RJ45

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з RJ-45)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коннектор (з'єднувач) 8P8C (або RJ-45).

RJ45 — фізичний інтерфейс, що є одним з засобів з'єднання комп'ютерних мереж за допомогою витої пари. Використовується при створенні мереж за допомогою мережевих комутаторів, або раніше — для з'єднання двох комп'ютерів між їхніми мережевими картами.

Історична плутанина[ред. | ред. код]

Термін «RJ-45» помилково використовується для назви модульного роз'єма і відповідно коннектора 8P8C, які застосовуються повсякденно в комп'ютерних мережах. Взагалі-то, роз'єми RJ-45S (8P4C з ключом) та 8P8C не повністю сумісні один з одним — через ключ у роз'ємі RJ-45S[1]. Коннектори 8P8C можуть підключатися до розеток RJ-45S, але обернена операція неможлива. Проте через те, що роз'єми зовні дуже схожі, дехто з людей, що перейшли від телефонної мережі до комп'ютерної, почали помилково називати безключові 8P8C роз'єми «RJ-45», що теж не відповідає оригінальній назві, і така плутанина згодом прижилася.

Схеми обтиску коннектора для роз′єму[ред. | ред. код]

Існують дві схеми з'єднання коннекторів 8P8C з витою парою:
1. комп'ютер — комп'ютер — в цьому випадку використовується стандарт EIA/TIA-568B з одного боку та EIA/TIA-568A з іншого. Такий кабель зветься перехресним (англ. crossover). Наразі ця схема давно застаріла і завдяки дешевим мережевим комутаторам на практиці не використовується.
2. комп'ютер — мережевий комутатор — в цьому випадку використовується однаковий стандарт (частіше за все EIA/TIA-568B) з обох боків кабелю.

EIA/TIA-568B EIA/TIA-568A
1 Біло-Помаранчевий Біло-Зелений
2 Помаранчевий Зелений
3 Біло-Зелений Біло-Помаранчевий
4 Синій Синій
5 Біло-Синій Біло-Синій
6 Зелений Помаранчевий
7 Біло-Коричневий Біло-Коричневий
8 Коричневий Коричневий


Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. arrow. www.arrow.com. Архів оригіналу за 5 червня 2019. Процитовано 18.03.2021.