Pay Pal (Сімпсони)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Платний приятель»
англ. Pay Pal
Тумі та Ліса
Тумі та Ліса
Тумі та Ліса
Сезон № 25
Серія № 551
Перший показ 11 травня 2014
Сценарій Девід Стейнберг
Режисер(и) Майкл Полчіно
Виконавчий продюсер Ел Джін
Код виробника SABF15
Запрошені зірки
Джон Олівер у ролі Бут-Вілкс Джона, Карл Касел і Пітер Сагал в ролі самих себе
Особливості серії
Політ у заставці Маріо підскакує і б'є блок, з якого виходить монета
Сцена на дивані Кожен — це пішак у «Грі в життя». Коли сім'я сідає на диван, Гомер роздратовано запитує, що далі? Біля дивану стоїть Смерть, яка замахується косою на Гомера
Хронологія
Попередня Наступна
Brick Like Me The Yellow Badge of Cowardge
Сезон 25
Список серій

«Pay Pal» (укр. «Платний приятель») — двадцять перша серія двадцять п'ятого сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 11 травня 2014 року у США на телеканалі «Fox».

Сюжет[ред. | ред. код]

Мардж готує торт для вечірки на Еверґрін Террас, але тісто розбризкується по всій кухні. Вона змушена принести куплений у магазині торт. На вечірці Мардж ставить торт на стіл одночасно з новим сусідом, торт якого такий же. Мардж заспокоюється, коли знайомиться із сусідом — британцем Бут-Вілкс Джоном. Він запрошує її на ігрову вечірку для дорослих, влаштовану ним з дружиною. Мардж хоче піти, але побоюється, що Гомер зіпсує їй чергове свято.

Ввечері, у ліжку Мардж повчає Гомера і говорить про відсутність у неї друзів. У цей момент приходить Ліса і каже, що їй добре без друзів, що надзвичайно пригнічує Мардж. Мардж продовжує повчати Гомера до самої вечірки.

У будинку Бут-Вілкс Джона Сімпсони приєднуються до гостей. Гра починається з рольової гри з тематикою таємничого вбивства, де всі під підозрою. Однак, Гомер миттєво несвідомо розкриває вбивцю в історії, що спонукає власника дому вигнати Сімпсонів.

Пригнічена відсутністю друзів, Мардж вирішує попіклуватися про Лісу. Вона влаштовує для доньки вечірку з метою завести друзів, та запрошує всіх, хто її знає. Однак, коли приходить лише один хлопчик, Мардж і Гомер влаштовують для дитини «швидке свято» і негайно відправляють його з подарунком, скасувавши ідею. Вони прибирають після «вечірки» якраз перед приходом Ліси додому.

У Спрінґфілдській початковій школі, коли учням доводиться займатися народними танцями, Ліса залишається без партнера. Однак, Тумі, учениця з паралельного класу, приєднується до неї. Тумі має ті ж інтереси, що і Ліса. Водночас, Барт явно щось підозрює і стурбований цією подружкою.

Коли Барт переслідує Тумі до ігрового майданчика у «Красті Бургері», він дізнається правду… Він передає своїй сестрі конверт з фотодоказами: Мардж платить Тумі. Відчуваючи зраду та покинутість Лісі злиться на Мардж за її дії. Ліса каже матері, що за деякий час вона б і сама знайшла друзів. Мардж намагається вибачитися, але Ліса відмовляється пробачити і йде у свою кімнату.

Коли Ліса збирається «розповісти всім своїм психотерапевтам про вчинок матері», Мардж не витримує і плаче. Всередині це робить Лісу таємно щасливою, бо вона знайшла спосіб маніпулювати Мардж. Однак, дівчинка все ж не витримує і пробачає матір.

У фінальній сцені Тумі вибачається перед Лісою за свою нещиру поведінку. Вона також зізнається, що їй насправді подобається дружити з Лісою. Коли остання все прощає і просить, щоб бути з нею чесною, Тумі зізнається, що вона — не вегетаріанка і їсть конину. Ліса миттєво втікає…

Виробництво[ред. | ред. код]

Спочатку серія повинна називатися «In the Game of the Father» (укр. «У гру батька»), проте її було перейменовано на «Pay Pal»[1].

Цікаві факти і культурні відсилання[ред. | ред. код]

  • Рольова гра на вечірці Бут-Вілкс Джона нагадує справжню американську настільну детективну гру «Cluedo».
  • Серія вийшла на день матері. Наприкінці серії, коли Ліса пробачає Мардж, вона вітає її з цим святом.

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 3,66 млн осіб з рейтингом 1.6, що другим найпопулярнішим шоу на каналі «Fox» тієї ночі, після «Сім'янина»[2].

Денніс Перкінс з «The A.V. Club» дав серії оцінку B, сказавши:

Якби б дещо докласти зусиль, передостання серія цього сезону могла бути чимось особливим. Центральна історія про Мардж, яка відчайдушно прагне, щоб Ліса не виросла без друзів, — це такий сімейний сюжет, який часто створює найкращі епізоди Сімпсонів. Є кілька хороших приколів і кілька приємних моментів, і відносини Мардж/Ліса залишаються плідними. Просто, як і багато серії цього сезону, «Pay Pal» надто навантажує сюжет, що змушує емоційне ядро історії шалено викинутися перед фінальними титрами[3].

У лютому 2015 року сценариста серії Девіда Стейнберга було номіновано на премію Гільдії сценаристів Америки в області анімації 2014 року[4].

Згідно з голосуванням на сайті The NoHomers Club більшість фанатів оцінили серію на 4/5 із середньою оцінкою 3,11/5[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Обкладинка сценарію. Архів оригіналу за 15 квітня 2021. Процитовано 15 квітня 2021.
  2. Sunday Final Ratings: ‘Once Upon a Time’, ‘American Dad’ & ‘America’s Funniest Home Videos’ Adjusted Up; ‘Revenge’, ‘Cosmos’ & ‘Dateline’ Adjusted Down - Ratings | TVbytheNumbers.Zap2it.com. web.archive.org. 14 травня 2014. Архів оригіналу за 14 травня 2014. Процитовано 15 квітня 2021.
  3. The Simpsons: "Pay Pal". The A.V. Club (англ.). Архів оригіналу за 15 квітня 2021. Процитовано 15 квітня 2021.
  4. McNary, Dave (15 лютого 2015). ‘Grand Budapest Hotel,’ ‘True Detective’ Top WGA Awards. Variety (англ.). Архів оригіналу за 3 серпня 2018. Процитовано 15 квітня 2021.
  5. Rate and Review: "Pay Pal" (SABF15). The No Homers Club (англ.). Процитовано 3 червня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]