Скатоподібні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rajiformes)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скатоподібні
Час існування: Еоцен — наш час
Raja erinacea
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Скати (Batoidea)
Ряд: Скатоподібні (Rajiformes)
Berg, 1940
Родини

Дивитись текст.

Посилання
Вікісховище: Rajiformes
EOL: 1858
ITIS: 160806
NCBI: 7858
Fossilworks: 34674

Скатоподібні (Rajiformes) — один з чотирьох рядів скатів.

Опис[ред. | ред. код]

Відрізняються наявністю значно збільшеними грудними плавцями, які сягають далеко уперед по сторонах голови, із сплюснутим тілом. Хвилевий рух грудних плавників під час пересування є діагностичним до цього таксона. Очі і дихальця розташовані на верхній поверхні тіла, а зяброві щілини на нижній стороні. Вони мають плоскі, дрібні зуби і, як правило, м'ясоїдні, хоча манти є фільтраторами. Більшість видів народжують живих дитинчат, хоча деякі відкладають яйця з роговою капсулою («гаманець русалки»).

Спосіб життя[ред. | ред. код]

В протилежність іншим донним рибам вони ніколи не притискаються усією передньою частиною свого тулуба до морського дна, а спираються на свої грудні плавники, так що посередині залишається порожній простір. Щоб забезпечити водою зябра, вони відкривають дихальні отвори, відсунувши клапан: наповнивши зяброві мішки, вони закривають дихальні отвори і пропускають прийняту воду крізь зяброві щілини. Впродовж цілого ранку і по обіді скат залишається в цьому положенні, не звертаючи ніякої уваги на навколишнє життя, причому його тіло частково, а плавники абсолютно покриті піском. В цей час він дозволяє іншим морським тваринам безперешкодно носитися по своїй широкій спині. З настанням сутінків скати пожвавлюються і протягом усієї ночі знаходяться в постійному русі: безупинно плавають вони над дном моря, так що плавники торкаються самого ґрунту, і таким чином добувають собі їжу. Нижня частина тіла так само чутлива, як не чутлива верхня, і тому служить ним великим органом дотику. Обмацавши грудьми здобич, вони миттєво обертаються до неї і, покривши своїм тілом знайдену тварину або кинуту їм їжу, захоплюють їх у свою пащу і проковтують за допомогою сильних ковтальних рухів. Таким чином обшукують вони дно свого басейну, а на волі проносяться на великі відстані по морському дну. Наситившись, піднімаються вони у верхні шари води і там беруться за всілякі плавальні вправи. Наскільки вони незграбні у спокої, настільки легкі і красиві під час плавання. Пересування відбувається по засобом хвилеподібних рухів обома плавниками, що проходять від передньої частини тулуба до задньої. Довгий хвіст, яким скат, втім, мало користується, служить частково кермом. Зрозуміло, що для скатів абсолютно байдуже, чи плавати в горизонтальному або вертикальному положенні. У першому випадку вони мчать хвилями, як хижі птахи повітрям, в другому — їхні рухи нагадують танець, вони люблять підніматися до самої поверхні води й тримаються там досить довго, то висовуючись, то знову пірнаючи, так що гостре рильце час від часу показується з води. Між собою вони ладнають відмінно. Один скат пропливає так близько над іншим, що торкається його або навіть частково притуляється до нього, не отримуючи ніякого опору у відповідь.

Живлення[ред. | ред. код]

Усі скати тримаються виключно піщаного або мулистого дна моря, закопуються переважно в пісок, звідки спостерігають воду над собою і, помітивши здобич, що наближається, миттєво накидаються на неї. Будова їх зубів не дозволяє їм пожирати великих риб, тому вони задовольняються маленькою рибою і різними раками, але особливо люблять молодих камбал і черепашок.

Розмноження[ред. | ред. код]

Парування відбувається на початку весни; під кінець весняних місяців або влітку самиця кладе від шести до восьми яєць. Дитинча так сильно розвивається ще в яєчній шкаралупі, що при вилупленні його велика частина жовткового мішка буває знищена. Вийшовши з яйця, молодий скат негайно починає вести спосіб життя своїх батьків.

Спосіб плавання[ред. | ред. код]

Плавання гладкого ската або морської лисиці нагадує політ птаха, здійснюється воно за рахунок роботи довгих грудних плавників. При кидку на здобич або при небезпеці ці скати можуть набирати велику швидкість, але підтримувати такий режим плавання впродовж тривалого часу вони не здатні.

Значення[ред. | ред. код]

У деяких місцевостях м'ясом скатів абсолютно нехтують, тоді як в інших його знаходять смачним. У Лондоні щорічно з'їдають до ста тисяч скатів, і любителі дуже цінують їх. На півночі Англії м'ясо його вживається тільки як приманка при лові раків. Втім, і в Лондоні м'ясо ската їдять тільки восени і зимою, тому що навесні і літом, до і після парування, воно вважається несмачним.

Для лову вживають переважно донні вудки з приманками з раків, м'якотілих і риби. Таким чином виловлюють ската-хвостокола цілими тисячами, після чого м'ясо його солять і зберігають на зиму.

Спіймані скати належать до найпривабливіших риб, яких можна тримати в порівняно невеликому приміщенні. Вони, правда, не дуже скоро звикають до неволі і до корму і часто гинуть найжалюгіднішим чином, та зате, звикнувши раз до їжі, живуть в неволі цілі роки, насолоджуються жаданим здоров'ям і стають тоді дуже цікавими, тому що дозволяють робити над собою спостереження, які в природі бувають дуже складні.

Класифікація[ред. | ред. код]

Викопна родина Rhombodontidae, відома з кінця крейдяного періоду.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]