Смовдь руська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Peucedanum ruthenicum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Смовдь руська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Аралієцвіті (Apiales)
Родина: Окружкові (Apiaceae)
Рід: Смовдь (Peucedanum)
Вид:
Смовдь руська (P. officinale)
Біноміальна назва
Peucedanum officinale
L., 1753
Синоніми[1]
  • Peucedanum stenocarpum Boiss. & Reut.
  • Selinum officinale (L.) Vest

Смовдь ру́ська (смовдь лі́карська; царський корінь[2]; Peucedanum ruthenicum, синоніми: P. officinale, P. besserianum) — багаторічна трав'яниста рослина родини окружкових (окружкових).

Опис[ред. | ред. код]

Peucedanum ruthenicum

Стебло щільне, циліндричне, дрібноборозенчасте, 60—120 см заввишки, малолисте, у верхній частині розгалужене. Прикореневі й нижні стеблові листки багаторазово трійчасті або трійчасто-перисті; середні листки дрібніші, менш складні; верхні — без пластинки, у вигляді піхов. Квітки дрібні, двостатеві, у складних 10-20-променевих зонтиках, з малолистою спадною обгорткою або без неї; зубці чашечки короткі, часто непомітні; пелюстки світло-жовті, широкояйцюваті, на верхівці виїмчасті[3]. Плід — видовженооберненояйцювата двосім'янка, 6—8 мм завдовжки. Цвіте у червні — липні.

Поширення[ред. | ред. код]

Смовдь руська. Нижній лист (фрамгент).

Смовдь руська росте на півдні лісостепу і в степу на схилах ярів і річкових долин, на солонцях, серед кущів, на лісових галявинах, уздовж доріг.

Заготівля і зберігання[ред. | ред. код]

Для лікарських потреб заготовляють коріння рослини (Radix Peucedani ruthenici), яке копають одразу після визрівання насіння або рано навесні. Після попереднього пров'ялювання на відкритому повітрі коріння досушують на горищі або в сушарці при температурі, не вищій за 30°. Сухої сировини виходить 16 % . Строк придатності — 2 роки. Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад[ред. | ред. код]

У корінні рослини є флавоноїди, ефірна олія, фурокумарин пеуцеданін.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Смовдь руська. Частина суцвіття — складний зонтик (на території проектованого національного парку «Орільський»)

З коріння смовді руської виробляли препарат пеуцеданін, який використовували в комплексному лікуванні злоякісних новоутворень. Останнім часом препарат знято з виробництва. У народній медицині настойку або відвар коріння рослини застосовують як болетамувальний, протипростудний та відхаркувальний засіб.

У харчуванні[ред. | ред. код]

На Кавказі, Далекому Сході та Західному Сибіру корінь смовді залучають до їжі як замінник ріпи. Викопані восени або напровесні корені однорічних рослин відмивають у воді і варять. Варені, дрібно порізані корені засмачують цибулею, олією та сметаною, додаючи круті січені яйця. До столу варені корені смовді подають як овочевий гарнір або салат до різноманітних страв. В Європі листя та насіння використовують як прянощі для використання швейцарського сиру.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Plant List: A Working List of All Plant Species. Архів оригіналу за 23 липня 2017. Процитовано 6 листопада 2014.
  2. а б М. Л. Рева, Н. Н. Рева Дикі їстівні рослини України / Київ, Наукова думка, 1976—168 с. — С.72
  3. Peucedanum ruthenicum – Смовдь руська - Apiaceae – Зонтичні - Відділ КВІТКОВІ - Magnoliophyta - Фотоальбоми - Атлас флори України. ukr-flora.at.ua. Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 15 січня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]