Ordosiodon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ordosiodon
Період існування: ранній тріас
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Підряд: Therocephalia
Надродина: Baurioidea
Рід: Ordosiodon
Young, 1961
Види

Ordosiodon — вимерлий рід тероцефалових терапсид з раннього тріасу Китаю. Він включає два види, O. lincheyuensis і O. youngi.

O. lincheyuensis, типовий вид, був названий китайським палеонтологом К. С. Янгом (Янг Чжунцзянь) у 1961 році на основі часткової нижньої щелепи. Щелепа була виявлена групою дослідників нафти в жовтні 1958 року в нижній формації Ermaying в провінції Шаньсі[1], яка датується оленекським етапом[2]. Янг назвав рід на честь пустелі Ордос, регіону, де була знайдена щелепа[3]. Ордосіодон спочатку був ідентифікований Янгом як тип діадемодонтидів (діадемодонтиди — це травоїдні цинодонти, які набагато ближче споріднені ссавцям, ніж тероцефали). Янг зазначив кілька незвичайних особливостей Ordosiodon, які відрізняють його від діадемодонтид, включаючи відсутність діастеми або щілини в зубах, відсутність секторальних зубів, схожих на моляри, на задній частині щелепи, конічні іклоподібні зуби та відносно невеликі постканіноподібні зуби. Ordosiodon пізніше був ідентифікований як молодий діадемодонт, щоб пояснити ці відмінності[4].

У 1979 році частково череп і скелет були знайдені в тому ж районі, що й O. lincheyuensis, і назвали їх Ordosia youngi на честь Янга. O. youngi був ідентифікований як тероцефал і поміщений до родини Ordosiidae. Відмітні характеристики O. youngi включають подовжене вторинне піднебіння на нижній стороні черепа, коротку морду та скроневу (щочну) область, яка ширша за задню частину черепа. Постканініформні зуби збільшуються в розмірах далі в щелепах[4].

У 1981 році щелепу Ordosiodon було визнано щелепою тероцефала, схожого на Ordosia youngi. Ордосія стала синонімом Ordosiodon, а Ordosia youngi була перекласифікована як Ordosiodon youngi. Назви Ordosia і Ordosiidae тепер поширені родом і родиною кембрійських трилобітів[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sun, A. (1980). Late Permian and Triassic terrestrial tetrapods from North China (PDF). Vertebrata PalAsiatica. 28 (2): 100—110.
  2. Sues, H.-D.; Fraser, N.C. (2010). Early and early Middle Triassic in Laurasia. Triassic Life on Land: The Great Transition. New York: Columbia University Press. ISBN 9780231135221.
  3. Lucas, S.G. (1993). Vertebrate biochronology of the Triassic of China (PDF). У Lucas, S.G.; Morales, M. (ред.). The Nonmarine Triassic. New Mexico Museum of Natural History & Science Bulletin. с. 301—306.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. а б в Sun, A. (1991). A review of Chinese therocephalian reptiles (PDF). Vertebrata PalAsiatica. 29 (2): 85—94.