Оскар де ла Рента

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оскар де ла Рента
Ім'я при народженні ісп. Óscar Arístides de La Renta Fiallo
Народився 22 липня 1932(1932-07-22)[1][2][…]
Санто-Домінго, Домініканська Республіка[4]
Помер 20 жовтня 2014(2014-10-20)[1][2][…] (82 роки)
Кент, Коннектикут
·злоякісна пухлина
Країна  Іспанія
 Домініканська Республіка
 США
Місце проживання США
Діяльність дизайнер, модельєр, стиліст
Alma mater Королівська академія витончених мистецтв Сан-Фернандо
Вчителі Antonio Castillod
Знання мов іспанська і англійська[3]
Роки активності 19632014
У шлюбі з Annette de la Rentad і Françoise de Langladed
Нагороди
IMDb ID 0209363
Сайт oscardelarenta.com

О́скар де ла Ре́нта (ісп. Oscar de la Renta; 22 липня 1932(19320722), Домініканська Республіка — 20 жовтня 2014, Кент, Коннектикут, США) — американський модельєр домініканського походження.

Творчий шлях[ред. | ред. код]

Здобув освіту в Академії Мистецтв в Мадриді. У 28 років отримав пропозицію розробити і зшити випускну сукню для своєї знайомої — доньки американського посла в Іспанії. Завдяки цій сукні дівчина з'явилася на обкладинці журналу «Life», і Оскара взяли на роботу в іспанський будинок моди «Баленсиага». Через два роки переїхав до Парижу і вступив на роботу в будинок моди «Ланвен». У 1963 році переїхав до США, де через два роки відкрив власний будинок моди.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Був одружений двічі. З обома дружинами познайомився на прийомах герцога Віндзорського і Уолліс Сімпсон, герцогині Віндзорської. Перша дружина — одна з перших красунь Франції — Франсуаза де Ланглад. Друга — американка Аннет Рід. Завдяки цим двом шлюбам дизайнер налагодив великі зв'язки і набув знамениту клієнтуру. Незабаром з'явилася крилата фраза «на» Оскара «одягнемося від Оскара».

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2009 році був нагороджений престижною премією Superstar Award за неоціненний внесок у розвиток американської модної індустрії на 26-й щорічній церемонії «Ніч зірок», організованої Fashion Group International.

Смерть[ред. | ред. код]

Оскар де ла Рента помер в понеділок 20 жовтня в місті Кент (США), являючись найстарішим модельєром в країні. На момент смерті Оскару виповнилося 82 роки. У 2006 році прес-служба будинку моди «Oscar de la Renta» повідомила про знаходження раку у модельєра, проте в 2013 році було повідомлено про успішне закінчення лікування і одужання засновника компанії. Проте, 20 жовтня надійшла новина про смерть дизайнера. Однією з останніх його робіт стала весільна сукня дружини Джорджа Клуні — Амаль Аламуддін.

Примітки[ред. | ред. код]