Operation C

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Operation С
Розробник Konami
Видавець
Жанр(и) біжи і стріляй
Платформа Game Boy, Game Boy Color
Дата випуску

Японія8 січня 1991
СШАлютий 1991

Європейський Союз21 травня 1991
Режим гри однокористувацька гра
Технічні деталі
Носій ігровий картридж
Contra
Попередня гра Super Contra
Наступна гра Contra III: The Alien Wars

Operation С (в Японії Contra (コントラ), в PAL-регіоні Probotector) — відеогра 1991 року від Konami для Game Boy та Game Boy Color. Перша гра в серії Contra для портативних платформ. Версія для Game Boy була монохромною.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Гра має п'ять рівнів, багато з яких за дизайном схожі на Super С (NES-версію Super Contra). Три рівні з непарними номерами (1, 3, і 5), мають вид збоку, в той час як два парні (2 і 4) — вид зверху. Саундтрек складається в основному фонової музики з оригінальної Contra, за винятком кількох мелодій. Operation С — перша гра в серії Contra, де за замовчуванням стоїть автоматичне ведення вогню. Через це кулемет було видалено з набору доступної зброї. Лазерна рушниця також була видалена, але з'явилася самонавідна рушниця (H, Homing Gun), яка вистрілює кулі, що самі летять за ворогами.

Головним антагоністом тут виступає не «Червоний Яструб», а «Чорна Гадюка» (Black Viper), який пізніше повертається в Contra 4.

Сюжет[ред. | ред. код]

Рівні[ред. | ред. код]

  • Перший рівень — військова база, що переходить в узбережжя. На ній героєві протистоять терористи, а в фіналі — підводний човен.
  • Другий рівень — рівень з видом згори. Військова база з терористами, турелями та бронетехнікою. Тут є три мінібоса, представлених броньовиками, і бос — танк.
  • Третій рівень — джунглі, де на героя нападають терористи, а потім прибульці. Частина рівня горизонтальна, частина — вертикальна, де слід стрибати по уступах нагору. Бос — літальний апарат терористів і його док-станція.
  • Четвертий рівень — рівень з видом згори. Тунель, вкритий органікою, де засіли прибульці. Бос — павукоподібна істота.
  • П'ятий рівень — лабораторія з охороню та пастками, де вирощуються іншопланетяни. Перший бос рівня — літаючий андроїд. Другий бос — «Чорна Гадюка», котрий однак не атакує, а є лише перепоною у вигляді колонії клітин в колбі.

Вже традиційно для серії, в фіналі гри бійця забирає гелікоптер, а острів вибухає.

Регіональні відмінності[ред. | ред. код]

Сюжет відрізнявся у різних версіях. Так в японській повідомлялося, що неназвана нація захопила зразки клітин іншопланетян, щоб використати їх у війні. В північноамериканській це ворожа організація «Чорна Гадюка», котрою керує однойменний прибулець. В японській одразу був доступний вибір рівня. В європейській вже традиційно люди були замінені роботами, а сама гра отримала назву Probotector.

Джерела[ред. | ред. код]