RIM-2 Terrier

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тип Зенітна ракета середнього діапазону
Історія виробництва
Виробник Convair - Pomona, California Division
Характеристики
Вага 3000 кг
ракета: 1180 кг,
бустер:
Діаметр 34 см

Двигун твердопаливна ракета
Паливо тверде ракетне паливо
Практична межа 24000 метри
Швидкість 3.0 маха
Пускова
платформа
Surface ship

RIM-2 Terrier у Вікісховищі

Convair RIM-2 Terrier був двоступеневою морською зенітною ракетою (ЗРК) середньої дальності, однією з перших ЗРК для оснащення кораблів ВМС США. Він зазнав суттєвих модернізацій під час експлуатації, починаючи з наведення за променем з 10-nautical-mile (19 km) дальність зі швидкістю мах 1.8 і закінчуючи системою напівактивного радіолокаційного самонаведення (SARH) з дальністю 40 nmi (74 km) зі швидкістю до Маха 3. У службі він був замінений на RIM-67 Standard ER (SM-1ER).

Terrier також використовувався як базовий ступінь для сімейства звукових ракет, починаючи з Terrier Malemute.

Історія[ред. | ред. код]

Terrier був розвитком проекту «Бамблбі», зусилля ВМС Сполучених Штатів з розробки ракети «земля-повітря» для забезпечення середнього рівня захисту від повітряного нападу (між винищувачами носіями та зенітними гарматами)[1]. Пробний запуск проводився з USS Mississippi 28 січня 1953 року і вперше розгорнуто на Boston крейсерах Boston[2] і Canberra в середині 1950-х років, причому « Канберра» була першою, хто отримав оперативний статус 15 червня 1956 року. Його позначення ВМС США було SAM-N-7 до 1963 року, коли воно було перейменовано на RIM-2.

Протягом короткого періоду в середині 1950-х Корпус морської піхоти Сполучених Штатів (USMC) мав два батальйони Terrier, оснащені спеціально модифікованими подвійними морськими пусковими установками для наземного використання, які стріляли з SAM-N-7. Terrier була першою ракетою класу «земля-повітря», яка працювала з USMC. Перезаряджання пускових установок здійснювалося спеціальним транспортним засобом, який перевозив дві перезарядки Terrier[3].

Клас Belknap DLG, перейменований на CG, також мав протичовнову ракету ASROC, яка запускалася з тієї ж пускової установки, що і Terrier. Клас Belknap мав 3 круглі магазини у формі трикутника. Нижній магазин містив ядерні ракети BT-3A(N) і ядерну протичовнову ракету (ASROC). Це була додаткова функція безпеки, оскільки вона передбачала перенесення ядерної ракети з нижнього кільця на верхнє, а потім на пускові рейки, що вимагало багато рухів і часу, запобігаючи випадковому завантаженню ядерної ракети з одного з двох верхніх магазинів.

Оператори[ред. | ред. код]

 Військово-морські сили Італії
 Військово-морські сили Нідерландів
 Військово-морські сили США

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Terrier. White Sands Missile Range Historical Foundation Newsletter. 13 січня 2001. Процитовано 3 січня 2022.
  2. Navy's First Guided Missile Cruiser Arrived Yesterday; Here Ten Weeks. The Indian. US Naval Base Guantanamo Bay, Cuba. 4 лютого 1956. Процитовано 3 січня 2022.
  3. Rockets & Missiles by Bill Gunston, p. 201, Crescent Books 1979, ISBN 0-517-26870-1

Посилання[ред. | ред. код]