Горихвістка звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Phoenicurus phoenicurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горихвістка звичайна
Самець Пісняⓘ
Самець
Пісня
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Горихвістка (Phoenicurus)
Вид: Горихвістка звичайна
Phoenicurus phoenicurus
(Linnaeus, 1758)
Ареал виду
Ареал виду
  • Phoenicurus phoenicurus phoenicurus
  • Phoenicurus phoenicurus samamisicus
Посилання
Вікісховище: Phoenicurus phoenicurus
Віківиди: Phoenicurus phoenicurus
ITIS: 562037
МСОП: 22710055
NCBI: 121423
Fossilworks: 369349

Гори́хвістка звича́йна[2] (Phoenicurus phoenicurus) — вид птахів із роду горихвістка (Phoenicurus) родини мухоловкових (раніше разом з іншими її родами включався до родини дроздових) ряду горобцеподібних. Розмір — 10—15 см, забарвлення яскраве. В Україні — гніздовий перелітний птах.

Систематика[ред. | ред. код]

Має два підвиди. Phoenicurus p. phoenicurus можна знайти по всій Європі аж до Сибіру. На південному сході підвид P. p. samamisicus можна знайти від Кримського півострова, Туреччини, Середнього Сходу і до Центральної Азії. Цей підвид трохи менший за P. p. phoenicurus і дорослі самці мають біле опорне (махове) оперення, таким чином утворюючи білувате крило — схоже на крило горихвістки чорної і Phoenicurus auroreus. Підвид широко розповсюджений у Туреччині і на Балканському півострові.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Невеликий птах розміром з горобця. Маса тіла 12-20 г, довжина тіла біля 14 см. Виражений статевий диморфізм. У шлюбному вбранні дорослий самець підвиду phoenicums зверху сірий; лоб білий, біля основи дзьоба — чорний; вуздечка, щоки, покривні пера вух і горло чорні; воло, груди і боки тулуба яскраво-руді; черево білувате; надхвістя руде; підхвістя світло-руде; махові пера бурі; хвіст яскраво-рудий, крім бурих центральних стернових пер; дзьоб і ноги чорні; у підвиду samamisicus, що гніздиться в Криму, на другорядних махових перах біла облямівка, яка на складеному крилі утворює світлу пляму; у позашлюбному оперенні чорні і руді пера з вузькою білою верхівковою облямівкою. Доросла самка бура; воло, груди і боки тулуба рудуваті. Молодий птах подібний до дорослої самки, але пера верху з вохристими рисками; на вохристих перах низу вузька темна верхівкова облямівка. Дорослий самець звичайної горихвістки від дорослого самця чорної горихвістки відрізняється білим лобом і рудими грудьми та волом; доросла самка від дорослої самки чорної горихвістки — світлим низом.[3]

Екологія[ред. | ред. код]

Гніздо з кладкою яєць

Цей перелітний птах влітку перебуває в Європі та Західній Азії (на захід від Байкалу), північно-західній Африці в Марокко. Зимує в Центральній Африці і Аравії, південніше пустелі Сахара, північніше від екватору, від Сенегалу до Ємену. Цей вид дуже поширений, гніздиться у Великій Британії, особливо в гірських листяних лісах. В Україні гніздиться майже на всій території, крім південних і південно-східних степових районів; під час міграцій трапляється скрізь.

Самці першими прибувають на початку — в середині квітня,[4] часто на кілька днів раніше за самиць. Відкладаються 5-6 блакитних яєць у травні, а другий виводок — в середині літа на півдні ареалу.

Охорона[ред. | ред. код]

Перебуває під охороною Бернської конвенції.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Phoenicurus phoenicurus: інформація на сайті МСОП (англ.)
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Птахи фауни України (польовий визначник). — К., 2002. — 416 с. — ISBN 966-7710-22-X.
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 вересня 2009. Процитовано 5 січня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]