Пепсі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pepsi
Тип Кола
Виробник PepsiCo
Країна походження США США
Початок виробництва 1898
Колір карамельний
Різновиди Див. Нижче
Подібні напої Кока-кола
Вебсайт pepsi.ua
Оригінальна назва Pepsi

Пе́псі-ко́ла (англ. Pepsi Cola) або Пе́псі — безалкогольний напій, основний конкурент «Кока-коли». Права на торгову марку «Пепсі-кола» належать американській компанії PepsiCo.

Історія[ред. | ред. код]

Напій уперше був виготовлений в 1890-х роках в Нью-Берні, Північна Кароліна фармацевтом Калебом Бредхемом. 28 серпня 1898 року Brad's drink був перейменований в Pepsi Cola. Торгова марка Pepsi Cola зареєстрована 16 червня 1903 року. За однією з версій назву пепсі Калеб Бредхем зробив від слова диспепсія. За іншою — від пепсину, речовини, що міститься в Pepsi.

У 1923 році через зростання цін на цукор в результаті Першої світової війни компанія Pepsi-Cola збанкрутіла. Її активи були продані. Крах компанії позбавив секретності формулу напою. Для оформлення банкрутства Калебу Девісу Бредему, творцеві напою і керівникові компанії, довелося не лише представити до федерального суду рецепт сиропу, але і підтвердити істинність цієї інформації.

Через вісім років компанія збанкрутіла ще раз. Проте під час Великої депресії 1930-х років у Сполучених Штатах Pepsi-Cola Company організувала успішну атаку на ринкові позиції «Кока-коли». Пепсі-кола почала продаватися в пляшках по 12 унцій за ціною 5 центів. Пляшка «Кока-коли» об'ємом 6 унцій також коштувала 5 центів. «Кока-кола» не могла випустити напій в іншій пляшці, оскільки торгові автомати приймали монети по 5 центів, а у «Кока-коли» залишався запас в 1 мільярд 6-унційових пляшок. У 1939 році «Пепсі-кола» стала надзвичайно популярною серед дітей.

Під час Другої світової війни «Пепсі-кола» обійшла і «Royal Crown», і «Dr. Pepper» і стала напоєм № 2 після «Кока-коли». На початку 1950-х років «Кока-кола» в 5 разів випереджала «Пепсі».

У 1961 році уперше пройшла рекламна компанія під девізом: «Пепсі — для тих, хто почуває себе молодим». До 1964 року ідея набула класичного виду: «Ви — покоління Пепсі».

У 1965 компанія Pepsi-Cola об'єдналась із виробником солоних снеків — компанією Frito-Lay, створивши компанію PepsiCo.

У середині 1970-х років «PepsiCo» провела рекламну акцію під назвою «Pepsi кидає виклик». Були проведені тести наосліп за оцінкою двох напоїв. Учасники акції віддали перевагу «Пепсі-колі» над Кока-колою з перевагою 3:2, і цей факт був озвучений в телевізійній рекламі.

У 1960 році «Кока-колу» пили у 2,5 рази більше, ніж «Пепсі-колу», а в 1985 — в 1,15 раза.

У вересні 2023 року в парламенті Фінляндії було заборонено продаж напоїв Pepsi через те, що компанія-виробник продовжила діяльність у Росії після повномасштабного вторгнення до України[1].

Маркетинг[ред. | ред. код]

З 1930-х до кінця 1950-х років «Pepsi-Cola Hits The Spot» був найбільш часто використовуваним гаслом за часів старовинного радіо, класичних кінофільмів та перших днів телебачення.[2] Його джингл (задуманий за часів, коли Pepsi коштував лише п'ять центів) використовувався у багатьох різних формах із різними текстами. З появою радіо Pepsi-Cola використовувала послуги молодої, перспективної актриси, на ім'я Поллі Берген для просування продуктів, часто надаючи свої співочі таланти класичному джинглу «...Hits The Spot». Кіноактриса Джоан Кроуфорд після виходу заміж за президента Pepsi-Cola Альфреда Н. Стіла стала представником Pepsi, з'являючись у рекламних роликах, телевізійних випусках та телевізійних конкурсах краси від імені компанії. Кроуфорд також мала зображення безалкогольного напою, що займали чільне місце в кількох її пізніх фільмах. Коли Стіл помер у 1959 році, Кроуфорд була призначена до ради директорів Pepsi-Cola, яку вона займала до 1973 року, хоча вона не була членом правління більшої PepsiCo, створеної в 1965 році.[3]

Pepsi знялася в кількох фільмах, включно з «Назад у майбутнє» (1985), «Один удома» (1990), «Світ Вейна» (1992), «Бійцівський клуб» (1999) та «Всесвітня війна Z» (2013).[4][5]

У 1992 році маркетингова кампанія Pepsi Number Fever на Філіппінах випадково розповсюдила 800 000 виграшних кришок від пляшок за головний приз у 1 мільйон песо, що призвело до заворушень і загибелі п’яти людей.[6]

У 1996 році PepsiCo запустила дуже успішну маркетингову стратегію Pepsi Stuff.[7] «Project Blue» був запущений на кількох міжнародних ринках за межами Сполучених Штатів у квітні.[7] Запуск включав екстравагантні рекламні трюки, такі як літак «Конкорд», пофарбований у сині кольори (який належав Air France) та банер на космічній станції «Мир».

Дизайн Project Blue вперше був протестований у Сполучених Штатах у червні 1997 року і був випущений у всьому світі в 1998 році на честь 100-річчя Pepsi.[8] Саме в цей момент логотип почали називати Pepsi Globe.[9]

У жовтні 2008 року Pepsi оголосила, що до початку 2009 року переробить свій логотип і ребрендинг багатьох продуктів.[10][11] У 2009 році Pepsi, Diet Pepsi та Pepsi Max почали використовувати всі шрифти нижнього регістру для назви бренду. Торгова марка бренду в синьо-червоному глобусі перетворилася на серію «усмішок» із центральною білою смугою, яка згинається під різними кутами залежно від продукту. Pepsi випустила цей логотип у США наприкінці 2008 року, а пізніше він був випущений у 2009 році в Канаді (перша країна за межами США для нового логотипу Pepsi), Бразилія, Болівія, Гватемала, Нікарагуа, Гондурас, Сальвадор, Колумбія, Аргентина, Пуерто-Рико, Коста-Рика, Панама, Чилі, Домініканська Республіка, Філіппіни та Австралія. У решті світу новий логотип був випущений у 2010 році. Старий логотип досі використовується на кількох міжнародних ринках, а останнім часом його припинили у Франції та Мексиці.

Старий логотип Пепсі-коли, 1940 рік

Склад[ред. | ред. код]

Основні інгредієнти: цукор — 7500 фунтів; вода — 1200 галонів; карамель — 12 галонів; сік лайма — 12 галонів; ортофосфатна кислота (E338) — 58 фунтів; етиловий спирт — 0,5 галону; лимонна олія — 6 унцій; апельсинова олія — 5 унцій; олія кориці — 4 унції; олія мускатного горіха — 2 унції; олія коріандру — 2 унції; петигренова олія — 1 унція. Усе перемішується 2 години, вода з цукром заздалегідь кип'ятиться. Концентрат поставляється на заводи по розливу готової продукції, де розбавляється водою в 10000 літрів, перед бутилюванням.

У цьому рецепті відсутні речовини, небезпечні для здоров'я, за винятком значної кількості цукру.

У 2021 році виробник змінив склад продукції, замінивши частину цукру на підсолоджувачі сукралозу та ацесульфам калію, додавши регулятор кислотності лимонну кислоту. Також зі складу продукту зник стабілізатор гуміарабік та змінилося співвідношення кофеїну та натурального ароматизатора (на користь останнього).

В СРСР[ред. | ред. код]

Пляшки «класичної» Пепсі-Коли з часів СРСР у київському супермаркеті

Виробництво «Пепсі-коли» в СРСР почалося під час розрядки, початок був покладений зустріччю в 1971 році президента «PepsiCo» Дональда Кендала з Головою Ради Міністрів СРСР Олексієм Косигіним. На зустрічі були проведені переговори про можливе економічне співробітництво. У 1972 році у рамках угоди про двосторонню торгівлю між СРСР і США були досягнуті домовленості про співпрацю. Результатами цієї домовленості стало те, що компанія отримала право на виробництво горілки «Столичної» в США, а Пепсі-кола стала продаватися в СРСР (перша партія — у квітні 1973 року), а потім було почато будівництво заводів з виробництва Пепсі-коли в СРСР (перший — в 1974 році в Новоросійську).

За часів СРСР новосибірський пивкомбінат (нова назва Вінап) випускав Пепсі-колу за ліцензією під назвою Пепсі. Після закінчення ліцензії він став випускати свою Вінап-колу.

В Україні[ред. | ред. код]

Першою роботою компанії Pepsi в Україні стали адаптації креативних матеріалів і акцій зі стимулювання продажів. Як і в усьому світі, Pepsi починає підтримувати місцевих зірок — в 19951996 роках компанія виступає спонсором української хокейної команди «Сокіл», а в 1996 році починає просувати музичний напрям — компанія спонсорує улюбленку молоді рок-групу «Green Grey», яка на той момент знаходилася на піку слави. У 1998 році проводиться для Pepsi промоакція «З Pepsi в Англію — країну футболу».

У 2000 році — адаптація всесвітньої рекламної кампанії за участю Рікі Мартіна. Учасникам чергової акції трапляється нагода знову поїхати в Англію, цього разу — на «ДискоPepsiтеку». Окрім цього, регулярно проводяться in-store акції, які щоразу мають різний антураж, — шкільний, футбольний, музичний та інші. В цілому, увесь комплекс заходів, що проводяться для Pepsi в Україні, підпорядкований усесвітньому позиціюванню компанії.

Різновиди[ред. | ред. код]

В Україні[12][ред. | ред. код]

  • Pepsi Original — класичний варіант напою.
  • Pepsi Light — дієтична версія напою. (припинено)
  • Pepsi Twist — напій зі смаком лимону. (припинено)
  • Pepsi MAX — низькокалорійний напій без цукру.
  • Pepsi Wild Cherry — напій зі смаком вишні. (Випускається з 2017 року.)
  • Pepsi Lime — напій зі смаком лайму. (Випускається з 2018 року.)
  • Pepsi Ginger — напій зі смаком імбиру. (Випускається з 2019 року.; припинено)
  • Pepsi Vanilla — напій зі смаком ванілі. (Випускається з 2019 року, з ексклюзивно в АТБ.; припинено)
  • Pepsi Mango — напій зі смаком манго. (Випускається з 2020 року.)
  • Pepsi Pineapple-Peach — напій зі смаком ананас-персик. (Випускається з 2021 року.)
  • Pepsi Raspberry — напій зі смаком малини. (Випускається з 2021 року, з ексклюзивно в АТБ.)
  • Pepsi Pina Colada — напій зі смаком ананас-кокос. (Випускається з 2022 року.)
  • Pepsi Mojito — напій зі смаком лайм-м'ята. (Випускається з 2022 року.)

У світі[ред. | ред. код]

  • Pepsi Ginga
  • Pepsi Max Twist
  • Pepsi Light Lemon
  • Pepsi Blue
  • Pepsi Edge
  • Pepsi Gold
  • Pepsi Spice
  • Pepsi X
  • Pepsi Crystal
  • Pepsi Cino
  • Pepsi Lima
  • Pepsi Cherry–Vanilla
  • Pepsi Tropical Chill
  • Pepsi White
  • Pepsi Caffeine-Free
  • Pepsi Caffeine-Free Diet
  • Pepsi Natural
  • Pepsi Summer Chill
  • Pepsi Max Ginger тощо.
  1. У парламенті Фінляндії заборонили продавати продукцію Pepsi через її діяльність у Росії. РБК-Украина (укр.). Процитовано 5 вересня 2023. 
  2. Cross, Mary (2002). A Century of American Icons: 100 Products and Slogans from the 20th-Century Consumer Culture. Greenwood Press. с. 103–105. ISBN 978-0313314810. Процитовано 4 вересня 2020. 
  3. LA Times: Joan Crawford Appointed to Pepsi Board. Joancrawfordbest.com. 7 травня 1959. Процитовано 10 грудня 2011. 
  4. Bricken, Rob (7 березня 2013). 20 Lies Back to the Future II Told Us (Besides the Hoverboard). Процитовано 4 травня 2015. 
  5. Leigh, Stephen (15 вересня 2011). The Worst Movie Product Placements Of All Time. Архів оригіналу за 8 травня 2015. Процитовано 5 травня 2015. 
  6. Drogin, Bob (26 липня 1993). Pepsi-Cola Uncaps A Lottery Nightmare -- Bombings, Threats Follow Contest With Too Many Winners. Los Angeles Times. Процитовано 9 жовтня 2015. 
  7. а б Reuters (3 квітня 1996). THE MEDIA BUSINESS: ADVERTISING;Pepsi Introduces a New LookFor Its International Markets. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 14 лютого 2022. 
  8. Pepsi launches lavish 'blue' campaign. UPI (англ.). Процитовано 30 вересня 2020. 
  9. The history of the Pepsi logo. 99designs (амер.). 12 лютого 2020. Процитовано 30 листопада 2020. 
  10. Breathtaking:Design Strategy (Звіт). Arnell Group. 8 серпня 2008. Процитовано 14 червня 2021. 
  11. Edwards, Jim (10 лютого 2009). Pepsi's Nonsensical Logo Redesign Document: $1 Million for This?. CBS News. Процитовано 14 червня 2021. 
  12. Taste is a moment. Try it. Enjoy the original taste of Pepsi. | Pepsi. www.pepsi.ua. Процитовано 10 березня 2018.