Qi (бездротовий зарядний пристрій)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Qi (Чі; МФА: /tʃiː/; з китайського слова qi (ці); традиційна китайська: 氣) — стандарт, розроблений WPC для бездротової, індуктивної передачі енергії на відстані до 4 см (1,6 дюймів). Типова система стандарту Qi складається з енергопередавача та приймача, вбудованого в портативний пристрій. Для використання такої системи мобільний апарат, який потрібно зарядити і який містить в собі Qi-приймач, кладуть зверху на пристрій у вигляді підкладки або підставки з інтегрованим Qi-передавачем.

Стандарт Qi застовується в мобільних пристроях таких виробників, як Apple, ASUS, HTC, Huawei, LG Electronics, Motorola Mobility, Nokia, Samsung, BlackBerry, Xiaomi та Sony.

Впровадження[ред. | ред. код]

З набуттям популярності стандарт Qi очікує поширення від домашнього застосування до використання в барах, кафе, аеропортах, спортивних аренах, громадському та приватному засобах пересування.

Огляд системи[ред. | ред. код]

Передача енергії базується на принципі електромагнітної індукції між пласкими котушками передавача і приймача.

Система складається з двох компонентів:

  • Базова станція — ініціює процес і передає енергію у вигляді коливань магнітного поля через передавальну котушку.
  • Мобільний пристрій — відповідає на запити базової станції і приймає енергію через котушку приймача.

В цілому, система схожа на трансформатор струму. Для ефективної передачі електричної енергії, котушка базової станції і приймальна котушка мобільного пристрою мають розташовуватись на невеликій відстані. Зазвичай форма котушок пласка.

Частота змінного струму в системах Qi для низької потужності — 110—205 кГц, та 80-300 кГц — для середньої потужності.

ККД Qi систем може досягати 80 %. Через неточне позиціювання пристроїв або збільшену відстань між пристроями реальна ефективність ближча до 60 %.

Розпізнавання небажаних об'єктів (Qi foreign object detection)[ред. | ред. код]

Поряд з базовою станцією Qi можуть опинитися предмети з низьким опором електричному струму (наприклад металеві побутові речі), що в залежності від розташування, характеристик об'єкта, потужності базової станції, може привести до небажаного нагрівання через електромагнітну індукцію, наведену в предметі. Базові станції обладнують функцією виявлення таких об'єктів та відповідного зменшення/припинення передачі енергії.

Обмін даними між пристроями[ред. | ред. код]

Комунікаційний протокол між частинами Qi системи бездротовий, швидкість 2 біт/с. Використовується амплітудна модуляція, на двох рівнях, фактично сигнал бінарний: 0 або 1.

Базова станція модулює потужність в передавальній котушці, мобільний пристрій здійснює передачу даних за рахунок змін у відборі потужності в приймальній котушці.

В результаті обміну даними частини системи розпізнають початок/завершення процесу передачі енергії (заряджання), регулюють потужність, обирають оптимальну резонансну частоту.

Список пристроїв обладнаних Qi-приймачами

Виробник Назва моделі Базова функція Примітки
Apple iPhone X так
Samsung Galaxy S3 ні потребує заміни задньої панелі
Samsung Galaxy Note 2 ні потребує заміни задньої панелі
Samsung Galaxy S4 ні потребує заміни задньої панелі
Samsung Galaxy Note 3 ні потребує заміни задньої панелі
Google Nexus 4 так
Google Nexus 5 так

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]