Poorhouse Rock

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Бідняцький рок»
англ. Poorhouse Rock
Ліса розповідає Бартові гірку правду
Ліса розповідає Бартові гірку правду
Ліса розповідає Бартові гірку правду
Сезон № 33
Серія № 728
Перший показ 22 травня 2022
Сценарій Тім Лонг
Режисер(и) Дженніфер Моллер
Виконавчий продюсер Метт Селман і
Ел Джін
Співвиконавчий продюсер Тім Лонг
Код виробника UABF14
Запрошені зірки
Г'ю Джекман в ролі прибиральника, Меган Маллаллі в ролі Сари Віґґам, Роберт Райх в ролі самого себе
Особливості серії
Сцена на дивані Кілька дітей зі Спрінґфілдської початкової школи влаштовують вечірку в будинку Сімпсонів. Коли раптом приходять Мардж і Гомер, всі ховаються за меблями або в інших кімнатах. Коли Гомер і Мардж сідають на диван, діти визирають з-за закутків.
Хронологія
Попередня Наступна
Meat Is Murder (Сімпсони) Habeas Tortoise
Сезон 33
Список серій

«Poorhouse Rock» (укр. «Бідняцький рок») — фінальна, двадцять друга, серія тридцять третього сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 22 травня 2022 року у США на телеканалі «Fox».

Сюжет[ред. | ред. код]

У церкві дітей ведуть до недільної школи з Гелен Лавджой. Там Барта просять представити свою роботу на тему «Шануй батька і неньку», де хлопчик розповідає, що Мардж є взірцем для наслідування, а Гомер — дурнем і як доказ представляє відео минулого.

Тим часом Гомер втомився від служби і використовує Меґґі як привід, щоб вибратися з храму. Побачивши презентацію Барта, який думає, що батько — невдаха, Гомер лютує.

Вдома Мардж переконує Гомера взяти сина на роботу, що змінить уявлення Барта про батька. Наступного дня він бере Барта на АЕС, хоча хлопчику не цікаво це.

На станції Гомер показує Барту найкращі частини його роботи, завойовуючи повагу Барта. Наступного ранку Барт одягається так само, як Гомер, і оголошує, що хоче стати інспектором з ядерної безпеки, як і батько. Гомер стає сучасним героєм для Барта, що він проявляє іншим дітям, хоча Ліса мовчазно скептична до цього…

Барт знову відправляється до Гомера на завод, але знаходить у його кабінеті лише прибиральника. Той у музичному номері починає розповідь про історію середнього класу США. Приєднується і Ліса, яка репом пояснює, що робота Гомера є застарілою і більше не існує. Барт намагається протистояти їм наводячи як контраргумент нові технології заробітку (криптовалюта, соціальні мережі тощо). Однак, йому показують йому грубу реальність того, що заробити гроші на них неможливо, з допомогою пенсіонерів Спрінґфілда.

Барт усвідомлює, що це правда, і втікає до свого будиночка на дереві. Там знову ж з'являється прибиральник, який каже хлопчику «спалити все» (соціальну систему). Однак, Барт неправильно трактує його слова (бо «система освіти також жахлива») і спалює на мангалі свій одяг з роботи Гомера. В результаті полум'я перекидається на дерево. На щастя, Барта рятує пожежна охорона Спрінґфілда. Послухавши, що ця робота добре цінується і завжди затребувана, Барт нарешті, вирішує, що хоче стати пожежником.

Виробництво[ред. | ред. код]

Дизайнером персонажів у сцені на дивані є венесуельський художник Spike Monster[1]. Художник попередньо опублікував малюнки до всіх попередніх серій 33 сезону[2].

Сюжет серії є відповіддю шоу на статтю «The Atlantic» від лютого 2021 року про те, що середній клас Сімпсонів більше не є реалістичним[3][4]. За словами сценариста епізоду Тіма Лонга, «роздумуючи про це кілька днів, ми [команда] прийшли до неминучого висновку: це має бути мюзикл!»[5].

Музичний номер «Goodbye, Middle Class» (укр. «Бувай, середній клас») є найдовшим музичним номером мультсеріалу[6]. Він складається з кількох композицій і має загальну довжину понад 7 хвилин (8 ― з перервою на рекламу)[4]. Авторомами слів є Тім Лонг і Лоуренс О'Кіф, композиторомм ― Лоуренс О'Кіф[4]. Згодом закадрового охоронця, який стримує Барта на АЕС, назвали на честь О'Кіфа ― Ларрі[7].

Запис реплік і співу запрошених зірок Г'ю Джекмана і Роберта Райха проводився у листопаді 2021 року[8]. За словами Лонга, який був режисером озвучування, працювати з Джекманом було його мрією.

Він робив дубль за дублем за дублем. У якийсь момент він оголосив: «Я люблю співати!» І це видно![8]

Демо-запис репу Ліси спочатку виконала 8-річна донька Лоуренса О'Кіфа[9].

Серія стала останньою, над якою працював давній музичний редактор «Сімпсонів» Кріс Ледезма. За словами виконавчого продюсера Метта Селмана, Ледезма услужливо помітив, що музичний кліфгенгер 1-го акту був не в тому місці[10].

Культурні відсилання та цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Назва серії і музичний елемент ― відсилання до американської дитячої програми «Schoolhouse Rock!»[11].
  • Серіал, який дивляться жінки на початку ― пародія на костюмований телесеріал від «Netflix» «Бріджертони»[12].
    • Дизайн красенів і красунь з шоу заснований на членах творчої команди «Сімпсонів»[13].
  • Коли Гомер у минулому влаштовується на роботу до містера Бернса, то статуя білого ведмедя у кабінеті замінена статуєю білого ведмежати[14].
  • Серед керівників корпорацій, які відбирають «шматок пирога у народу» є містер Бернс, Скрудж Мак-Дак, Багатенький Річі та маскот «Монополії»[11].
  • Композиція, яку виконують пенсіонери ― відсилання до мюзиклу «Знедолені»[15].

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 0,93 млн осіб, з рейтингом 0.3, що зробило її другим найпопулярнішим шоу на каналі «Fox» тієї ночі, після «Сім'янина»[17].

Тоні Сокол з «Den of Geek» дав серії чотири з п'яти зірок, сказавши:

«Сімпсони» повернули своє коріння проти естеблішменту. Будинок на дереві — це метафора. Хоча це, ймовірно, не перерве щорічні епізоди «Будинок жахів на дереві», [і] це [сцена] травматично набагато страшніше. Фінал сезону завершує танець, який почався, коли Метт Селман почав «замовляти музику»…[11].

Маркус Ґібсон із сайту «Bubbleblabber» оцінив серію на 7,5/10, сказавши:

У серії недостатньо пісень, щоб її можна було вважати мюзиклом, а її теми намагаються відповідати жвавості мелодії. Однак у сюжеті та комедії достатньо моментів, щоб забезпечити приємну мелодійну подорож світом економіки. Гумор, пов'язаний із пародією на «Бріджертонів», був гідним відволіканням, допоки не настала пародія на «Schoolhouse Rock» у другій половині [епізоду]. Включення співочого Г'ю Джекмана також робить фінал цього сезону мелодійним задоволенням для людей, яким сподобалися його гармонійні таланти[18].

Згідно з голосуванням на сайті The NoHomers Club більшість фанатів оцінили серію на 4/5 із середньою оцінкою 3,61/5[19].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tim Long [@mrtimlong] (19 травня 2022). OK, get this: in addition to all the other craziness, this Sunday's @TheSimpsons features a couch gag with characters designed by Twitter's own @spikermonster! https://pic.twitter.com/beLDziSMlO (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  2. @TheSimpsons (22 травня 2022). Have you seen this collection of incredible Season 33 fan art by @spikermonster? His character designs will come to life in tonight's couch gag — don't miss it! Episodes 1-4 https://pic.twitter.com/OFYItmyEiT (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  3. Episode 87: Tim Long (The Simpsons) & Jon Radler Interview (Perfect Harmony After Show). Maximum Fun (англ.). 27 січня 2022. Процитовано 25 травня 2022.
  4. а б в Tim Long [@mrtimlong] (17 травня 2022). A little over a year ago, the @Atlantic published this piece. This Sunday, the show responds — in the form of a crazy eight-minute musical number, written by me and @LarryIsOKeefe, and featuring @RealHughJackman and Robert Reich @RBReich! https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/12/life-simpsons-no-longer-attainable/617499/ (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  5. Holub, Christian. Watch Hugh Jackman's debut on 'The Simpsons' singing about middle-class decline. EW.com (англ.). Процитовано 25 травня 2022.
  6. Tim Long [@mrtimlong] (17 травня 2022). That's probably true. There's literally a commercial in the middle of it (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  7. Matt Selman [@mattselman] (23 травня 2022). Larry the off-screen security guard named after @LarryIsOKeefe our amazing and talented and also hilarious composer of all the music for this very musical @TheSimpsons episode https://pic.twitter.com/FyzlZo6kIp (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  8. а б Tim Long [@mrtimlong] (23 травня 2022). Recorded both @RealHughJackman and @RBReich last November. Jackman was a dream, doing take after take after take. At one point, he announced, "I love singing!"And it shows! (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  9. Tim Long [@mrtimlong] (23 травня 2022). Original demo for Lisa's rap was performed by @LarryIsOKeefe's own 8-year-old daughter. Consensus was that it SLAPPED. @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  10. Matt Selman on Twitter: "This was the last show worked on by beloved @TheSimpsons Music Editor Chris Ledesma @mxedtr who helpfully noticed that the Act 1 break music cue had been in the wrong place — you will be missed!!! https://t.co/u6CPNLaTZu" / Twitter. web.archive.org. 25 травня 2022. Архів оригіналу за 25 травня 2022. Процитовано 25 травня 2022.
  11. а б в The Simpsons and Hugh Jackman End Season 33 With a Show-Stopping Tune. Den of Geek (англ.). 23 травня 2022. Процитовано 25 травня 2022.
  12. Swift, Andy (20 травня 2022). The Simpsons Spoofs Bridgerton in Season Finale Sneak Peek. TVLine (англ.). Процитовано 25 травня 2022.
  13. Tim Long [@mrtimlong] (23 травня 2022). Hunks and babes based on members of the @TheSimpsons writing staff https://pic.twitter.com/H1n1kHzFPj (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  14. 🌊Emmanuelle 👁💛🐕🐈🐈‍⬛📝📖📚 on Twitter: "Haha!!!🤣🤣🤣 The @TheSimpsons animators (and/or writers) are so freaking ridiculous!!!🤪🤣🤣🤣 #TheSimpsons https://t.co/7Z8gN0h1tI" / Twitter. web.archive.org. 25 травня 2022. Архів оригіналу за 25 травня 2022. Процитовано 25 травня 2022.
  15. Tim Long [@mrtimlong] (23 травня 2022). Old folks section, inspired by parent-favorite musical Les Misérables. Also first time (to my knowledge) that a song on TV has employed the phrase "Vengeful Id". @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 25 травня 2022 — через Твіттер.
  16. а б Tapp, Tom (24 травня 2022). ‘The Simpsons’ Rips Fox News, Tucker Carlson And Facebook With Help From Hugh Jackman & Robert Reich In Musical Season Finale. Deadline (англ.). Процитовано 25 травня 2022.
  17. DarkUFO. TV Ratings for Sunday 22nd May 2022 - Network Prelims, Finals and Cable Numbers Posted. SpoilerTV. Процитовано 25 травня 2022.
  18. Gibson, Marcus (23 травня 2022). Review: The Simpsons "Poorhouse Rock". Bubbleblabber (англ.). Процитовано 25 травня 2022.
  19. Rate & Review: "Poorhouse Rock" (UABF14). The No Homers Club (англ.). Процитовано 27 липня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]