Petalophyllum ralfsii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Petalophyllum ralfsii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Печіночники (Marchantiophyta)
Клас: Jungermanniopsida
Порядок: Fossombroniales
Родина: Petalophyllaceae
Рід: Petalophyllum
Вид:
P. ralfsii
Біноміальна назва
Petalophyllum ralfsii
(Wilson) Nees & Gottsche, 1859
Синоніми

Jungermannia ralfsii Wilson

Petalophyllum ralfsii — вид рослин із відділу печіночників (Marchantiophyta).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Вид дводомний. Спорофіти часто бувають з грудня по червень. Періоди посухи переживає за допомогою бульбових підземних стебел, наповнених ліпідами. Зелена частина рослини зазвичай зникає з поля зору, коли влітку субстрат висихає[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Це середземноморсько-атлантичний вид, з широким ареалом, але рідкісний і розсіяний у Середземноморському регіоні; висота зростання 0–240 метрів. За межами Європи вид зареєстровано в Північній Африці й Туреччині — Велика Британія, Ірландія, Португалія, Іспанія, Балеарські острови, Сардинія, Сицилія, Італія, Греція, Крит, Мальта, Алжир, Туніс, Азорські острови, Туреччина, Кіпр[1][2].

Це виключно низинний прибережний вид вапнякових піщаних дюн, де він може бути локально частим на околицях і вздовж околиць. Часто займає трохи торф'яний, темно-коричневий піщаний ґрунт, а не чистий пісок. Найбільш помітний взимку та навесні, майже повністю зникає в періоди посухи. Рідше трапляється далі від узбережжя на голому піщаному ґрунті в кар'єрах і навіть у садах[1].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Через крихкість свого середовища проживання та спеціалізовану екологію P. ralfsii потенційно загрожує великою кількістю факторів, включаючи облаштування відпусток, рекреаційні заходи, видалення дерну, недовипас, висихання через забір води або заліснення та поширення хвойних рослин[1].

Цей вид внесено до Додатку II Оселищної Директиви ЄС, що призвело до інтенсивних досліджень та робіт із збереження, принаймні, у деяких країнах. Він був оцінений як такий що зникає в Португалії та майже під загрозою в Італії, але був вилучений із загрозливих категорій у Великобританії та Ірландії. Вид росте на заповідних територіях[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Hodgetts, N.; Blockeel, T.; Konstantinova, N.; Lönnell, N.; Papp, B.; Schnyder, N.; Schröck, C.; Sergio, C.; Untereiner, A. (2019). Petalophyllum ralfsii. The IUCN. Архів оригіналу за 2 грудня 2020. Процитовано 28.01.2022. (англ.)
  2. Petalophyllum ralfsii. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 28 січня 2022. Процитовано 28.01.2022. (англ.)