Org-mode

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Org-mode
Тип особистий організатор, нотатник, видавнича система, електронні таблиці та ін.
Автор Carsten Dominik[1] та інші[2]
Розробник проєкт GNU
Платформа Gnu Emacs
Операційна система Різні
Мова програмування Emacs Lisp
Ліцензія GPLv3
Онлайн-документація orgmode.org/manuals.html
gnu.org/software/emacs/manual/org.html
Репозиторій git.savannah.gnu.org/cgit/emacs/org-mode.git
Вебсайт orgmode.org

Org-mode або просто Org — програмий засіб (а також мова розмітки, схожа на "паперовий" варіант: Bullet journal[en]/Bullet Journal) для ведення нотаток, списків завдань, планування проектів,[3] що працює всередині текстового редактора Gnu Emacs (втім існують плагіни для vim, atom та VSCode). В основі Org-mode — прості текстові документи.

Основні можливості[ред. | ред. код]

Основне завдання Org-mode — асистування в організації особистої інформації, зокрема планування й занотовування[4]. Проте Org-mode містить доволі великий набір функцій, що значно розширюють сферу його застосування.

Як і все середовище Emacs, Org Mode має розбудовану систему комбінацій клавіш, що суттєво підвищує ефективність роботи.

Структуровані документи[ред. | ред. код]

В основі Org-mode лежить можливість створення документів зі структурою: документ ділиться на ієрархію заголовків. Текст, що стосується кожного із заголовків, можна тимчасово приховати, частково розкрити (показати лише текст, що міститься безпосередньо під заголовком, не розкриваючи вкладені розділи) та повністю показати. Для переміщення вказівника між заголовками, а також створення та переміщення заголовків, існують зручні комбінації клавіш.

Особистий організатор[ред. | ред. код]

Кожен із заголовків може бути позначений як завдання до виконання (TODO). Завданню можна призначити пріоритет, дату й час до виконання і крайню дату виконання завдання. З усіх заголовків Org-mode генерує план/розклад на день, тиждень чи задану кількість днів. Кожне із завдань може бути таким, що автоматично повторюється через заданий проміжок часу. Також існує функція обліку часу, проведеного за виконанням того чи іншого завдання.

Видавнича система[ред. | ред. код]

Текст кожного документа Org-mode може містити форматування: жирний, нахилений, моноширинний шрифти, списки, таблиці, примітки. До документа можна включати графічні файли та фрагменти комп'ютерного коду на різних мовах програмування (з автоматичним кольоруванням в HTML та, за бажанням, у LaTeX).

Org-mode підтримує перетворення документів у ряд форматів як для друку, так і для публікації в Інтернеті, зокрема LaTeX і PDF, HTML, DocBook та ODF.

Електронні таблиці[ред. | ред. код]

Org-mode підтримує формули у таблицях. Він не копіює інші наявні програми електронних таблиць, але при тому має доволі широкий набір функцій, зокрема відносні координати комірок, формули, що автоматично розповсюджуються на увесь стовпчик, комірки з часовими даними, а також креслення даних із таблиці з допомогою Gnuplot. Формули в таблицях Org-Mode записуються у форматі Emacs Calc або навіть на Lisp[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Get Organized with Emacs Org-mode [Архівовано 20 лютого 2012 у Wayback Machine.] // The Linux Journal.
  2. History and acknowledgments [Архівовано 1 березня 2012 у Wayback Machine.] // Org Mode Manual [Архівовано 31 березня 2012 у Wayback Machine.]
  3. The Org Manual: Summary. orgmode.org. Архів оригіналу за 16 січня 2018. Процитовано 15 січня 2018.
  4. Summary [Архівовано 14 травня 2012 у Wayback Machine.] // Org Mode Manual [Архівовано 31 березня 2012 у Wayback Machine.]
  5. Spreadsheet [Архівовано 23 лютого 2012 у Wayback Machine.] // Org Mode Manual [Архівовано 31 березня 2012 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]