Peercoin

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Peercoin
Тип Електронні гроші
Перший випуск 2009
Версії 0.8.5 (5 лютого 2020)[1]
Операційна система Windows, Linux, Mac OS X
Мова програмування C++, Qt
Ліцензія MIT License
Репозиторій github.com/peercoin/peercoin
Вебсайт peercoin.net

Peercoin (відома також як 'PPCoin' і 'PPC' ) — пірінгова платіжна система, створена в серпні 2012 року розробниками Скоттом Недалом і Санні Кінгом[2]. Використовує гібридну систему отримання нових peercoin — через доказ виконаної роботи (POW) або через підтвердження володіння (POS)[2][3]. Використовує функцію SHA-256 як алгоритм хешування.

Технічна реалізація Peercoin має багато спільного з «Bitcoin»[4] Початковий код Peercoin поширюється під ліцензією MIT/X11.[5]

Особливістю Peercoin є відсутність жорсткого обмеження на обсяг емісії, але розрахована на те, щоб в кінцевому підсумку річний приріст становить приблизно 1 %.

Транзакції[ред. | ред. код]

Структура блокчейну Peercoin аналогічна блокчейну Біткойна, використовується хешування SHA-256 та технологія PoW — новий блок додається, коли знайдено досить мале значення хешу. Середній час генерації нового блоку близько 10 хвилин.

Транзакції в Peercoin є незворотними, тобто немає механізму повернути peercoin при помилці, шахрайстві, зміні намірів. Онлайн-сервіси дозволяють обміняти Peercoin на фіатні гроші, Bitcoin та інші криптовалюти[6].

Адреси[ред. | ред. код]

Платежі в мережі Peercoin виконується за адресами, заснованих на цифрових підписах. Вони являють собою рядки з 34 символів, які завжди починаються з латинської літери «P». Одному користувачеві можна створювати і використовувати необмежену кількість адрес.

Емісія[ред. | ред. код]

Нові peercoin можуть бути отримані двома різними способами: через майнінг або форжинг. Нові блоки формуються в середньому за 10 хвилин.

Форжінг винагороджує користувачів пропорційно монетам, які вони утримують (з розрахунку 1 % річних). У довгострокових планах поступове скорочення обсягу майнінгу і акцент на форжінг. Відмова від майнінгу може привести до збільшення винагороди від форжингу[7].

Сумарна кількість peercoin змінюється нелінійно. При збільшенні загальної кількості в 16 разів винагорода за нові блоки скорочується вдвічі. Обов'язкова комісія на користь системи за кожну транзакцію призводить до деякого зменшення швидкості збільшення кількості peercoin і може привести до його стабілізації.

Відмінні риси[ред. | ред. код]

Два типу емісії[ред. | ред. код]

Головною відмінною рисою Peercoin є те, що використовується гібридна система емісії — доказ володіння та доказ виконання роботи. Біткойн використовує тільки доказ виконання роботи. Використання доказу володіння не створює додаткове навантаження на процесор, що не призводить до значних додаткових витрат на електроенергію.

Комісія за транзакцію[ред. | ред. код]

Peercoin спроектований таким чином, що транзакційні збори знімаються на користь протоколу (в даний час 0,01 PPC / кілобайт). Плата за транзакцію фіксована на рівні протоколу і «знищується», а не переходить до створювача чергового блоку. Це знижує підсумкову емісію, служить для саморегулювання обсягу транзакцій і зменшення мережевого спаму.

Контрольні точки[ред. | ред. код]

Згідно з документом про Peercoin, використовується централізоване поширення інформації про контрольні точки блокчейну.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Release 0.8.5 — 2020.
  2. а б Peercoin News – AKA PPCoin or P2P Coin. CoinDesk. Архів оригіналу за 5 березня 2014. Процитовано 23 лютого 2014.
  3. Bradbury, Danny (7 листопада 2013). Third largest cryptocurrency peercoin moves into spotlight with Vault of Satoshi deal. CoinDesk. Архів оригіналу за 12 січня 2014. Процитовано 23 лютого 2014.
  4. King, S. (2012). What is ppcoin?. www.github.com. Архів оригіналу за 13 травня 2016. Процитовано 13 жовтня 2017.
  5. King, S. (2012). PPCoin 0.3.0 BETA. www.github.com.[недоступне посилання з лютого 2019]
  6. List of top cryptocurrencies: market cap, Vol. and Chg.%. Investing.com. Архів оригіналу за 8 серпня 2017. Процитовано 10 серпня 2017.
  7. Peercoin. Peercoin. peercoin.net. Архів оригіналу за 13 серпня 2017. Процитовано 13 жовтня 2017.