Potentilla rubella

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Potentilla rubella
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Перстач (Potentilla)
Вид:
P. rubella
Біноміальна назва
Potentilla rubella

Potentilla rubella — вид трав'янистих рослин родини Розові (Rosaceae), поширений на півночі Азії й у Ґренландії.

Таксономічні примітки[ред. | ред. код]

Potentilla rubella майже напевно є гібридним видом, що розвинувся від кількоразових схрещень між P. hyparctica s. lat. і P. stipularis незалежно в Ґренландії, Західній та Південної Чукотці, а також північної та північно-східної Сибіру. Принаймні, рослини в Гренландії, Західній Чукотці та Таймирі мають документований діапазон і незалежність, що виправдовує таксон. Ґренландські й азійські рослини повинні бути критично порівняні.

Опис[ред. | ред. код]

Залози від рідкісних до рясних, червоні. Стебла від висхідних до піднятих 0.5–2 дм. Листя: базальне листя 3–6 см; черешок 2–4 см, є довге волосся на листках і черешку, листових фрагментів (4)5(6); поверхні ±аналогічні, нижня поверхня блідо-червонувато-зелена, волоски від рідкісних до звичайних, верхня поверхня зелена чи червонява, гола або злегка волохата. стеблових листків 1–2.

Суцвіття (1)2–5-квіткові. Квітоніжка 1–3 см, проксимальна до 5 см. Квіти: чашолистки 5–7 мм, вершини від гострих до підгострих; пелюстки 7–9 × 4–6 мм; пиляки 0.4 мм. Сім'янки невідомі.

Поширення[ред. | ред. код]

Північна Америка: Ґренландія; Азія: Сибір, Далекий Схід. Населяє луки, трав'яні схили, відкриту тундру, серед мохів; 0–500 м.

Див. також[ред. | ред. код]

Список видів роду перстач

Джерела[ред. | ред. код]