Orretherium tzen

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Orretherium)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Orretherium tzen
Час існування: пізня крейда,
74-72 млн років тому
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Дріолестиди (Dryolestida)
Родина: Mesungulatidae
Рід: Orretherium
Вид: O. tzen
Orretherium tzen
Martinelli et al., 2021

Orretherium tzen — вид викопних ссавців ряду дріолестид (Dryolestida). Описаний у 2021 році. Викопні рештки тварини знайдені у відкладеннях формації Доротея в горах Серро-Гвідо в долині річки Лас-Чінас у XII Регіоні Магальянес і Чилійська Антарктика на півдні Чилі[1][2].

Біноміальна назва Orretherium tzen перекладається з мови теуелче та грецької як «п'ятизубий звір».

Опис[ред. | ред. код]

Це був би ссавець із зовнішнім виглядом, пропорціями та харчовими звичками, подібними до сучасних скунсів. Він володів примітивними зубами порівняно з сумчастими та плацентарними. У виявленої щелепи було п'ять зубів, будова яких свідчить про всеїдні звички. Тварина, ймовірно, харчується рослинами та комахами, і, за оцінками, за фізіономічним показниками вона мала голову завдовжки не більше 4 см і тіло приблизно 30 см.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Martinelli, A. G.; Soto-Acuña, S.; Goin, F. J.; Kaluza, J.; Bostelmann, J. E.; Fonseca, P. H. M. F.; Reguero, M. A.; Leppe, M.; Vargas, A. O. (2021). New cladotherian mammal from southern Chile and the evolution of mesungulatid meridiolestidans at the dusk of the Mesozoic era. Scientific Reports. 11 (7594). doi:10.1038/s41598-021-87245-4.
  2. Reuters, Thomson (9 квітня 2021). Scientists unearth skunk that walked among dinosaurs. CBC News. Архів оригіналу за 9 квітня 2021. Процитовано 9 квітня 2021.