Prince of Persia (1989)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Prince of Persia
Розробник Джордан Мехнер[en]
Видавець Brøderbund[en]
Дистриб'ютор Nintendo eShop і App Store
Жанр(и) Платформер
Платформа  MS-DOS
 macOS
 AmigaOS
 Atari ST
 NES
 Sega Genesis
 SNES
 Game Boy Color
 iOS, Apple II, Master System, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Mega CD, Sega Game Gear, TurboGrafx CD, Game Boy
Дата випуску США 3 жовтня 1989
Японія 1990
Європейський Союз 1990
Режим гри однокористувацька гра
Творці
Ігродизайнер(и) Jordan Mechnerd
Технічні деталі
Носій цифрове завантаження[d]
Prince of Persia
Офіційний сайт
CMNS: Prince of Persia у Вікісховищі

Prince of Persia (укр. Принц Персії) — культова комп'ютерна гра,[1] створена Джорданом Мехнером (Jordan Mechner), що дала початок серії ігор Prince of Persia.

З появою Prince of Persia: The Sands of Time гра з комерційного ПЗ переведена в abandonware.

Оригінальна версія гри[ред. | ред. код]

Гра була випущена у 1989 році Brøderbund[en] для Apple II. Пізніше портована на безліч інших платформ, включаючи Amiga, Apple Macintosh, DOS, NES, Game Boy, Game Gear, SNES і Sega Genesis. Являє собою двовимірний платформер, що поєднує стрибки і біг по підземеллях з боями на мечах. Мала передову для свого часу графіку завдяки технології ротоскопіювання; автор гри провів багато годин за вивченням відеозапису рухів свого брата, Девіда Мехнера, для того, щоб рухи героя були реалістичними.[2]

Як можна зрозуміти з назви, дія гри відбувається в Персії. Султан знаходиться на війні, і під час його відсутності злий візир Джаффар намагається захопити трон. Джаффар схопив принцесу і дав їй годину на роздуми: стати його дружиною або померти. Але принцеса кохає головного героя (принца); він має втекти із в'язниці і врятувати її до того, як мине година.

Гра відбувається у реальному часі. Якщо принц гине, гра повертається у початок поточного рівня, але час, витрачений на невдалу спробу, не повертається. Кількість спроб не обмежена, і гравець програє тільки у випадку, якщо не вкладеться в ліміт часу.

Падіння з невеликої висоти і удари мечем під час бою зменшують очки здоров'я принца, у той час як падіння з великої висоти і удари мечем, коли принц беззбройний, призводять до негайної смерті. Принц може відновлювати сили, випивши знайдені зілля з червоним димком. Є й потужніші зілля, які не тільки відразу відновлюють всі сили, але й дають додаткові. Їх дуже мало (по одній ємності на рівень, і то не на кожний), як правило, їх знаходження пов'язане з відхиленнями від основного маршруту і досить серйозними небезпеками. Небезпеки являють собою пастки, наприклад, ножі, що висовуються із землі або гільйотини в коридорах. Також важливі ділянки лабіринтів охороняють вартові. Під час проходження гри кілька разів зустрічаються ситуації, в яких потрібно змінити звичайну тактику бою або виконати незвичайні дії, наприклад, стрибнути в те, що здається прірвою, або не боротися з супротивником. На останньому рівні принц бореться з самим Джаффаром і, в разі перемоги, кидається в обійми принцеси.

Портовані версії[ред. | ред. код]

IBM PC version of Prince of Persia.
IBM PC version of Prince of Persia.

Після випуску для Apple II в 1989, гра була портована на кілька інших платформ. Через рік були випущені порти на інші персональні комп'ютери — Amiga, Atari ST і IBM PC-сумісні. У 1992 р., коли ринок домашніх ігрових приставок почав стрімко зростати, були випущені версії для Sega Master System, Sega Mega-CD, NES, Game Boy і SNES. У тому ж році з'явилася версія для Apple Macintosh, з покращеною графікою. Потім, у 1993 році вийшла версія для Sega Mega Drive. Через шість років, у 1999, з'явився порт для Game Boy Color. Java-версія для мобільних пристроїв вийшла на початку 2000-х. Також випущена демонстраційна Flash-версія.[3]

У 1994 році вийшла неофіційна версія для ZX Spectrum-сумісного комп'ютера ATM Turbo, створена російським програмістом (Honey Soft, Москва). Ця версія використовувала EGA-подібний відеорежим ATM Turbo, і не могла працювати на звичайному ZX Spectrum. Неофіційна версія для самого ZX Spectrum випущена в 1996 році, вона була розроблена іншим російським програмістом (Nikodim).[4] Щиро кажучи, ці версії є ремейками, а не портами — сирцевий код був недоступним.

У 2007 році Ubisoft випустила ремейк класичної версії Prince of Persia для платформи Xbox 360.[5] Версія для PS3 була випущена у 2008 році.

У 2012 вийшли версії для IOS та Android.

Сіквели[ред. | ред. код]

Офіційні продовження:

Крім офіційних продовжень, існують неофіційні модифікації:

  • 4D Prince of Persia, випущена в лютому 1994 року К. А. Теребіловим. Вирізняється ускладненими рівнями, при проходженні деяких з них з може відбуватися аварійне завершення програми.
  • Super Prince of Persia 1995 року від Computer Pirates Studio. Вирізняється дуже складним геймплеєм і масштабною переробкою рівнів [6]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На комп'ютері з процесором Intel 80286 гра триває більше години (близько 80 хвилин).
  • Крім великої кількості «безликих» вартових, у грі є четверо унікальних:
    • Скелет наприкінці 3 рівня, який не зазнає пошкоджень від ударів меча;
    • Умілий воїн в середині 6 рівня;
    • Воїн на початку 8 рівня зі швидкісною реакцією, який сам не рветься у бій, а віддає перевагу оборонній тактиці;
    • Сам Джаффар наприкінці 12 рівня.
  • У версії для NES немає унікальних вартових (можна вбити навіть скелета, як звичайного вартового). Натомість гра штучно ускладнена: у деяких місцях неможливо спуститися з уступу.
  • Рекорд з проходження Prince of Persia для PC — 14:17[7]. Для проходження в цьому випадку використовувалися не тільки штатні хитрощі (використання секретних шляхів, ухилення від битв), а й баги (проходження через ґрати або стіни в результаті помилок у програмі).
  • За задумом Мехнера, Sands of Time мала стати продовженням Prince of Persia. Але Ubisoft стверджує, що Принц з Sands of Time ніяк не пов'язаний з оригінальним Принцом. Єдиний часовий зв'язок — у Sands of Time дія відбувається раніше, ніж у Prince of Persia.
  • Перший рівень можна пройти за 1 хвилину.
  • Перший рівень можливо пройти не підбираючи меч, якщо виманити охоронця і обійти його по колу. На другому рівні меч у героя з'явиться автоматично.

Література[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. D'Silva, Roy. (4 квітня 2007). History of Video Games (англійською) . Buzzle.com. Архів articles/history-of-video-games.html оригіналу за 8 серпня 2011. Процитовано 2009 -04-15.
  2. vimeo.com/1854745 Відеозаписи на Vimeo. Архів оригіналу за 3 червня 2019. Процитовано 12 травня 2022.
  3. Prince of Persia на Flash. Архів оригіналу за 7 грудня 2010. Процитовано 30 січня 2011.
  4. Prince of Persia (1996) — World of Spectrum. Архів оригіналу за 26 січня 2019. Процитовано 30 січня 2011.
  5. Ремейк класичної версії Prince of Persia. Архів оригіналу за 12 березня 2010. Процитовано 30 січня 2011.
  6. Mod's from Computer pirates studio. Архів оригіналу за 20 липня 2011. Процитовано 30 січня 2011.
  7. Рекордне проходження на youtube. Com. Архів оригіналу за 30 червня 2014. Процитовано 30 січня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]