Смовдь оленяча

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Peucedanum cervaria)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Смовдь оленяча
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Аралієцвіті (Apiales)
Родина: Окружкові (Apiaceae)
Рід: Смовдь (Peucedanum)
Вид:
Смовдь оленяча (P. cervaria)
Біноміальна назва
Peucedanum cervaria
Синоніми

Selinum cervaria L.

Смовдь оленяча[1][2] (Peucedanum cervaria) — вид трав'янистих рослин родини окружкові (Apiaceae), поширений у центральній і південній Європі та в Алжирі.

Опис[ред. | ред. код]

Багаторічна рослина 50–100 см заввишки. Пластинка листка пряма, знизу світліша, блакитно-зелена. Листки сіро-зелені, жорсткі, майже шкірясті, в контурі трикутні, двічі-тричі перисторозсічені, з довгасто-яйцюватими товстуватими часточками, більш широкими нижче середини; іноді трохи надрізані, з зубцями з направленим вперед гострим наконечником. Зонтики 6–15 см в діаметрі, з 12–30 променями; обгортка і обгорточки з лінійно-шилоподібних відігнутих плівчасто-облямованих листочків. Плоди видовжено-еліптичні, до 5.2 мм довжиною[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Європа: Албанія, Австрія, Ліхтенштейн, Бельгія, Люксембург, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Хорватія, Словенія, Сербія (вкл. Косово), Болгарія, Білорусь, Чехія, Франція, Німеччина, Швейцарія, Іспанія, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Польща, Росія, Румунія, Словаччина, Україна; Північна Африка: Алжир[3].

Виростає окремо або у вільних групах у багатих світлом, сухих місцях, іноді в напівсухих полях, на висотах від 0 до 1200 метрів над рівнем моря.

В Україні зростає на лісових галявинах і серед чагарників — на Закарпатті, у західних областях до Дніпра; найбільш східні місця: Одеська обл., м. Котовськ; Черкаська обл., м. Умань, м. Канів; Сумська обл., м. Глухів[2]. Входить до переліку видів, які перебувають під загрозою зникнення на території Сумської області[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Peucedanum cervaria // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 238. (рос.)(укр.)
  3. The Euro+Med PlantBase. Архів оригіналу за 14 грудня 2018. Процитовано 30.05.2018. (англ.)
  4. Андрієнко Т.Л., Перегрим М.М. (уклад.). Офіційні переліки регіонально рідкісних рослин адміністративних територій України (довідкове видання). — Київ : Альтерпрес, 2012. — 148 с. — ISBN 978-966-542-512-0.