Resident Evil: Resistance

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Resident Evil: Resistance
Розробник КНР Neobards Entertainment[ru]
Видавець Японія Capcom
Дистриб'ютор PlayStation Store, Microsoft Store і Steam
Жанр(и) Шутер від третьої особи
Survival horror
Платформа  Microsoft Windows
 PlayStation 4
 Xbox One
Дата випуску 3 квітня 2020
Режим гри Багатокористувацька гра
Мова англійська
Технічні деталі
Рушій RE Engine
Носій Blu-ray Disc і цифрова дистрибуція
Resident Evil
Попередня гра Resident Evil 3
Наступна гра Resident Evil Village
Офіційний сайт(англ.)

Resident Evil: Resistance (укр. Оселя зла: Спротив, яп. バイオハザード レジスタンス) — відеогра у жанрі survival horror, розроблена Neobards Entertainment[ru] та видана Capcom 3 квітня 2020 року як мережеве доповнення до Resident Evil 3. Гра розгортається навколо чотирьох вцілілих, які змагаються проти одного ляльковода, який може створювати пастки, ворогів та інші загрози[1]. Події гри розгортаються під час спалаху епідемії в Раккун-Сіті, в ній з'являються деякі персонажі з Resident Evil 2 і 3, проте гра не є каноном у серії[2]. Критики неоднозначно оцінили гру, критикуючи її за незбалансованість, технічні проблеми та відсутність виділених серверів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події гри відбуваються у 1998 році, незадовго до або під час знищення Раккун-Сіті, коли розвідувальний відділ компанії Амбрелла викрав кількох цивільних. Відправлені на об'єкт «NEST2», вони змушені боротися з низкою мутантів за дорученням керівництва Амбрелли, щоб довести ефективність проєкту t-Virus, розробленого компанією.

Вцілілі[ред. | ред. код]

  • Семюел Джордан — боксер, який був змушений залишити бокс після травми. Він записався на медичне тестування в Umbrella Pharmaceuticals, сподіваючись повернутися до боксу. Натомість його забрали до NEST2 для тестування біоорганічної зброї;
  • Валері Хармон — студентка хімічного факультету Університету Раккун-Сіті. Під час навчання на магістратурі Валері стажувалася в лабораторії NEST2. Вона досліджувала загадкові проблеми з пам'яттю свого сусіда по кімнаті. Вона привернула увагу Амбрелли та була викрадена для участі в експериментах;
  • Тайрон Генрі — пожежник пожежної служби Раккун-Сіті. Він потрапив до NEST2 після того, як прибув на виклик щодо пожежі на об'єкті Амбрелли U.S.A.;
  • Дженвері Ван Сант — хакерка, якій було доручено знайти інформацію про співпрацю між компанією Umbrella U.S.A. та поліцією Раккун-Сіті. Після того, як її викрили, вона була викрадена Амбреллою і привезена до NEST2;
  • Бекка Вулетт — паркова рейнджерка, яка виросла на околиці округу Арклей. Її викликали розслідувати волання біля Мармурової річки. На Бекку напала зграя Церберів, біоорганічної зброї Амбрелли. Вона пережила напад і була доставлена Амбреллою до об'єкта NEST2;
  • Мартін Сендвіч — механік, який працював на неназвану компанію з виробництва медичного обладнання. Під час ремонту в Меморіальній лікарні Спенсера він випадково побачив заховану там дослідницьку лабораторію, яка належала Амбреллі. Згодом його викрали, щоб зробити піддослідним у NEST2;
  • Джилл Валентайн — після того, як керівництво поліції Раккун-Сіті звільнило її через розслідування незаконної діяльності компанії Амбрелла, Джилл починають снитися жахливі «сни», в яких вона та інші вцілілі стикаються з неосяжними жахіттями. Поступово Джилл усвідомлює, що ці кошмари відбуваються насправді.

Ляльководи[ред. | ред. код]

  • Даніель Фаброн — співробітник розвідувального підрозділу і колега докторки Алекс Вескер. З її допомогою його робота полягає в усуненні загроз для компанії;
  • Алекс Вескер — головна дослідниця, Алекс підбирає піддослідних і проводить експерименти, доповідаючи про свої результати Озвеллу Е. Спенсеру;
  • Аннет Біркін — вірусолог, Аннет Біркін була запрошена Алекс Вескер до команди після значного внеску в дослідження G-вірусу;
  • Озвелл Е. Спенсер — один із засновників компанії Амбрелла, Озвелл Е. Спенсер вперто опирається усвідомленню власної смертності. Він був заінтригований звітами Алекс про мутацію вірусу, що надає надлюдські здібності без зміни фізіології суб'єкта, і вирішив сам взяти участь в експериментах;
  • Микола Зінов'єв — бере участь у цих експериментах виключно з фінансових міркувань. Досвід найманця зробив з нього вправного стрільця та проникливого опортуніста. Навіть якщо вцілілим вдасться вислизнути з його обіймів, невдовзі на них полюватиме невблаганний Немезис.

Розробка та випуск[ред. | ред. код]

Resistance став першим проєктом, розробленим студією Neobards Entertainment[ru]. Хоча студія була створена у 2017 році, багато її співробітників раніше працювали над різними проєктами з Capcom[3], зокрема над Onimusha: Warlords[en][4]. Розробка Resistance розпочалася у 2017 році командою з приблизно 120 осіб, які працювали у двох офісах у Тайбеї та Сучжоу[3]. Ідея створення ляльковода, який використовує камери спостереження для стеження за вцілілими, була натхненна фіксованими ракурсами камер у перших іграх серії Resident Evil[3]. Гра функціонує на власному рушію RE Engine від Capcom[4]. Анонс відбувся на Tokyo Game Show[en] 2019 року під назвою Project Resistance[5]. Бета-версія вийшла для Steam й PlayStation 4 31 березня 2020 року[6].

Resistance вийшла в комплекті з рімейком Resident Evil 3 і була випущена 3 квітня 2020 року, оскільки Capcom вважала, що Resident Evil 3 сама по собі не має достатньо контенту, як рімейк Resident Evil 2[7]. Capcom підтримувала гру додатковими оновленнями та завантажуваним контентом до липня 2020 року[8]. Серед них — надання вцілілим гравцям можливості грати за Джилл Валентайн, новий набір костюмів, який дозволяє вцілілим гравцям переодягнутися в Леона Кеннеді і Клер Редфілд з рімейку Resident Evil 2[9]. В іншому оновленні з'явився персонаж Ніколай Зінов'єв як ляльковод, завдяки якому гравці можуть викликати Немезис та керувати ним. Ніколай розглядався як потенційний персонаж ще на ранніх стадіях розробки[10]. Патч, який зосередився на коригуванні балансу, був випущений 19 червня 2020 року[11]. Підтримка гри завершилася фінальним патчем, випущеним 8 жовтня 2020 року.

Рецензії[ред. | ред. код]

Resistance отримала «змішані або посередні відгуки» від критиків[15]. IGN розкритикували гру за незбалансованість і брак графічного розмаїття[16]. Shacknews критикували гру за погану якість підключення, оскільки вона не має власних виділених серверів. Замість цього, гравець, який грає за ляльковода, є хостом гри, що призводить до того, що гравці, які грають за вцілілих, опиняються залежними від якості з'єднання ляльковода[17]. Окрім того, було зафіксовано велику кількість технічних проблем, які, за словами гравців, робили Resistance майже непридатною до гри[18]. Редактор Wccftech Натан Бірч розкритикував включення в гру мікротранзакцій і лутбоксів[19].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Resident Evil Resistance Is A One-Of-A-Kind Multiplayer Game. Kotaku (англ.). 3 квітня 2020. Процитовано 17 квітня 2024.
  2. Sirani, Jordan (27 січня 2020). Resident Evil: Resistance Is Not Canon, Says Capcom. IGN (англ.). Процитовано 17 квітня 2024.
  3. а б в Wong, Alistair (13 травня 2020). Resident Evil: Resistance Developers on Tackling an Original Multiplayer Experience. Siliconera (амер.). Процитовано 17 квітня 2024.
  4. а б In Resident Evil spin-off Project Resistance you can play as Mr. X. Eurogamer.net (англ.). 12 вересня 2019. Процитовано 17 квітня 2024.
  5. Dassanayake, Dion (12 вересня 2019). Project Resistance REVEALED: Capcom unveils new Resident Evil game. Express.co.uk (англ.). Процитовано 17 квітня 2024.
  6. Editor, Stephany Nunneley-Jackson News (31 березня 2020). Resident Evil Resistance open beta is live on PC and PlayStation 4. VG247 (англ.). Процитовано 17 квітня 2024.
  7. Wong, Alistair (26 лютого 2020). Resident Evil 3 Director and Producer How the Remake and Resident Evil: Resistance Became One Package. Siliconera (амер.). Процитовано 17 квітня 2024.
  8. Capcom has months of Resident Evil Resistance updates planned. Destructoid (амер.). 9 квітня 2020. Процитовано 17 квітня 2024.
  9. Square, Push (30 липня 2020). Resident Evil Resistance DLC Lets You Cosplay as Leon and Claire. Push Square (en-GB) . Процитовано 17 квітня 2024.
  10. Nemesis Invades Resident Evil Resistance in New Update, Live Now. PlayStation.Blog (амер.). 14 травня 2020. Процитовано 17 квітня 2024.
  11. Resident Evil Resistance Patch Notes | Update June 19, 2020. GameRevolution (амер.). 19 червня 2020. Процитовано 17 квітня 2024.
  12. https://www.metacritic.com/game/resident-evil-resistance/
  13. https://www.ign.com/articles/resident-evil-resistance-review
  14. https://www.shacknews.com/article/117447/resident-evil-resistance-review-looking-futile
  15. Resident Evil: Resistance critic reviews. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 17 квітня 2024.
  16. O'Brien, Lucy (2 квітня 2020). Resident Evil: Resistance Review. IGN (англ.). Процитовано 17 квітня 2024.
  17. Resident Evil Resistance review - Looking futile. Shacknews (англ.). 8 квітня 2020. Процитовано 17 квітня 2024.
  18. published, Samuel Tolbert (13 квітня 2020). Resident Evil Resistance is full of interesting ideas but simply isn't worth playing right now. Windows Central (англ.). Процитовано 17 квітня 2024.
  19. Birch, Nathan. Resident Evil Resistance Review – Lair of the Loot Box. Wccftech (амер.). Процитовано 17 квітня 2024.