Peridiniales

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Peridiniales
Protoperidinium depressum
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Супергрупа SAR
Надтип: Альвеоляти (Alveolata)
Тип: Динофлагелляти (Dinoflagellata)
Клас: Динофіцієві (Dinophyceae)
Ряд: Peridiniales
Haeckel, 1894
Родини

Дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Peridiniales
EOL: 4805
ITIS: 9995
NCBI: 2910
Fossilworks: 277919

Peridiniales — ряд джгутикових найпростіших класу динофіцієвих (Dinophyceae) типу динофлагеллят (Dinoflagellata). Представники ряду складаються з однієї клітини, що має два джгутика, поясок та борозну. Вони дуже численні в планктоні.

Опис[ред. | ред. код]

Переважно морські організми, рухливі у вегетативному стані, з оболонкою, що складається з епівальви, гіповальви і пояска, утворених пластинками, розташованими в певному порядку. Розмножуються розподілом у рухомому і нерухомому стані; площина розподілу звичайно розташована косо. Нова клітина отримує або половину материнської оболонки, або ж дочірні клітини виходять з панцира і утворюють нову оболонку. Описано гологамний і мерогамний статевий процес.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Для них характерно найбільше різноманіття видів, що мешкають в теплих морях. Взагалі ж вони широко поширені у різноманітних морських і прісних водоймах, а іноді зустрічаються як симбіонти рослин (зооксантелли) і навіть як паразити ракоподібних і черв'яків. Нерідко вони розвиваються в таких кількостях, що забарвлюють воду в жовтий або червоний колір. У холодних морях, багатих планктоном, іноді в 1 л води налічується до 200 000 перідіней. Деяким морським формам властиво світіння, особливо під дією подразників.

Класифікація[ред. | ред. код]

Родини:

Роди incertae sedis:

Джерела[ред. | ред. код]