Philander opossum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Philander opossum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Опосумоподібні (Didelphimorphia)
Родина: Опосумові (Didelphidae)
Рід: Philander
Вид:
P. opossum
Біноміальна назва
Philander opossum
(Linnaeus, 1758)

Philander opossum — вид сумчастих ссавців із родини опосумових (Didelphidae).

Назва[ред. | ред. код]

Оригінальна назва при описі: Didelphis opossum[1]

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина тіла від 200 до 331 мм; довжина хвоста від 195 до 355 мм. Вага від 200 до 674 грамів. Самиці трохи менші. Тіло струнке. Голова велика. Мордочка досить довга і звужується. Забарвлення їх короткого, прямого, м'якого волосся на спині сіре, а на черевній частині — від білого до жовтого. Шерсть спини може дещо відрізнятися залежно від місця розташування, наприклад, особини в Мексиці, як правило, мають блідо-сіре хутро, у Центральній Америці — темно-сіре, а в Колумбії — від темно-коричневого до чорного. Чіпкий хвіст має сірувате хутро, що покриває перші 50–60 мм від основи, кінчик хвоста голий і блідий. Навколо очей темна маска, на відміну від білого забарвлення щік і підборіддя. Великі безшерсті вуха чорні по краях. Задні кінцівки довші й мускулистіші, ніж передні[2].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Цей вид нічний і наземний, з хорошими здібностями до плавання й лазіння. Цей вид дуже всеїдний, харчується різним рослинним і тваринним матеріалом, включаючи хребетних і безхребетних, а також цілим різноманіттям фруктів[3]. Хоча вид переважно нічний, деякі популяції, наприклад, у Суринамі, також демонструють денну активність. Ці тварини зазвичай будують гнізда з висушеного листя на нижніх гілках дерев, однак гнізда також можна знайти на землі, в норах, у повалених колодах і в покинутих будинках. Гнізда мають кулясту форму приблизно 30 см у діаметрі. Це швидкі й спритні тварини[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Проживає в Центральній і Південній Америці — Аргентина, Беліз, Болівія, Бразилія, Колумбія, Коста-Рика, Еквадор, Сальвадор, Французька Гвіана, Гватемала, Гаяна, Гондурас, Мексика, Нікарагуа, Панама, Парагвай, Перу, Суринам, Венесуела[3].

Населяє різноманітні середовища проживання, які включають вологі ліси, первинні та вторинні ліси, галерейні ліси та береги водотоків; від 0 до 1600 метрів[3].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Про серйозні загрози не відомо. Цей вид зустрічається в ряді заповідних територій[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Philander opossum. Mammal Diversity Database. American Society of Mammalogists. Архів оригіналу за 24 червня 2021. Процитовано 27.12.2021. (англ.)
  2. а б Siciliano Martina, L. (2014). Philander opossum. Animal Diversity Web. Архів оригіналу за 1 травня 2021. Процитовано 28.12.2021. (англ.)
  3. а б в г de la Sancha, N.; Pérez-Hernandez, R.; Costa, L.P.; Brito, D.; Cáceres, N. (2016). Philander opossum. The IUCN. Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 28.12.2021. (англ.)