Open Broadcaster Software

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Open Broadcaster Software
Тип відкрите програмне забезпечення
Операційна система кросплатформова програма, Windows, GNU/Linux[d] і macOS
GNU фреймворк Qt
Мова програмування C++[1][2]
Ліцензія GNU General Public License, version 2.0 or laterd[3][4]
Репозиторій github.com/obsproject/obs-studio
Вебсайт obsproject.com

Open Broadcaster Software (OBS) — вільна програма з відкритим початковим кодом для запису відео і потокового мовлення, яку розробляє проєкт OBS та спільнота незалежних розробників.

Особливості[ред. | ред. код]

OBS є вільним і відкритим набором програм для запису відео і потокового мовлення. Написана на C і C++, OBS забезпечує перехоплення відео і звуку з пристроїв і джерел у реальному часі, компонування сцен, декодування, запис і мовлення. Наприклад, OBS разом з IP-камерою можна використати для відеоспостереження. Дані передаються переважно через протокол Real Time Messaging Protocol (RTMP), і їх можна передати в будь-який приймач, що підтримує RTMP — у програмі є готові передустановки для прямої трансляції на YouTube, Twitch.tv, Instagram та інші проєкти.[5]

OBS може використовувати вільну бібліотеку x264 (H264),[6] Intel Quick Sync Video (QSV), Nvidia NVENC H.264 (new) і AMD Video Coding Engine для кодування відеопотоків у формати H.264/MPEG-4 AVC і H.265/HEVC. Аудіо можна кодувати за допомогою кодеків MP3 або AAC. Просунуті користувачі можуть вибрати будь-які контейнери і кодеки, доступні в libavcodec / libavformat, а також виведення потоку через ffmpeg на URL.

Інтерфейс користувача[ред. | ред. код]

Інтерфейс користувача розділено на п'ять секцій: сцени, джере́ла, аудіо-мікшер, переходи між сценами і панель керування записом. Сцена являє собою групу потоків на зразок трансльованого або готового відео, тексту і аудіо. Панель мікшера дозволяє користувачеві керувати рівнями звуку, заглушати звук і накладати ефекти при натисканні на шестірню поруч із кнопкою заглушення звуку. На панелі керування розташовані кнопки початку/зупинки запису або мовлення, а також кнопка перемикання OBS у професійний студійний режим (див. нижче), кнопка відкриття меню налаштувань і закриття програми. У верхній секції розташоване вікно попереднього перегляду мовлення для спостереження і редагування поточної сцени. Користувацький інтерфейс можна перемкнути на темну або світлу тему.

У студійному режимі є два вікна попереднього перегляду сцени; ліве призначене для редагування і перегляду неактивних сцен, праве для перегляду активної сцени. У центрі розташована кнопка, що дозволяє перемкнути активну сцену на сцену в лівому вікні.

В інтернеті є кілька простих посібників до Open Broadcaster Software (англійською мовою)[7][8][9].

Історія[ред. | ред. код]

Open Broadcaster Software починався як невеликий проєкт, створений Г'ю Джимом Бейлі (англ. Hugh «Jim» Bailey), але став швидко розвиватися завдяки значному внеску ентузіастів, які поширюють програму і працюють для її поліпшення. 2014 року[10] почалася розробка переписаної з нуля версії, названої OBS Multiplatform (пізніше перейменованої на OBS Studio) для підтримки багатоплатформності, більш просунутої функціональності і API.[11] Починаючи від версії OBS Studio v18.0. 1, OBS Classic більше не підтримується, проте все ще доступна для завантаження.[12]

Плагіни[ред. | ред. код]

Open Broadcaster Software підтримує широку гаму плагінів, які розширюють функціональність програми. Вони завантажуються як dll-файли з нативним кодом,[13] однак доступна обгортка[14], яка додала підтримку плагінів, написаних з .NET Framework.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://github.com/jp9000/obs-studio
  2. The obsproject Open Source Project on Open Hub: Languages Page — 2006.
  3. https://github.com/obsproject/obs-studio/blob/master/README.rst
  4. https://obsproject.com/download
  5. How to stream games with Open Broadcaster: a fast, free livestreaming application - News - PC Gamer. Future Publishing Limited. Архів оригіналу за 30 серпня 2014. Процитовано 2 червня 2013.
  6. x264 Home Page. VideoLan Organization. Архів оригіналу за 3 серпня 2018. Процитовано 11 березня 2011. In addition to being free to use under the GNU GPL, x264 is also available under a commercial license from x264 LLC and CoreCodec.
  7. Beginner's guide to setting up and streaming with OBS | Windows Central. Архів оригіналу за 12 жовтня 2018. Процитовано 12 березня 2022.
  8. How to Use OBS with Ant Media Server? — Ant Media. Архів оригіналу за 12 жовтня 2018. Процитовано 12 березня 2022.
  9. A quick tutorial how to set up obs-studio | Arcolinux.com. Архів оригіналу за 12 жовтня 2018. Процитовано 12 березня 2022.
  10. OBS Studio Github Page. Github, Inc. Архів оригіналу за 17 лютого 2019. Процитовано 25 лютого 2016.
  11. OBS Homepage. The OBS Project. Архів оригіналу за 9 March 2016. Процитовано 25 лютого 2016.
  12. OBS Classic is no longer supported - Here's how to easily switch to OBS Studio. The OBS Project. Архів оригіналу за 8 червня 2019. Процитовано 30 квітня 2017.
  13. The OBS Project. OBS Source Code. Архів оригіналу за 17 лютого 2019. Процитовано 24 жовтня 2016.
  14. Bradley, John R. (11 серпня 2013). Creating a Plugin. CatchException. Архів оригіналу за 23 October 2016. Процитовано 23 жовтня 2016. ... All languages based on Microsoft’s Common Language Runtime (.NET) should be fine. This includes C#, C++/cli, Visual Basic and others. ...

Посилання[ред. | ред. код]