Parioscorpio venator

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Parioscorpio)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Parioscorpio venator
Час існування: середній силур,
437 млн років тому

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Скорпіони (Scorpiones)
Рід: Parioscorpio
Wendruff et al, 2020
Вид: P. venator
Parioscorpio venator
Wendruff et al, 2020
Посилання
Вікісховище: Parioscorpio venator
Fossilworks: 404118

Parioscorpio venator — викопний вид скорпіонів, що жив в силурійському періоді (437 млн років тому). Описаний у 2020 році. Найдавніший відомий вид скорпіонів. До його описання найдавнішим вважався Dolichophonus з Шотландії, який жив на декілька мільйонів років пізніше (425 млн років тому).

Історія вивчення[ред. | ред. код]

Рештки двох скорпіонів знайдено у 1980-х роках у відкладеннях формації Брендон Брідж неподалік міста Вокеша у штаті Вісконсин (США). Зразки зберігалися неописаними в Геологічному музеї Вісконсинського університету. У 2016 році вивчати зразки взявся палеонтолог з Університету Оттербейна Ендрю Вендраф (Andrew J. Wendruff). Стаття з описанням нового роду та виду скорпіонів вийшла у січні 2020 року.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Скорпіон завдовжки 25 мм. У нього були дві великі клешні і довгий вузький задній відділ тіла («хвіст»). Протосома трапецієподібної форми, несла великі очі та педипальпи. Він мав сім сегментів середнього відділу тіла (мезосоми): пізніші скорпіони зберегли лише шість таких сегментів, а в сучасних скорпіонів їх п'ять. Науковцям вдалося також дослідити внутрішню будову тварини, а точніше окремі деталі травної, дихальної та кровоносної систем. Зокрема риси дихальної системи аналогічні тій, що є у сучасних скорпіонів, і, відповідно, призначена для дихання повітрям. Ймовірно, тварина періодично виходила на сушу для спарювання (як це роблять сучасні мечохвости) або для полювання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wendruff, Andrew J.; Babcock, Loren E.; Wirkner, Christian S.; Kluessendorf, Joanne; Mikulic, Donald G. (December 2020). A Silurian ancestral scorpion with fossilised internal anatomy illustrating a pathway to arachnid terrestrialisation. Scientific Reports (англ.). 10 (1): 14. doi:10.1038/s41598-019-56010-z. ISSN 2045-2322. PMID 31949185.