Pinus matthewsii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pinus matthewsii
Період існування: пліоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Сосна (Pinus)
Секція: P. sect. Trifoliae
Підсекція: P. subsect. Contortae
Вид:
P. matthewsii
Біноміальна назва
Pinus matthewsii
McKown, Stockey, & Schweger, 2002

Pinus matthewsii — вимерлий вид хвойних дерев родини соснових. Цей вид відомий виключно з пліоценових відкладень, що в Юконі, Канада[1].

Pinus matthewsii відомий лише з трьох скам'янілостей. Хоча загальна морфологія та структура жіночих шишок P. matthewsii порівнюються з шишками живого виду Pinus banksiana, спостерігаються помітні відмінності. Подовжені шишки P. banksiana мають асиметрично відбиту основу шишки, а P. matthewsii — симетричні й овальні. Шишки P. matthewsii і P. contorta також подібні за структурою, проте комбінація ознак, які присутні у P. matthewsii, не зустрічається ні в одному з підвидів P. contorta. Подібно до сучасних P. contorta, є припущення, що P. matthewsii, можливо, був деревом, що не витримує тінь, яке діяло як колонізатор. Це підтверджується насінням, збереженим у шишках, причому насіння дрібне з довгими роз'ємними крилами. Комбінація властивостей підтримувала б великий діапазон розсіювання вітру[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б McKown, A.D.; Stockey, R.A.; Schweger, C.E. (2002). A New Species of Pinus Subgenus Pinus Subsection Contortae From Pliocene Sediments of Ch'ijee's Bluff, Yukon Territory, Canada (PDF). International Journal of Plant Sciences. 163 (4): 687—697. doi:10.1086/340425. S2CID 86234947. Архів оригіналу (PDF) за 21 лютого 2008. Процитовано 16 травня 2011.