Птеригопліхт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pterygoplichthys)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Птеригопліхт
Pterygoplichthys joselimaianus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Підродина: Hypostominae
Рід: Птеригопліхт (Pterygoplichthys)
Gill, 1858
Синоніми
  • Glyptoperichthys
  • Liposarcus
Посилання
Вікісховище: Pterygoplichthys
Віківиди: Pterygoplichthys

Птеригопліхт (Pterygoplichthys) — рід риб триби Pterygoplichthyini з підродини Hypostominae родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Має 16 видів. Раніше деякі види даного роду були виділені в інші роди — Glyptoperichthys та Liposarcus. Зараз всіх сомів помістили назад у рід Птеригопліхт. Інша назва «вітрилоплавцевий сом». Наукова назва походить від грецьких слів πτέρυγ — «крило», «плавець», hoplon — «зброя» і ἰχθύς— «риба».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 27 до 70 см. Голова доволі велика, морда дещо витягнута. З боків проходять збільшені кісткові пластинки, проте одонтоди (шкіряні зубчики) майже відсутні. Очі маленькі або середнього розміру, розташовані у верхній частині голови. Рот нахилено донизу, являє собою своєрідну присоску. Тулуб кремезний, подовжений, вкрито кістковими пластинками. Мають збільшений кишечник. Шлунок значно розширено у задній частині, де утворюється мішечок, який переходить у розвинену судинну мережу. Спинний плавець великий та довгий з 9-13 м'якими променями та 1 жорстким променем (шипом). Жировий плавець маленький. Хвостове стебло звужується. Грудні плавці великі й довгі, трикутної форми. Черевні плавці коротше за грудні, проте ширші або такі ж самі. Анальний плавець маленький, більший за жировий. Хвостовий плавець витягнутий, з довгими лопатями або цільний помірно широкий.

Забарвлення однотонне: сіро-коричневе або темно-(світло-) коричневе. По основному фону проходить малюнок, що складається зі світлих або темних плям чи смуг різної кількості та розміру.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Воліють до прісних водойм. Зустрічаються в озерах, ставках, лагунах і розливах з бідними киснем водами. Використовують додаткове повітряне дихання. Воліють земляні (багнюкові), мулисті або глинясті ґрунти, що завалені корчами, але іноді сомів виловлюють на річкових потоках з швидкою течією. Доволі життєстійкі, витягнуті з води здатні прожити 30 годин. Активні вночі або у присмерку. Живляться синьо-зеленими, діатомовими водоростей, детритом і замшілою деревиною, а також хробаками й личинками комах, яких засмоктує ротом. Також споживає падло.

Статева зрілість настає при розмірі 40-50 см. Розмножуються 1 раз на рік. Самці грудними плавцями викопують ями або на кшталт тунелів в мулі або землі, куди самиця відкладає ікру. За майбутнім потомством доглядає зазвичай самець, хоча є види, де ікру охороняють самиця і самець.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейні річок Амазонка, Оріноко, Маранон, Укаялі, Уругвай, Мадейра, Парана, Парнаїбо, Сан-Франсиску, озері Маракайбо. Цих соми також акліматизовані у південних штатах США, на Гавайських островах, південній Мексиці, на островах Пуерто-Рико й Тайвань, Філіппінських островах.

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Необхідна ємність від 300 літрів. На дно насипають суміш великого і середнього піску. Уздовж заднього скла висаджують рослини з великим листям або довгими стеблами. Незважаючи на значні розміри, соми належать до рослинності делікатно — не мнуть і не ламають їх. Із декорацій в акваріум поміщають великі гіллясті корчі.

Неагресивні риби. Утримувати можна по 2-3 особини. В акваріумі активні вдень. Годують сомів свіжими овочами. 30 % раціону складає живий харч або замінники. З технічних засобів знадобиться внутрішній фільтр середньої потужності, компресор. Температура тримання повинна становити 22-26 °C.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hans J. Mayland: Aquarienpraxis II, tropische Aquarienfische, Oberursel, 1979
  • Ferraris, C.J. Jr., 2007. Checklist of catfishes, recent and fossil (Osteichthyes: Siluriformes), and catalogue of siluriform primary types. Zootaxa 1418:1-628.
  • Armbruster, J.W. and L.M. Page, 2006. Redescription of Pterygoplichthys punctatus and description of a new species of Pterygoplichthys (Siluriformes: Loricariidae). Neotrop. Ichthyol. 4(4):401-409.
  • Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2019). Види роду Pterygoplichthys на FishBase. Версія за грудень 2019 року.