Pterosturisoma microps

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pterosturisoma microps
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Підродина: Loricariinae
Рід: Pterosturisoma (Птеростурісома)
Isbrücker & Nijssen, 1978
Вид: Pterosturisoma microps
(C. H. Eigenmann & W. R. Allen, 1942)
Синоніми
  • Harttia microps C. H. Eigenmann & W. R. Allen, 1942
Посилання
Вікісховище: Pterosturisoma microps
Віківиди: Pterosturisoma microps

Pterosturisoma microps — єдиний вид роду Pterosturisoma триби Harttiini з підродини Loricariinae родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Наукова назва походить від грецького слова pteron, тобто «крило», «плавець», німецького слова sturio — «осетер» і грецького слова stoma — «рот».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 16,1 см. Зовнішнє схожий на сомів з роду Lamontichthys. Голова помірно витягнута. Очі середнього розміру, тулуб подовжений, хвостове стебло тонке. Спина, боки й черево вкриті дрібними кістковими пластинками. Вони відсутні лише в області генітального наросту, при цьому у самиць оголена область більша ніж у самців. Спинний плавець високий. Біля спинного плавця є заглиблення. Грудні плавці складаються з 6 м'яких променів. Черевні плавці доволі широкі. Жировий плавець відсутній. Хвостовий плавець подовжений, з шипами, що мають розширення в основі. На кінці хвостового плавця присутні подовжені тонкі промені на кшталт кісок.

Забарвлення світло-чорне з низкою контрастних більш темних цяток. Область на кінчику морда сірувата.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Біологія вивчена недостатньо. Це демерсальна риба. Волі до прісних і прозорих водойм. Зустрічається в річках зі швидкою течією. Утворюють групи. Тримається дна, яке досліджує за допомогою «кісок» хвостового плавця. Вдень ховається серед каміння або під корчами. Активний у присмерку та вночі. Живиться дрібними безхребетними, вкрай рідно водоростями.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у верхів'ях басейну річки Амазонка на території Перу.

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Піклування про цього сома доволі складне. Живе у акваріумах 0,5-1 рік і без видимих причин гине. Причина загибелі поки не встановлена. Особливу увагу варто приділяти карантину новоприбулих особин. Риби, як правило, поставляються великими (від 15 см) і часто виснаженими. Карантин риби проходять в окремому акваріумі об'ємом не менше 150 літрів, з ґрунтом, якісної аерацією, УФ-випромінюванням, тьмяним світлом. Карантин триває мінімум 3 місяці.

Найкраще живуть у високих акваріумах від 300 літрів. Основою служить дрібний пісок темних тонів. Риби воліють «висіти» на вертикальному склі. Тому вздовж задньої стінки у вертикальному положенні встановлюють плитняк (великі шматки). На це місце від зовнішнього фільтра потрібно встановити на виході трубку, яка буде створювати ефект дощування. Як декорації можна встановити декілька великих каменів і корчів.

Неагресивна риба. Утримувати можна групою від 3 особин або поодинці. Сусідами можуть бути неагресивні риби, зокрема харацидіуми, пародони й інші лорікарієві. Годують живим харчем. Сухий корм давати не можна, не дивлячись на те, що соми його їдять теж. З живих кормів вітається витриманий трубочник, мотиль і креветки. Згодом звикають до фаршу з мідій і креветок, але може трапиться так, що годувати сомів доведеться живим кормом все життя. Голодні риби їдять і водорості, а також таблетки для рослиноїдних сомів. З технічних засобів знадобиться внутрішній фільтр середньої потужності, компресор. Температура тримання повинна становити 22-25 °C.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ferraris, C.J. Jr., 2003. Loricariidae — Loricariinae (Armored catfishes). p. 330—350. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre EDIPUCRS, Brasil.
  • Covain, Raphael; Fisch-Muller, Sonia (2007). The genera of the Neotropical armored catfish subfamily Loricariinae (Siluriformes: Loricariidae): a practical key and synopsis. Zootaxa, 1462: 1–40.