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 27 серпня 2020.
  14. NGAMKHAM, WASSAYOS (8 листопада 2018). Cops take new tack as crime goes global. Bangkok Post. Процитовано 12 березня 2019.
  15. Manhattan U.S. Attorney Announces Charges Against Leaders Of "OneCoin," A Multibillion-Dollar Pyramid Scheme Involving The Sale Of A Fraudulent Cryptocurrency. Justice.gov. United States Department of Justice. Архів оригіналу за 8 березня 2019. Процитовано 12 березня 2019.
  16. Cryptoqueen brother admits role in OneCoin fraud. BBC News. 14 листопада 2019. Архів оригіналу за 14 листопада 2019. Процитовано 19 листопада 2019.
  17. YLE (14 березня 2016). Finns investing millions in new virtual currency; police keeping tabs on case. Архів оригіналу за 14 березня 2016. Процитовано 3 березня 2019.
  18. Who wants to be a OneCoin millionaire? YOU don’t - here’s why hyped-up web currency is virtually worthless. Архів оригіналу за 12 лютого 2016.
  19. Fokozott kockázatot hordoznak a világhálón elérhető virtuális fizetőeszközök (in Hungarian). mnb.hu. Архів оригіналу за 22 грудня 2016. Процитовано 22 грудня 2016.
  20. Bangkok Post (28 квітня 2017). BoT warns public about OneCoin currency.
  21. Austria's Financial Regulator Warns Onecoin Operating Without License. Архів оригіналу за 6 березня 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  22. Yang, Yingzhi (29 травня 2018). China prosecutes 98 people, recovers US$268 million in OneCoin cryptocurrency investigation, report says. South China Morning Post. Архів оригіналу за 29 травня 2018. Процитовано 29 травня 2018.
  23. Мінцифри та Кабмін зацікавилися співпрацею з фінансовою пірамідою OneCoin: деталі. Новини України - #Букви (укр.). 25 травня 2021. Процитовано 18 листопада 2022.
  24. СЪОБЩЕНИЕ — OneCoin [Архівовано 30 грудня 2015 у Wayback Machine.] // Комісія за фінансів нагляд 30/09/2015(болг.)
  25. OneCoin lose last bank account, unable to accept wires. behindmlm.com. Архів оригіналу за 16 листопада 2016. Процитовано 15 листопада 2016.
  26. London Police Investigate OneCoin Cryptocurrency Scheme. Архів оригіналу за 26 червня 2017. Процитовано 21 червня 2017.
  27. PS10550 - Vendite piramidali: sospesa in via cautelare la promozione della criptomoneta OneCoin. agcm.it. Архів оригіналу за 31 грудня 2016. Процитовано 30 грудня 2016.
  28. PS10550 - Vendite piramidali: Antitrust sospende la promozione della criptomoneta OneCoin da parte di One Life. agcm.it. Архів оригіналу за 8 травня 2017. Процитовано 12 березня 2017.
  29. bafin.de (10 квітня 2017). IMS International Marketing Services GmbH: account freezing and winding-down of unauthorised money remittance business. Архів оригіналу за 18 січня 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  30. bafin.de (18 квітня 2017). OneCoin Ltd, Dubai: Prohibition of involvement in unauthorised money remittance business. Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  31. BaFin (27 квітня 2017). OneCoin Ltd (Dubai), OneLife Network Ltd (Belize) und One Network Services Ltd (Sofia/Bulgaria): BaFin issues cease and desist orders holding the companies to stop own funds trading in "OneCoins" in Germany. Архів оригіналу за 4 жовтня 2018. Процитовано 3 березня 2019.
  32. Схему работы псевдокриптовалютной пирамиды разъяснили в КГД. Архів оригіналу за 5 серпня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  33. IFSC (29 травня 2017). One Life Network Limited. Архів оригіналу за 8 вересня 2017.
  34. Behind MLM (20 червня 2017). OneCoin Vietnamese regulatory document forged, govt says. Архів оригіналу за 24 червня 2017. Процитовано 3 березня 2019.
  35. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 червня 2017. Процитовано 20 липня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]