Poppy Playtime

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Poppy Playtime
Розробник США США MOB Games
Видавець MOB Games
Дистриб'ютор Steam і Google Play
Жанр(и) survival horror
Платформа Windows, Android, iOS, Playstation 5, XBOX series S/X, Nintendo Switch.
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Дата випуску

Перший розділ:
12 жовтня 2021

Другий розділ:
5 травня 2022

Третій розділ:
30 січня 2024
Режим гри однокористувацька
Мова іспанська[1], португальська[1], англійська і французька
Технічні деталі
Рушій Unreal Engine 4
Носій цифрове завантаження[d] і цифрова дистрибуція
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Poppy Playtime у Вікісховищі

Poppy Playtime — відеогра в жанрі survival horror з елементами головоломки, розроблена та видана американським інді — розробником MOB Games. Гравець грає роль колишнього працівника компанії Playtime Co., яка виготовляє іграшки. Він повертається до своєї покинутої фабрики дитячих іграшок через 10 років після зникнення її персоналу. Гравець переміщується в перспективі від першої особи та повинен розгадувати головоломки, деякі з яких вимагають отримання гаджета під назвою GrabPack, щоб прогресувати, уникаючи різноманітних ворогів.

Перший розділ був випущений в Steam для Windows, а пізніше для Android та iOS 11 березня 2022 року. Другий був випущений для Microsoft Windows 5 травня 2022 року. Усі розділи після першого будуть доступні для завантаження контенту. У 2022 році також вийшли версії гри для Android та iOS. Гра отримала позитивні відгуки за геймплей під час першого випуску, але другий розділ отримав неоднозначні відгуки через численні баги. Крім того, команда розробників ігор MOB Games отримала жорстку критику через використання невзаємозамінних токенів внутрішньоігрового контенту.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Poppy Playtime — це survial horror від першої особи, де гравець грає за колишнього співробітника Playtime Co., який повертається на покинуту фабрику іграшок компанії після отримання листа від інших співробітників, які вважалися зниклими 10 років тому[2]. Гравець виявляє, що фабрика наповнена живими іграшками, які є злими до них[3], і намагається втекти з приміщення[4]. По всій фабриці можна знайти різні касети VHS, кожна з яких дає більш глибоке пояснення історії[5].

Гравець переміщається територією фабрики і розв'язує кілька головоломок. Деякі з них вимагають гаджет під назвою GrabPack — рюкзак, який можна оснастити двома висувними руками, за допомогою яких можна тягнути та діставати предмети на великій відстані, проводити електрику та отримати доступ до певних дверей[6][7]. У другому розділі його також можна використовувати, щоб переходити через прогаловини та за допомогою зеленої руки, отриманої під час гри, передавати електрику між джерелами[8].

Сюжет[ред. | ред. код]

Перший розділ[ред. | ред. код]

Головний герой отримує пакунок з відеокасетою, яка показує рекламний ролик ляльки Poppy Playtime та екскурсії фабрикою іграшок, а потім реклама різко обривається. Гравцю демонструється графіті із зображенням маку та лист від імені зниклих 10 років тому співробітників із проханням їх визволити, щоб «знайти квітку». Потім гравець потрапляє на покинуту фабрику іграшок. Розгадавши код безпеки дверей, що охороняється, він дивиться відеокасету, яка знайомить його з рюкзаком GrabPack. Відімкнувши двері до головної зали фабрики, він зустрічає Хаггі Ваггі — велику гуманоїдну істоту, талісман компанії, виставлений у центрі зали. Під час спроби відімкнути двері в головному залі раптово вимикається електроенергія, змушуючи гравця відновити електроживлення. Повернувшись до головної зали, гравець виявляє, що Хаггі Ваггі зник зі свого місця. Відновивши живлення панелі управління, щоб керувати мостовим краном і витягати праву руку грейфера, гравець заходить у секцію «Зроби собі друга» (англ. Make-a-Friend). У коридорі раптово з'являється Хаггі Ваггі і женеться за головним героєм через вентиляційні отвори. Зайшовши в глухий кут, гравець тягне коробку та ламає частину конвеєрної стрічки, в результаті чого Хаггі Ваггі падає у безодню. Потім гравець прямує до вищезгаданого графіті та відкриває двері в коридор, що веде до кімнати, де вони знаходять ляльку Поппі у футлярі, відкриває її, звільняючи Поппі.

Другий розділ[ред. | ред. код]

Звільнивши Поппі з коробки, головний герой досліджує коридори фабрики, зрештою знаходячи офіс Елліота Людвіга (англ. Elliot Ludwig), засновника Playtime Co. Увійшовши у вентиляційний отвір в офісі, він зустрічає Поппі, яка дякує йому за її звільнення та пропонує допомогти їй втекти з фабрики, давши код для активації заводського поїзда. Проте її щось хапає та тягне вглиб фабрики. Коли гравець наближається до ігрової станції (англ. Game Station), де знаходиться поїзд, він стикається з Мамкою Довгі Ноги (англ. Mommy Long Legs) — іграшкою-розтяжкою, яка утримує Поппі в заручниках та забирає червону руку рюкзака GrabPack головного героя. Вона кидає виклик головному героєві, пропонуючи виграти три гри на Game Station. У разі перемоги натомість вона дасть гравцеві код для поїзда, але погрожує вбити його, якщо він не дотримуватиметься правил. Пробираючись фабрикою, гравець створює зелену руку для GrabPack, яка дозволяє йому тимчасово утримувати електричний заряд, а потім продовжує три гри.

Головний герой отримує дві частини коду для поїзда та втікає під час третьої гри, пробігаючи тунелем під фабрикою. Розлючена Мамка звинувачує його в шахрайстві і переслідує по фабриці, доки не потрапляє у промисловий подрібнювач, що вбиває її. Рука з голкою піднімається, щоб забрати її зламане тіло. Головний герой отримує третину коду для поїзда. Знайшовши Поппі, заплутану в павутинні, звільняє її. Потім він сідає до поїзда, щоб утекти. Однак Поппі гальмує поїзд, говорячи, що поки що не може дозволити йому виїхати через те, що сталося на фабриці, стверджуючи, що вона знає, що гравець може впоратися з усім, що буде далі. Потяг сходить з рейок поруч із вказівником, що вказує на «Дитячий садок» (англ. Playcare).

Розроблення та випуск[ред. | ред. код]

Часова стрічка
2021Випуск першого розділу для Windows
2022Випуск другого розділу для Windows
2023
2024Випуск третього розділу для Windows

Ідею гри «Poppy Playtime» спочатку придумав ігровий директор Айзеком Крістоферсоном, заявивши, що люди називають більшість інді-горор-ігор «симуляторами ходьби», що дало MOB Games ідею «створити щось із ігровим процесом, який не здається таким пересічним, але при цьому залишається захоплюючим, жахливим та унікальним». Трейлер першого розділу гри було завантажено у вересні 2021 року[9]. Потім перший розділ «Poppy Playtime» був випущений в Steam для Windows 12 жовтня 2021 року, а пізніше (11 березня 2022 року) для Android та iOS[10]. Після виходу першого розділу почали випускати офіційні сувеніри гри, включаючи футболки, плакати та м'які іграшки[11][12], а також офіційні предмети колекціонування, виготовлені Youtooz[13].

Незабаром після випуску першого розділу розробники оголосили про те, що наступні розділи будуть доступні як завантажуваний контент[14]. 22 лютого 2022 року було випущено офіційний трейлер другого розділу[15], а кілька тизерів пізніше було опубліковано в Twitter[16][17], у тому числі тизер-трейлер 9 квітня[18]. 2 травня 2022 року MOB Games оголосила дату виходу другого розділу — 5 травня[19]. В рамках підготовки до її випуску «Poppy Playtime» стала безкоштовною для скачування в Steam[20].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Гра Poppy Playtime була добре сприйнята після її випуску, отримавши похвалу за атмосферу, сюжет та дизайн[21][22], але розкритикувалася за невелику тривалість проходження першого розділу (30-45 хвилин)[23]. Гра також швидко набула поширення на таких платформах, як TikTok, Ютуб та Twitch[24][25]. Другий розділ отримав неоднозначні відгуки в Steam, отримавши похвалу за його озвучення та кінцівку[26], але також гру критикували за низку багів і проблем з продуктивністю, зокрема проблеми зі звуком, збої, затримки та так званий «збій Баррі». MOB Games відповіли вибаченнями та почали розгортати патчі для виправлення вищезгаданих проблем[27] .

У своєму Twitter розробники гри оголосили про додавання до гри NFT, що викликало негативну реакцію спільноти, внаслідок чого вони видалили публікацію[28]. Було оголошено, що до закінчення терміну дії контракту, підписаного розробниками, вони не можуть усунути NFT[28][29][30]. 3 травня 2022 року генеральний директор MOB Games Зак Белангер опублікував заяву в Twitter, в якій він підтверджує, що весь прибуток, отриманий від NFT, буде направлено благодійній організації Clean Air Task Force[31][32].

Екранізація[ред. | ред. код]

За даними Deadline Hollywood, у квітні 2022 року MOB Games уклала партнерство зі Studio71[en] для створення екранізації відеоігри[33][34] . Повідомляється, що MOB Games та Studio71 ведуть переговори про залучення Роя Лі до проєкту[33].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Steam — 2003.
  2. St. Louis animation company debuts horror video game. FOX 2 (англ.). 30 жовтня 2021. Процитовано 3 лютого 2022.
  3. Freidly, Damien (27 лютого 2022). More Poppy Playtime Chapters Could Take Players Outdoors. Screen Rant. Процитовано 2 серпня 2022.
  4. Jackson, Lara (17 травня 2022). Jacksepticeye Explains His Poppy Playtime Chapter 2 Videotape Cameo. Screen Rant. Процитовано 2 серпня 2022.
  5. Freidly, Damien (2 листопада 2021). Poppy Playtime: How To Find Every VHS Tape. Screen Rant. Процитовано 2 серпня 2022.
  6. Christopher Livingston (18 жовтня 2021). This horror game set in an abandoned toy factory isn't playing around. PC Gamer. Процитовано 3 лютого 2022.
  7. Poppy Playtime: How To Solve The Security Door Code. ScreenRant (англ.). 26 жовтня 2021. Процитовано 3 лютого 2022.
  8. Scotti, Nicholas (6 травня 2022). Why Poppy Playtime Chapter 2 Costs Twice As Much. Screen Rant. Процитовано 2 серпня 2022.
  9. Horror Puzzle Game ‘Poppy Playtime’ Releasing First Chapter Soon. PopHorror (англ.). 25 вересня 2021. Процитовано 6 травня 2022.
  10. Poppy Playtime Mobile Is Now Available On iOS and Android. ScreenRant (англ.). 11 березня 2022. Процитовано 24 березня 2022.
  11. Poppy Playtime's Official Huggy Wuggy Plush Toy Is Now Available. ScreenRant (англ.). 18 березня 2022. Процитовано 3 травня 2022.
  12. Poppy Playtime Chapter 2: Official Mommy Long Legs Plush Toy Revealed. ScreenRant (англ.). 29 квітня 2022. Процитовано 3 травня 2022.
  13. Reeves, Brianna (5 травня 2022). Poppy Playtime Collectibles Reveal Terrifying Truth About the Player. Screen Rant. Процитовано 2 серпня 2022.
  14. Mike Wilson (19 жовтня 2021). Escape an Abandoned Toy Factory While Avoiding Killer Toys in ‘Poppy Playtime’. Bloody Disgusting! (англ.). Процитовано 3 лютого 2022.
  15. Poppy Playtime: Chapter 2 trailer shows fans the horrors that await them. Gamepur (англ.). 22 лютого 2022. Процитовано 23 лютого 2022.
  16. New Poppy Playtime Chapter 2 Teaser Hides Secret Message. ScreenRant (англ.). 30 березня 2022. Процитовано 6 травня 2022.
  17. Poppy Playtime Trailer Possibly Reveals Mommy Long Legs' True Form. ScreenRant (англ.). 10 квітня 2022. Процитовано 6 травня 2022.
  18. McNulty, Thomas (10 квітня 2022). Poppy Playtime Trailer Possibly Reveals Mommy Long Legs' True Form. Screen Rant. Процитовано 2 серпня 2022.
  19. Poppy Playtime Chapter 2 Release Date Confirmed, Launches This Week. ScreenRant (англ.). 3 травня 2022. Процитовано 3 травня 2022.
  20. Horror Game Poppy Playtime Is Now Free To Play On Steam. ScreenRant (англ.). 5 травня 2022. Процитовано 6 травня 2022.
  21. Is there a Poppy Playtime PS5, PS4, Xbox, and Nintendo Switch release date?. GameRevolution. 14 жовтня 2021. Процитовано 3 лютого 2022.
  22. Hidden Details You Missed In Poppy Playtime. TheGamer (англ.). 10 листопада 2021. Процитовано 3 лютого 2022.
  23. Poppy Playtime: Everything To Know About Mommy Long Legs. ScreenRant (амер.). 15 березня 2022. Процитовано 7 травня 2022.
  24. Poppy Playtime muestra el primer tráiler de su segundo capítulo. Vandal (ісп.). Процитовано 3 лютого 2022.
  25. Alessandro Fillari. The best horror video games to play on Halloween. CNET (англ.). Процитовано 3 лютого 2022.
  26. Poppy Playtime Chapter 2 Ending Is "Traumatizing" Players. ScreenRant (амер.). 6 травня 2022. Процитовано 7 травня 2022.
  27. Poppy Playtime Chapter 2 Disappoints Players With Buggy Launch. ScreenRant (амер.). 6 травня 2022. Процитовано 7 травня 2022.
  28. а б Poppy Playtime Faces Review Backlash Over the Addition of NFTs. TechRaptor (англ.). Процитовано 3 лютого 2022.
  29. Poppy Playtime hat nun NFTs, erntet negative Bewertungen. PC GAMES (нім.). 6 грудня 2021. Процитовано 6 травня 2022.
  30. Poppy Playtime's developer is selling NFTs linked to the franchise's lore, but not for long. DoubleXP (амер.). 24 лютого 2022. Процитовано 6 травня 2022.
  31. Poppy Playtime Responds To Game Controversies In New Statement. ScreenRant (амер.). 4 травня 2022. Процитовано 6 травня 2022.
  32. @@mobgamesstudios (3 травня 2022). A statement from Mob Games CEO Zach Belanger: (Твіт) (англ.). Процитовано 6 травня 2022 — через Твіттер.
  33. а б Matt Grobar, Matt Grobar (27 квітня 2022). ‘Poppy Playtime’: Mob Games, Studio71 Developing Horror Film Based On Video Game. Deadline (амер.). Процитовано 3 травня 2022.
  34. Mike Wilson (27 квітня 2022). Studio71 Inks Deal to Develop Film Adaptation of MOB Games’ ‘Poppy Playtime’. Bloody Disgusting! (амер.). Процитовано 3 травня 2022.