PictureBox (провайдер відео на вимогу)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
PictureBox
Галузь Цифрова дистрибуція
Засновано 2006 (як міжнародний сервіс)
2019 (як сервіс для Росії/СНД)
Територія діяльності Росія/СНД
Попередні назви

PictureBox Films

NBC PictureBox
Власник(и) NBCUniversal
Холдингова компанія Universal Subscriptiond
pictureboxfilms.com

PictureBox (Universal PictureBox) — торгова марка компанії NBCUniversal, під якою початково діяв сервіс відео на вимогу, а після перезапуску розповсюджувався відеоконтент компанії з російськомовним дубляжем на сторонні платформи в Україні/СНД.

Сервіс PictureBox почав діяти 2006 року як надавач послуг OTT/ВНВ компанії NBCUniversal для Британії, РФ, Польщі, Мексики тощо. 2019 року, через прийдешній запуск ВНВ-сервісу NBCUniversal Peacock, компанія NBCUniversal закрила всі міжнародні підрозділи PictureBox окрім підрозділу PictureBox Russia для Росії/СНД.

Історія[ред. | ред. код]

Міжнародний сервіс[ред. | ред. код]

Логотип з 2006 по 2016 рік

Сервіс почав діяти у вересні 2006 року як надавач послуг OTT/ВНВ компанії NBCUniversal для Британії/Ірландії.[1] 2009 року компанія розширила мережу ВНВ-сервісів яким надається доступ до контенту NBCUniversal, додавши Virgin Media TV (а ще раніше компанія вже почала надавати свій контент британським ВНВ-сервісам BT Vision[2] та Freeview[3]).[4] У березні 2011 року PictureBox запустив «онлайн програвач» Великої Британії/Ірландії.[5] У 2013 році був перезапущений Drupal як NBC PictureBox Films[6]. Згодом у 2014 PictureBox почав надавати доступ до контенту NBCUniversal також і британському ВНВ-сервісу TalkTalk TV.[7][8][9]

Логотип з 2016 по 2019 рік

У 2008 році корпорація NBCUniversal повідомила що планує розширити географію свого сервісу PictureBox поза Великою Британією/Ірландією.[10] Відповідно після 2008 року окрім Великої Британії/Ірландії, PictureBox також почав надавати контент компанії NBCUniversal для ВНВ-сервісам Росії/СНД, Польщі,[11] деяких латиноамериканських країн як наприклад Мексики[12] тощо.

Переорієнтування[ред. | ред. код]

У 2019 року сервіс було перезапущено як Universal PictureBox в якості цифрового дистриб'ютора вироблених Universal Pictures фільмів, та вироблених Universal Television, Universal Cable Productions серіалів, правами на розповсюдження яких володіє NBCUniversal Television Distribution, для VOD-провайдерів Росії/СНД. Початково було заявлено що сервіс покриває Арменію, Азербайджан, Білорусь, Грузію, Казахстан, Киргизстан, Молдову, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан та Україну завдяки співпраці з російськими службами «МТС ТБ»[a], Wink [b], okko[c], ivi[d] та Megogo у Росії [e] та Україні[f] разом з sweet.tv щоб покривати російськомовний регіон, де не планувалося запускати Peacock[13][14].

У зв'язку з Російським вторгненням в Україну Megogo відкликала ліцензію на використання торгових марок та ліцензованого контенту у Росії з 1 березня 2022 року. NBCUniversal, як і інші закордонні кіновиробники, офіційно зупинили продаж ліцензій на новинки російським онлайн-кінотеатрам. Аналогічно до інших компаній, подовження ліцензій також припинилося. До контенту з бібліотеки PictureBox на Megogo в описі було додано маркування з терміном, коли перегляд обраних релізів на сервісі стане неможливим[15][16]. Станом на початок 2023 року більшість телесеріалів з бібліотеки PictureBox недоступні у sweet.tv[17]

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. Онлайн-кінотеатр під брендом «МТС ТБ» з 2015 року розвивала телекомунікаційна компанія МТС.
  2. Запущений у 2018 році телекомунікаційною компанією Ростелеком.
  3. На даний момент юридично зареєстрована в 2016 році як товариство з обмеженою відповідальністю «Окко» компанія належить зареєстрованому в Російській Федерації акціонерному товариству «Новые возможности».
  4. Акціонерами заснованого в 2010 році товариства з обмеженою відповідальністю «Иви.ру» є ВТБ, Baring Vostok, RTP Global та Flashpoint.
  5. Російська компанія була окремою юридично зареєстрованою у Російській Федерації як товариство з обмеженою відповідальністю «Мегого» структурою, що розпочала діяльність за франшизою у 2012 році.
  6. Юридично зареєстрована в Україні як товариство з обмеженою відповідальністю «Мегого» у 2012 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brits hit on-demand. variety.com. 2006 (англ.)
  2. PictureBox expands UK footprint. c21media.net. 2006 (англ.)
  3. Universal opens PictureBox on Freeview. c21media.net. 2006 (англ.)
  4. Universal Pictures and Virgin Media have announced that on-demand film service PictureBox will launch on Virgin's TV platform in July. screendaily.com. 30 червня 2009 (англ.)
  5. PictureBox launches online movies player. Digital Spy. 8 березня 2011. Архів оригіналу за 1 квітня 2011. Процитовано 9 квітня 2021. (англ.)
  6. NBC PictureBox Films. drupal.org, 12 квітня 2017 (англ.)
  7. Annual Report 2014. TalkTalk Telecom Group PLC [Архівовано 10 квітня 2021 у Wayback Machine.]. annualreports.com. 2014 (англ.)
  8. TalkTalk Picturebox Review. helpfulmum.com. 20 березня 2014 (англ.)
  9. TalkTalk Now! — PictureBox. pictureboxfilms.com. 2016 (англ.)
  10. NBC Universal preps global VOD offer. hollywoodreporter.com. 2008 (англ.)
  11. PictureBox expands Polish on-demand offer. broadbandtvnews.com. 30 червня 2010 (англ.)
  12. AmericaMovil’s VOD platform adds content from NBCUniversal. Nex Latam TV. 13 квітня 2013. Архів оригіналу за 16 June 2013. (англ.)
  13. PictureBox Russia (англомовний сайт). pictureboxfilms.com. лютий 2021 (англ.)
  14. PictureBox Russia (російськомовний сайт). pictureboxfilms.com. лютий 2021 (рос.)
  15. megogo.net (укр.). Цей серіал із колекції PictureBox буде доступний до … {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  16. megogo.net (укр.). Цей фільм із колекції PictureBox буде доступний до {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  17. sweet.tv (укр.). Серіал недоступний у вашому регіоні {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]

  • Офіційний сайт (рос.) (архівна версія, не оновлюється з липня 2022 року)
  • PictureBox Russia на сайті Vimeo (увага: доступ дозволений лише з IP Росії/СНД) (рос.)