Круглоголівка плямиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Круглоголовка плямиста

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Агамові
Підродина: Agaminae
Рід: Круглоголовка
Вид: Круглоголовка плямиста
Phrynocephalus maculatus
Anderson, 1872
Посилання
Вікісховище: Phrynocephalus maculatus
МСОП: 164732

Круглоголовка плямиста (Phrynocephalus maculatus) — представник роду круглоголовок з родини Агамових. Має 2 підвиди.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 10 см. Самці значно більші за самок. Верхня поверхня морди круто переходить у передню, завдяки чому ніздрі зверху не видно. Луска тулуба гладенька, однорідна або дуже слабо збільшена вздовж хребта. Задні краї окремих луски тулуба не підведені. Луска на верхній стороні лап і хвоста з добре розвиненими реберцями. Грудна й черевна луски гладенькі. На верхній поверхні шиї немає поперечної складки шкіри. Хвіст поступово тоншає до кінця і приплюснутий по всій довжині. Четвертий палець задньої лапи вкрито зверху одним рядком підпальцевих пластинок, забезпечених 3 рядами реберець. На зовнішній стороні третього і четвертого пальців є розвинений гребінець з пласкої приостренной луски. Підпальцеві пластинки третього пальця задньої лапи з трьома поздовжніми рядками ребереців.

Забарвлення спинний сторони тіла сіре або жовтувато-піщане з численними світлішими цятками і нечітко вираженим малюнком з сірих поперечних плям з розмитими обрисами з боків хребта і на верхній стороні передньої третини хвоста. Черева має біле забарвлення, на горлі звичайно зі слабо помітними сірими цяточками. Задня третина хвоста знизу голубувато-синя, кінець хвоста чорно-синій, іноді майже чорний. Нижня частина основи хвоста помаранчева.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє солончакові пустелі з рідкісною рослинністю, піщані ґрунти. Після зимівлі плямисті круглоголовки з'являються у другій половині березня, вранці гріються на кущах і горбках. Активні до другої половини листопада. Нори ящірки влаштовують на підвищених ділянках солончака. Їх довжина від 13 до 53 см, глибина від 10 до 40 см, ширина входу 2-3,5 см і його висота - 1-2 см. У норі ящірки розташовуються головою до виходу. Харчується комахами, бджолами, справжніми і риючими осами, мурахами, сарановими, павуками.

Це яйцекладні ящірки. Статева зрілість настає у віці 20-22 місяців після другої зимівлі. Відкладання яєць 1-3 розміром 14-18 х 8-10 мм відбувається у середині травня і вдруге з другої половини червня. Молоді агама з першої кладки довжиною 3,1-3,2 см з'являються з середини червня, другий - з середини серпня.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у південно-західній Азії від Аравії на заході до Ірану та Пакистану на північному сході та сході.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Phrynocephalus maculatus maculatus.
  • Phrynocephalus maculatus longicaudatus

Джерела[ред. | ред. код]

  • A.E. Leviton, S.C. Anderson, K. Adler & S.A. Minton (1992) Handbook to Middle East Amphibians and Reptiles, Society for the Study of Amphibians and Reptiles, ISBN 0-916984-23-0
  • Словник-довідник із зоології. – К., 2002.