Piggy Bank (пісня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Piggy Bank»
Пісня 50 Cent
з альбому The Massacre
Випущено 2005
Номер треку 5
Тип Пісня
Записано 2004
Жанр Ґанґста-реп
Тривалість 4:15
Лейбл Shady, Aftermath, Interscope
Автор слів Кертіс Джексон, Кері Кейн
Продюсер Needlz

«Piggy Bank» — п'ятий трек з другого студійного альбому американського репера 50 Cent The Massacre. Хоча пісню й не видали синглом, вона посіла 88-му сходинку Billboard Hot 100 через випади в бік Shyne, Келіс, Sheek Louch, Cassidy, Lil' Kim і Nas, Джа Рула, Jadakiss і Fat Joe, котрі працювали з Джа над «New York». Також згадано Тупака Шакура, Jay-Z, Mobb Deep і Майкла Джексона (не в негативному контексті).

Передісторія[ред. | ред. код]

У 2004 Джа Рул випустив «New York», пісню зі своєї успішної платівки R.U.L.E.. Фани хіп-хопу дуже добре сприйняли трек. Пісня стала поверненням репера в гру після падіння популярності внаслідок війни з 50 Cent. У композиції репер непрямо згадує останнього:

You're print distrified, you're no longer desired/So take off them silly chains, put back on your wire/I'm on fire...[1]

Останній рядок є посиланням на «On Fire» Ллойда Бенкса, де Фіфті виконує приспів. Текст також містить тонкий натяк на чутку, нібито 50 Cent був інформатором поліції. Репер імовірно образився й додав до списку ворогів двох запрошених гостей, котрі взяли участь у записі «New York».

50 Cent заявив, що він здебільшого атакував Jadakiss і Fat Joe, які, за його словами, крім цього дису робили непрямі випади на його адресу й у минулому. Як вокальний семпл використано «Сонет Шекспира» (1977) у виконанні російської співачки Алли Пугачової.

Shyne[ред. | ред. код]

50 Cent відвідав Shyne, коли той сидів за ґратами за стрілянину у нью-йоркському клубі, й запросив приєднатися до гурту G-Unit. Shyne відмовився.

Репер уперше потрапив під вогонь Фіфті, коли розпочалися переговори з Джа Рулом щодо підписання контракту з Murder Inc., на той час Shyne перебував у в'язниці. У результаті 50 Cent згадав його на фрістайлі з мікстейпу:

I heard Irv trying to sign Shyne so I don't have no love for him, tell him 50 said he's soft, he won't shoot up the club again.

Зміст фрістайлу дійшов до Shyne. У буцегарні репер записав через телефон фрістайл, де погрожував вирішити суперечку насильницьким способом. Саме через це 50 Cent задисив Shyne на «Piggy Bank».

Nas[ред. | ред. код]

У 2003 в реп-індустрії поширювалися чутки, що Nas веде переговори з Ірвом Ґотті про підписання контракту з Murder Inc. Хоча інформація виявилася неправдивою, це не сприяло зміцненню стосунків між Nas і 50 Cent. Спочатку обоє навіть співпрацювали, Nas узяв участь у записі 2 пісень з компіляції Guess Who's Back? (2002).

Існує думка, що ворожнеча була спричинена заміною 50 Cent на Nas для реміксу пісні Дженніфер Лопес «I'm Gonna Be Alright». Це трапилось після того, як у репера стріляли.

На безкоштовному концерті у Централ-Парк, Нью-Йорк, Nas висловив свою думку щодо музики репера: «Це справжнє нью-йоркське лайно, а не фейкове лайно 50 Cent!» Однак пізніше Nas сказав, що він поважає творчість виконавця. Nas відповів на «Piggy Bank» композицією «MC Burial (Don't Body Ya Self)».

Згадані виконавці[ред. | ред. код]

Джа Рул[ред. | ред. код]

50 Cent глузує з Джа Рула, змінивши рядок «I got a hundred guns, a hundred clips, nigga, I'm from New York» з приспіву його треку «New York» на «Got a hundred guns, a hundred clips, why don't I hear no shots?»

Lil' Kim[ред. | ред. код]

«Freak bitch look like Kim before the surgery/Its an emergency, a Michael Jackson see/Looked at a picture and said she looks like me» — у другому куплеті 50 Cent згадує про пластичні операції Lil' Kim.

Fat Joe[ред. | ред. код]

«That fat nigga thought „Lean Back“ was „In da Club“, My shit sold 11 mill, his shit was a dud» — у першому куплеті репер говорить, що сингл Fat Joe «Lean Back» не на одному рівні з його хітом «In da Club». Згадано Get Rich or Die Tryin', який розійшовся накладом в 11 млн, значно більше за альбоми Fat Joe.

Jadakiss[ред. | ред. код]

«Jada don't fuck wit' me if you wanna eat/I'll do yo lil ass like Jay did Mobb Deep/Yeah homie, in New York, niggas like your vocals/But that's only New York dawg, your ass is local» — посилання на відомий дис Jay-Z «Takeover» на Prodigy з Mobb Deep і Nas. Mobb Deep пізніше стали підписантами G-Unit Records.

Shyne[ред. | ред. код]

«Shyne poppin' off his mouth from a cell/He don't want it with me, he in PC/I can have a nigga run up on him with a shank/For just a few pennies out my piggy bank»

Келіс і Nas[ред. | ред. код]

«Kelis said her milkshake brings all the boys to the yard/Then Nas went and tattooed the bitch on his arm» — у другому куплеті Фіфті говорить про окремок Келіс «Milkshake» і татуювання з нею на руці Nas.[2]

Відеокліп[ред. | ред. код]

У кліпі використано комп'ютерну анімацію. Fat Joe схожий на King Hippo з відеогри Mike Tyson's Punch-Out!!, з ним боксує 50 Cent, пізніше репера розчавлює Mercedes-Benz. Після цього 50 Cent б'ється з Jadakiss, котрий має вигляд Черепашки Ніндзя. Nas у костюмі Супермена біжить за вантажівкою з морозивом з написом «Milkshake», безуспішно намагаючись наздогнати її. У в'язниці показано Shyne. Відео зняли після того, як The Game виключили зі складу G-Unit. Попри позитивні коментарі в самій композиції, у відеокліпі його зображено як містера Картопляна голова.

Cassidy також не згадано у пісні. У кліпі його показано як молодого хлопчика в рожевому гуді з написом «I'm a hustla», його б'є дитина на станції метро. Cassidy відповів відео «B-Boy Stance», де 50 Cent зображено стриптизером у тісній чорній білизні з написом «B-Unit» ззаду.

Наприкінці можна побачити пародію на бет-сигнал Бетмена, стилізовану літеру G. Це є посиланням на «Gatman and Robbin», пісню, яка на The Massacre йде відразу після «Piggy Bank».[3]

Чартові позиції[ред. | ред. код]

Чарт (2005) Найвища
позиція
US Billboard Hot 100 88
US Hot R&B/Hip-Hop Songs 64

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Sing365. Ja Rule - "New York" Lyrics [Архівовано 2014-01-11 у Wayback Machine.]. Sing365. Accessed January 1, 2009.
  2. Текст «Piggy Bank» з поясненнями. Архів оригіналу за 28 липня 2013. Процитовано 13 липня 2013.
  3. Відеокліп на YouTube. Архів оригіналу за 26 листопада 2013. Процитовано 13 липня 2013.