Філібер Коммерсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Philibert Commerçon)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філібер Коммерсон
фр. Philibert Commerson
Народився 18 листопада 1727(1727-11-18)
Шатільон-ле-Домб
Помер 13 березня 1773(1773-03-13) (45 років)
Маврикій
Країна  Франція
Національність француз
Діяльність мандрівник-дослідник, ботанік, ентомолог, лікар, іхтіолог
Галузь ботаніка
Alma mater Faculty of Medicine of Montpellierd
Знання мов французька[1]
Заклад Національний музей природознавства
Конфесія католицтво
Рід Коммерсони
Батько Жорж-Марі Коммерсон
Мати Жанна-Марі Моз
У шлюбі з Антуанета Віванта Бо
Діти 1 син

Філібер Коммерсон (фр. Philibert Commerson, 18 листопада 1727  —13 березня 1773) — французький натураліст, ботанік, іхтіолог, лікар.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини чиновників. Народився у місті Шатільон-ле-Домб у 1727 році. Син Жоржа-Марі Коммерсона, нотаріуса та радника князівства Домб (Священна Римська імперія), і Жанни-Марі Моз. Спочатку здобув домашню освіту. Потім навчався у містечку Бурж-ен-Бресс, де захопився ботанікою. Потім навчався у бенедиктинському абатстві в Бургундії. Не погодився з бажанням батька стосовно здобуття родинної професії нотаріуса, Філібер вирішив навчатися медицині, для чого 1748 року вирушив до університету в Монпельє.

Отримавши медичну освіту в Монпельє, де деякий час практикував, здобувши у 1754 році докторський ступінь. Протягом 1754—1756 років подорожував горами Севенни, Савоєю, Швейцарією, де збирав місцеві рослини. Під час мандрівок зустрівся у замку Ферні з письменником Вольтером, який запропонував Коммерсону стати його секретарем, але той відмовився.

У 1756 році він повернувся до Шатійон-ле-Домб, де 1758 року заснував ботанічний сад. Коммерсон здійснив низку подорожей з науковими цілями, вивчав і описував середземноморських риб, листувався при цьому з Карлом Ліннеєм. Водночас займався медичною практикою. У 1760 році одружився з донькою нотаріуса з роду Бо. 1762 року під час пологів вона померла. Це спричинило депресію у Філібера, який відійшов від усіх справ. У 1764 році він перебрався до Парижа[3], залишивши сина на виховання сестрі померлої дружини — абатисі. У Парижі Коммерсон затоваришував з астрономом Жеромом Лаландом, натуралістом Жоржем-Луї Бюффоном.

У 1766 році Коммерсон приєднався до експедиції Луї Бугенвіля, побувавши в Африці, Південній Америці та Океанії, відкривши за час подорожі близько 160 нових видів і родин рослин. Він зібрав багато зразків, що знаходяться наразі в Паризькому музеї природної історії.

При поверненні 1769 року експедиції Бугенвіля до Франції Коммерсон залишився на Маскаренських островах для вивчення тамтешньої рослинності. У той час інтендантом островів Іль-де-Франс (сучасний Маврикій) і Іль-Бурбон (тепер Реюньйон) був П'єр Пуавр. Маєток Пуавра мав назву «Монплезир», який став одним з перших в південній півкулі ботанічних садів. Господар збирав тут тропічні рослини з різних місць. Коммерсон передав у дарунок дерева з Південної Америки, Таїті та інших островів Океанії. Разом з Пуавром займався вирощуванням та дослідженням рослин. Також потоваришував з морським інженером Жаком-Анрі Бернарді де Сен-П'єром. Він намітив провести докладні дослідження внутрішніх областей Іль-де-Франса, а також прибережних його вод.

Але після від'їзду Пуавра 1772 року новий інтендант Жак Мейллар дю Месле позбавив вченого будь-якої підтримки, і Коммерсон змушений був шукати притулку для себе і місця для свого гербарію, що містився в 32 великих ящиках. Він поїхав на Бурбон, потім відвідав Мадагаскар і повернувся на Іль-де-Франс з новими зразками рослин, проте з підірваним здоров'ям.

13 березня 1773 року Коммерсон помер у маєтку Ретре, розташованому в рівнинній провінції Флак. Коммерсон так багато зробив у галузі вивчення флори острова, що сто років по тому його назвали «батьком маврикійської ботаніки».

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Антуанета Віванта Бо

Діти:

  • Анн Франсуа Арчамбольт Коммерсон (1762—1834)

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • понад 100 видів рослин носять його ім'я Філібера Коммерсона.
  • декілька видів комах названо на честь Коммерсона
  • хрущ Encya commersoni
  • птах Mascarenotus sauzieri
  • дельфін Коммерсона, відкритий Коммерсоном під час експедиції Бугенвіля в Магеллановій протоці.
  • кратер у масиві вулкана Пітон-де-ла-Фурнез, на острові Реюньйон
  • астероїд 13770

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. IPNI,  Comm.
  3. Dorr, L.J. (1997). Plant Collectors in Madagascar and the Comoro Islands. Richmond, Surrey: Kew Publishing. ISBN 978-1900347181.

Джерела[ред. | ред. код]

  • André Role, " Vie aventureuse d'un savant, Philibert Commerson, martyr de la botanique ", Académie de la Réunion,‎ 1973
  • Christine Dabonneville, " Philibert Commerson et Jeanne Barret, un couple de botanistes hors du commun, ", La Garance Voyageuse, vol. 94,‎ 2011
  • Morel, J.-P. (2002). Philibert Commerson à Madagascar et à Bourbon. Jean-Paul Morel. Archived from the original on 11 June 2016.