Parapithecoidea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Parapithecoidea
Період існування: еоценолігоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Надродина: Parapithecoidea

Parapithecoidea — вимерла надродина приматів, яка жила в еоцені та олігоцені в Єгипті. У деяких класифікаціях усі Parapithecoidea поміщаються в родину Parapithecidae. Seiffert та ін. (2010) припускають, що Parapithecoidea виникли протягом бартонського періоду (середній еоцен), а розкол між Biretia та Parapithecidae стався на початку пріабону (пізній еоцен)[1].

Дослідження зубів Arsinoea Seiffert et al. привело їх до думки, що Arsinoea може бути або не бути парапітецидом, хоча, звичайно, парапітекоїдним, і припустити, що Arsinoea kallimos розглядається як incertae sedis у Parapithecoidea[1].

Морфологічний аналіз скам'янілостей, представлених у 2020 році, свідчить про існування парапітецидних мавп, які перепливли Атлантику в палеогені та принаймні ненадовго колонізували Південну Америку. Залишки Ucayalipithecus, що датуються раннім олігоценом амазонського Перу, глибоко розташовані в Parapithecidae і мають особливості зубів, що помітно відрізняються від особливостей платіррінів. Qatrania wingi фаюмських відкладень нижнього олігоцену вважається найближчим відомим родичем Ucayalipithecus[2]. Відсутність пізніших викопних знахідок цієї групи в Південній Америці вказує на те, що їх витіснили платіррини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Seiffert, Erik & Simons, Elwyn & Fleagle, John & Godinot, Marc. (2010). Paleogene Anthropoids. P. 369–392. In 'Cenozoic Mammals of Africa' (editors Lars Wardelin and William Sanders) University of California Press 6 August 2010 ISBN 978-0520257214
  2. Seiffert, E.R.; Tejedor, M.F.; Fleagle, J.G.; Novo, N.M.; Cornejo, F.M.; Bond, M.; de Vries, D.; Campbell, K.E. (2020). A parapithecid stem anthropoid of African origin in the Paleogene of South America. Science. 368 (6487): 194—197. doi:10.1126/science.aba1135.