Первоцвіт весняний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Primula veris)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Первоцвіт весняний
Квітки Primula veris
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Первоцвітові (Primulaceae)
Рід: Первоцвіт (Primula)
Вид:
Первоцвіт весняний (P. veris)
Біноміальна назва
Primula veris
Підвиди

Primula veris subsp. canescens (Opiz) Hayek ex Ludi
Primula veris subsp. intermedia Hricak
Primula veris subsp. macrocalyx (Bunge) Lüdi
Primula veris subsp. suaveolens (Bertol.) Gutermann & Ehrend.

Синоніми

Primula officinalis (L.) Hill

Primula veris — Тулузький музей

Первоцві́т весняни́й, або первоцвіт лікарський (Primula veris L.; Primula officinalis Hill.). Місцеві назви — баранці, жовтуха, миколайчики тощо.

Опис[ред. | ред. код]

Квіти
Плід

Багаторічна трав'яниста рослина родини первоцвітних
(5-30 см. заввишки) з косим кореневищем, розеткою прикореневих листків і квітконосними стрілками.

Листки (5-20 см. завдовжки) яйцеподібні або довгасто-місяцеподібні, тупі, зморшкуваті, з хвилястим зарубчасто-виїмчастим краєм, опушені або майже голі з вузькокрилатим черешком.

Суцвіття зонтикоподібне, однобічне, з обгорткою з лінійних листочків. Квітки правильні, зрослопелюсткові, на квітконіжках. Чашечка п'ятигранна, розсічена на п'ять трикутних зубців, після цвітіння здута. Віночок яскраво-жовтий, з довгою трубкою і п'ятизубчастим відгином. Тичинок п'ять, маточка одна з верхньою зав'яззю, одним стовпчиком (коротким або довгим у різних квітках) і головчастою приймочкою.

Плід — яйцеподібна коробочка.

Екологія[ред. | ред. код]

Росте первоцвіт у мішаних лісах, на галявинах, серед чагарників. Тіньовитривала рослина.

Цвіте у квітні — травні.

Поширення[ред. | ред. код]

Натуралізований в Північній Америці (Канада, США).

Поширення в Україні[ред. | ред. код]

Поширена у лісових і лісостепових районах, частіше на Правобережжі, а також у Криму. Райони заготівель — Волинська, Рівненська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Київська, Полтавська, Чернігівська, Сумська та Харківська області. Запаси сировини значні.

Підвид первоцвіта весняного Primula veris subsp. intermedia Hricak (первоцвіт проміжний) є ендемічним для Криму.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Первоцвіт весняний

Лікарська, вітамінозна, харчова, медоносна, фарбувальна, декоративна рослина.

У науковій медицині[ред. | ред. код]

Використовують листки первоцвіту — лат. Folium Primuiae, квітки — лат. Flores Primulae i кореневища з коренями — лат. Radix Primulae. Листки застосовують як вітамінний засіб для приготування концентратів вітаміну С, які рекомендують для лікування гіпо- і авітамінозів. Корені містять сапоніни, глюкозиди, сліди ефірної олії, вітаміни А і С. Корені застосовують як ефективний відхаркувальний засіб при хворобах дихальних шляхів, особливо при бронхіті, пневмонії, коклюші, астмі і як сечогінний і потогінний засіб при грипі.

У народній медицині[ред. | ред. код]

Квітки первоцвіту використовують як потогінний засіб при простуді, мігренях, запамороченні голови, безсонні, пропасниці, хворобах серця і туберкульозі легень.

Відвар коренів застосовують при бронхіті, запаленні легень, коклюші, як болезаспокійливий засіб (при болях у суглобах), при хронічних запорах, головних болях, всіх хворобах сечостатевих шляхів і нирок.

Порошок з товчених листків первоцвіту приймають при недостачі вітамінів у організмі, в'ялості, відсутності апетиту, хворобах ясен.

Використовується первоцвіт у гомеопатії, а водні відвари всієї рослини у ветеринарії.

У харчуванні[ред. | ред. код]

Первоцвіт весняний належить до цінних вітамінозних рослин, у листках його містяться вітамін С (400 — 500 мг%), каротин. Молоді листки використовують для приготування супів, борщів, салатів. У деяких країнах Європи культивують як салатну рослину. З квіток первоцвіту шляхом зброджування з цукром або медом готують поживний прохолодний напій.

Як медоносна рослина рано навесні дає підтримуючий взяток. Трава і квітки дають буро-сливкову фарбу.

Збирання, переробка та зберігання[ред. | ред. код]

Кореневища з коренями збирають восени, викопуючи їх лопатами. Струшують землю, обрізують надземні частини і швидко миють у холодній проточній воді. Після попереднього пров'ялювання на відкритому повітрі сушать на горищах під залізним дахом, під наметами з гарною вентиляцією або в сушарках при температурі 40-50°, розстилаючи тонким шаром на папері, тканині або решетах. Суху сировину пакують у мішки або тюки вагою по 40—50 кг. Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Строк зберігання — два роки.

Листки збирають на початку цвітіння, зриваючи їх руками або зрізуючи ножами. Швидко сушать на горищах під залізним дахом або в сушарках при температурі 70_80, розстилаючи їх тонким шаром. Сухі листки пакують, пресуючи в мішки вагою по 40-50кг Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях.

Квітки збирають на початку цвітіння, зриваючи руками і складаючи у невеликі кошики. Сушать під наметами з достатньою вентиляцією, розстилаючи тонким шаром. Пакують у металеві банки по 5 або 10 кг і зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях.

Фотогалерея[ред. | ред. код]


Первоцвіт весняний в природі та в культурних посадках.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Commons
Commons
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Первоцвіт весняний