Pseudoperipatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зовнішні зображення
Порівняння Pseudoperipatus з Ottoia

Pseudoperipatus hintelmannae — вид викопних червоподібних тварин із групи Ecdysozoa. Ця істота жила в кембрійському періоді і належить до знаменитої фауни сланців Берджес. Описаний 2014 року[1]. Решток передньої частини тіла не знайдено. Довжина частини, що збереглася, становить 60 мм, максимальна ширина — 14 мм, але з врахуванням розплющеності зразка ширина тіла живого черв'яка була меншою — приблизно 9 мм. Для палеосколецид такі розміри і пропорції доволі типові.

Тіло Pseudoperipatus має добре виражену кільчастість (на частині, що збереглася, налічується близько 90 кілець). Найпримітніша особливість тварини — роздвоєність заднього кінця: він має два вирости, на кінцях яких знаходяться кігтики, схожі на кігтики деяких інших древніх Ecdysozoa та сучасних оніхофор. На честь найвідомішого представника останніх, Peripatus, цей рід і отримав назву (проте автори підкреслюють, що ця назва не виражає жодних гіпотез про спорідненість цих істот).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Haug, J. T.; Haug, C. (2014). A new cycloneuralian from the Burgess Shale with a palaeoscolecid-type terminal end. Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie - Abhandlungen. 274: 73—79. doi:10.1127/njgpa/2014/0441.

Посилання[ред. | ред. код]