Paraplotosus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Paraplotosus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Вугрехвості соми (Plotosidae)
Рід: Paraplotosus
Bleeker, 1863
Синоніми
  • Endorrhis Ogilby, 1898
Посилання
Вікісховище: Paraplotosus
Віківиди: Paraplotosus

Paraplotosus (Параплотосус) — рід риб родини вугрехвості соми ряду сомоподібні. Має 3 види. Інша назва «рифовий сом». Наукова назва походить від грецьких слів para, тобто «осторонь», та plotos — «плавання».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 33 до 135 см. Голова невеличка, очі маленькі. Є 4 пари коротких або довгих вусиків. Тулуб широкий, стиснутий з боків, вугреподібний. Спинний плавець короткий з 1 жорстким променем, але може бути доволі широким. Грудні плавці видовжені, з отруйними шипами. Спинний (97-130 м'яких променів), анальний (від 80 до 102 м'яких променів) і хвостовий плавці з'єднані між собою.

Забарвлення спини та боків коливається від блідо-сірого або жовтувато-коричневого до темно-коричневого або чорного чи червонуватого, іноді з виразною темною плямистістю. Низ голови жовтуватий, черево білувате. Плавці темніші за основний фон, від коричневого до червонуватого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічаються серед коралових рифах з прозорою або каламутною водою на глибині від 5 до 12 м, лише один вид запливає в гирла річок, де вода солонувата. Тримаються поодинці або невеличкими групами. Вдень ховаються серед коралів. Живляться ракоподібними, молюсками й морськими хробаками.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають біля берегів північної Австралії, Нової Гвінеї та островів Індо-Австралійського архіпелагу.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Allen, G.R., 1998. A review of the marine catfish genus Paraplotosus (Plotosidae) with the description of a new species from north-western Australia. Raf. Bull. Zool. 46(1):123-134.