Pro Fide, Lege et Rege

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патронташ польського піхотинця 18-го століття з надписом Pro Fide, Lege et Rege

Pro Fide, Lege et Regeлат., дослівно — За Віру, Закон і Короля) — з 18-го століття девіз Речі Посполитої, а пізніше Польщі. Ця фраза замінила попередній девіз Si Deus Nobiscum quis contra nos (лат. - Якщо з нами Бог, то хто ж прити нас) і стала фігурувати як напис на різних будівлях, військових нагородах і амуніції. Pro Fide, Lege et Rege був девізом, написаним на початковому варіанті Ордену Білого Орла (пол. Order Orła Białego) — найстарішої і найвищої нагороди Польщі. На королівському ордені фігурував надпис pro fide lege et grege (лат. - За Віру, Закон і Націю), тоді як на відзнаках кавалерів — pro fide et rege [1][2]

Орден Білого Орла короля Августа II Фрідріха

Сьогодні фраза Pro Fide, Lege et Rege використовується як назва польського щоквартального часопису, який з 1988 року видається Консервативно-монархічним клубом (пол. - Klub Zachowawczo-Monarchistyczny)[3]. Часопис займається пропагуванням контрреволюції. Тематика журналу присвячена, головним чином, інтегральному католицизму, політиці, філософії та історії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (англ.) Jerzy Lileyko (1980). A companion guide to the Royal Castle in Warsaw. Interpress. с. 123. Архів оригіналу за 26 березня 2012.
  2. (пол.) Jędrzej Kitowicz (1855). Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III. с. 68. Архів оригіналу за 26 березня 2012.
  3. (пол.) Kwartalnik Pro Fide, Rege et Lege [Архівовано 16 грудня 2010 у Wayback Machine.]

Див. також[ред. | ред. код]

Орден Білого Орла
Історія Польщі

Посилання[ред. | ред. код]

Archiwum Pro Fide Rege et Lege (пол.)
Pro Fide Rege et Lege nr 1/2010 (пол.)
Pro Fide Rege et Lege on Free Online Dictionary (анг.)