OpenURL

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

OpenURL — тип URL, що містить набори контекстно-залежних метаданих ресурсів; використовується переважно у інформаційно-пошукових системах бібліотек та інших інформаційних агрегаторів. Організація NISO розробила OpenURL та його контейнер даних (ContextObject) у вигляді міжнародного стандарту ANSI Z39.88. 22 червня 2006, OCLC було назване як агентство підтримки стандарту.[1]

Структура[ред. | ред. код]

OpenURL-посилання на ресурс складається з базового URL, який ідентифікує сервер посилань користувача, та рядку запиту, який містить дані про контекст звернення користувача до ресурсу (типово, у вигляді пар «ключ-значення»). Частіше всього, контекстні дані є бібліографічними даними, але версія стандарту OpenURL 1.0 передбачає також передавання у рядку запиту іншої інформації: даних про користувача, запиту на надання певного типу сервісу тощо.

Приклад OpenURL:

http://resolver.example.edu/cgi?genre=book&isbn=0836218310&title=The+Far+Side+Gallery+3

— опис книжки у OpenURL версії 0.1 у якому http://resolver.example.edu/cgi — це базовий URL уявного серверу посилань користувача. У версії 1.0 те ж саме посилання буде дещо довшим:

http://resolver.example.edu/cgi?url_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:book&rft.isbn=0836218310&rft.btitle=The+Far+Side+Gallery+3

У цьому прикладі складовими рядку запиту є:

  1. Версія URL url_ver = Z39.88-2004
  2. Ідентифікатор формату ресурсу (книжка) rft_val_fmt = info:ofi/fmt:kev:mtx:book
  3. На об'єкт під назвою «rft» накладаються такі обмеження як rtf = { isbn:"0836218310", btitle:"The Far Side Gallery 3" }

Як відповідь на такий запит сервер посилань користувача http://resolver.example.edu/cgi має повернути URL, за яким користувачу має бути доступний ресурс, що відповідає умовам запиту rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:book&rft.isbn=0836218310&rft.btitle=The+Far+Side+Gallery+3 (є книжкою з визначеним номером ISBN та назвою).

Практично технологія OpenURL застосовується для вирішення «проблеми відповідної копії», яка полягає у тому, що певний ресурс користувачам різних бібліотек доступний за різними адресами URL. OpenURL-посилання враховує контекст звернення конкретного користувача та перенаправляє його до «відповідного» URL.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. OCLC Research Activities and the OpenURL Standard. Online Computer Library Center. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 6 вересня 2006.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]