Добра стаття

Resident Evil 4 (відеогра, 2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Resident Evil 4
Розробник Capcom
Видавець Capcom
Жанр(и) survival horror
Платформа
Дата анонсу 2 червня 2022
Дата випуску
  • PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox Series X/S
  • 24 березня 2023
  • iOS, iPadOS, macOS
  • 20 грудня 2023
Режим гри однокористувацький
Творці
Продюсер Йосіакі Хірабаясі[a]
Керівник(и)
  • Казунорі Кадої
  • Ясухіро Ампо[b]
Сценарист(и) Меттью Костелло[en][c]
Ігродизайнер(и) Хідехіро Ґода[d]
Програміст(и) Масатосі Фукудзава[e]
Художник(и) Хірофумі Накаока
Композитор(и) Кота Судзукі[f]
Технічні деталі
Рушій RE Engine
Носій Blu-ray, цифрова дистрибуція
Resident Evil
Попередня гра Re:Verse (2022)
Офіційний сайт
CMNS: Resident Evil 4 у Вікісховищі

Resident Evil 4[g][h] — відеогра в жанрі survival horror, розроблена й видана Capcom. Вона є ремейком багатоплатформової однойменної відеогри 2005 року, яка також розроблена Capcom. Сюжетна історія відбувається в іспанському селищі, де править жорстокий культ, через шість років після подій другої та третьої частин. Вона оповідає про американського урядового агента Леона С. Кеннеді, який виконує місію з порятунку Ешлі Ґрем, доньки президента Сполучених Штатів. Подібно до оригінальної гри, Resident Evil 4 має управління від третьої особи, через яке гравець контролює Леона. Під час проходження гравець б'ється з ворогами, збирає ресурси для створення припасів і вирішує головоломки.

Розробкою керували співдиректори Казунорі Кадої та Ясухіро Ампо, які замінили оригінального директора Сіндзі Мікамі. Capcom прагнула переосмислити оригінальний проєкт зі збереженням його сутності, а також модернізувати й удосконалити різні його аспекти. Унаслідок цього студія переробила візуальну складову та оновила ігровий процес, додавши деякі нові механіки. Хоча ремейк має той самий синопсис, що й оригінал, певні елементи історії було змінено. Персонажі також зазнали змін, включно з їхніми особистостями та відносинами між ними, на яких було зроблено більший акцент. Крім того, команда найняла нових акторів озвучування й оновила звуковий дизайн загалом. Capcom використала ігровий рушій RE Engine для розробки ремейку.

Resident Evil 4 була випущена для Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5 та Xbox Series X/S у березні 2023 року. Вона отримала загальне визнання критиків, які похвалили візуальне оформлення, оновлений ігровий процес, а також розширення сюжетних елементів і персонажів. У вересні було випущено доповнення Separate Ways, яке оповідає про Аду Вонґ. Версії ремейку для iOS, iPadOS[i] та macOS були випущені пізніше в грудні. Гра здобула кілька номінацій, включно з Golden Joystick Awards та The Game Awards, а також потрапила до списків найкращих ігор 2023 року від численних видань. Її загальні продажі становлять понад 7 мільйонів копій станом на березень 2024 року.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Крім модернізованих та удосконалених аспектів ігрового процесу, ремейк має кілька нових механік, як-от ухилення від ворожих атак за допомогою ножа

Resident Evil 4 є ремейком однойменної відеогри 2005 року, що має управління від третьої особи «з-за плеча»[5]. Гравець контролює Леона С. Кеннеді більшу частину проходження і виконує завдання з порятунку Ешлі Ґрем в іспанському селищі[6][7]. В одному із сюжетних сегментів гравець контролює Ешлі[8], а в доповненні Separate Ways — Аду Вонґ[9]. Під час пересування лінійними рівнями[10] гравець використовує холодну або вогнепальну зброю[11], щоби боротися з різними ворогами, включно з місцевими жителями, які можуть ухилятися від атак, володіти таким озброєнням, як бензопили та метальна зброя, і здатні працювати колективно, а також перетворюватися на химерних монстрів[12][13].

Ремейк має оновлений ігровий процес, включно з управлінням та бойовою механікою[14]. Штучний інтелект ворогів було вдосконалено, а варіативність їхніх атак збільшена[15][16]. Попри те, що Ешлі більше не має показника здоров'я, вороги все ще можуть знерухомити її, після чого гравець має допомогти їй піднятися[17]. Гра передбачає головоломки, кількість яких було збільшено[18], перероблені бої із босами та побічні квести, за виконання яких видаються ігрові цінності для обміну з торговцем[19]. У нього ж гравець може придбати зброю, броню та рецепти для створення припасів, а також скористатися такими послугами, як поліпшення та ремонт озброєння[20][21]. У грі інвентар представлений у вигляді портфеля, і гравець може отримати кілька з них; кожен портфель має певні пасивні ефекти й може бути прикрашений брелоками, які дають додаткові ефекти[22]. Короткочасні події також були оновлені[19], а їх кількість суттєво зменшена шляхом інтеграції в ігровий процес, зокрема, через механіку ухилення[23][24]. Ігровий процес Separate Ways має кілька унікальних механік, включно з гаком-пістолетом, який Ада може використовувати як у бою, так і для переміщення локаціями, та сканером, що допомагає відстежувати сліди та вирішувати головоломки[25].

Гра має кілька рівнів складності[26], опції спеціальних можливостей[18] та фоторежим[en]. Після завершення основної сюжетної кампанії гравець може скористатися режимом «Нова гра плюс[en]», щоб розпочати її проходження спочатку з усіма здобутими предметами та поліпшеннями[27]. У грі присутня рейтингова система, яка ґрунтується на обраному рівні складності та часу, витраченому на проходження. Залежно від кінцевих результатів, гравець нагороджується зброєю, костюмами та аксесуарами[28]. Крім того, гравець отримує спеціальні бали за виконання різноманітних ігрових випробувань і може витратити їх у внутрішньоігровому магазині для купівлі 3D-моделей персонажів, концепт-артів тощо[29][30]. Ігровий процес передбачає наявність мікротранзакцій[en] для прискорення процесу поліпшення зброї[31].

Синопсис[ред. | ред. код]

Докладніше: Сюжет Resident Evil 4

Resident Evil 4 розгортається у 2004 році[32], через шість років після подій у Resident Evil 2 (2019). Леон С. Кеннеді, американський урядовий агент, отримує завдання врятувати доньку президента США, Ешлі Ґрем, яка була викрадена таємничим культом і знаходиться у віддаленому іспанському селищі[7][33]. Під час дослідження селища Леон стикається з місцевими жителями, які заражені паразитом, що контролює розум[34]. Леон повинен перемогти лідера культу Осмунда Саддлера[35] й розкрити правду про їхню зловісну змову, водночас намагаючись врятувати Ешлі та зберегти власне життя[36].

Розробка[ред. | ред. код]

Resident Evil 4 була розроблена Capcom на чолі зі співдиректорами Казунорі Кадої та Ясухіро Ампо[37]. Раніше вони брали участь в розробці минулих частин серії Resident Evil, включно з першою грою 1996 року, Outbreak (2003), а також Resident Evil 5 (2009) і Revelations 2 (2015), директором яких був Ампо. Крім того, Кадої та Ампо були співдиректорами ремейку Resident Evil 2. Вони спочатку вагалися стосовно роботи над ремейком Resident Evil 4, адже вважали його складним завданням через статус оригінальної гри як «шедевра»[38]. До команди розробників також входили продюсер Йосіакі Хірабаясі, який був провідним дизайнером катсцен оригінальної гри[37], сценарист Меттью Костелло[en], дизайнер Хідехіро Ґода, програміст Масатосі Фукудзава[39], художник Хірофумі Накаока[40] та композитор Кота Судзукі[41]; Ґода і Масатосі раніше працювали над ремейком другої частини, обіймачи ті ж посади[42][43].

Розробка почалася приблизно у 2018 році студією M-Two, яка допомагала з ремейком третьої частини 2020 року[44]. Capcom передала проєкт своїй внутрішній студії Division 1 на початку 2021 року, а чимало розробників, які працювали над ремейком другої частини, приєдналося до решти команди[45]. Capcom уважно дослідила оригінальну гру і взяла до уваги відгуки гравців стосовно переваг та недоліків попередніх ремейків[38][46]. Команда прагнула переосмислити проєкт «як на глибшому, так і ширшому рівні [...] зі збереженням сутності напряму», водночас модернізувавши різні його аспекти[37][47]. Студія дещо переробила оригінальну сюжетну історію з огляду на попередні частини Resident Evil 5 та Biohazard (2017). Розробники приділили особливу увагу відносинам між персонажами й хотіли зробити більший акцент на цьому. Сюжетна лінія Ешлі Ґрем була розширена в такий спосіб, щоб у ній оповідалося «не лише про порятунок та втечу»[37]. Capcom також змінила особистість персонажа, щоб зробити Ешлі реалістичнішою і посилити взаємодію між нею та Леоном[48]. Команда додала нові аспекти до ігрового процесу та оптимізувала або оновила деякі механіки, як-от екіпірування, швидкий поворот та міцність ножа[15][37]; на думку Кадої, додання показника міцності ножа сприяло підтримці напруженості під час боїв. Capcom також додала механіку стелса, оскільки вважала, що оригінальній грі не вистачало розмаїття поза відкритим боєм[24].

Працюючи над художнім дизайном, команда зосередилася на тінях і силуетах, щоби передати «сутність жаху», замість того, щоби просто зробити середовище темнішим[49]. Capcom переробила 3D-моделі персонажів, включно з Ешлі, зовнішність якої була змодельована за образом нідерландської моделі Елли Фреї; Леон та Ада Вонґ були створені з використанням їх 3D-моделей із ремейку другої частини[50]. Звуковий директор Хіросі Тамура сказав, що команда прагнула знайти баланс між збереженням оригінального звучання та створенням сучасного й реалістичнішого звукового дизайну. Звукові ефекти були здебільшого відтворені наново, тоді як деякі звуки були аранжовані або модифіковані з оригіналу. За словами Судзукі, приблизно 30 % композицій містять мелодію або аранжовані оригінальні фрагменти, а звучання певних композицій було дещо змінено[41]. Студія запросила нових акторів для англійського озвучування, включно з Ніком Апостолідесом, Женев'єв Бюхнер[en], Андре Пеною, Лілі Ґао[en] і Крістофером Джейном, які виконали ролі Леона, Ешлі, Луїса Серри, Ади та Осмунда Саддлера відповідно; Апостолідес уже озвучував Леона в ремейку Resident Evil 2[51], тоді як Ґао виконувала роль Вонґ у художньому фільмі «Оселя Зла: Вітаємо у Раккун-Сіті» (2021)[52]. Для японської версії було залучено кілька акторів, що раніше вже приймали участь в озвучуванні персонажів Resident Evil у різній продукції, як-от Тосіюкі Морікава[en] та Дзюнко Мінаґава, які озвучили Леона та Аду відповідно[53].

Resident Evil 4 створена на основі ігрового рушія RE Engine, який студія використовувала для всіх ігор Resident Evil, починаючи з Biohazard[54]. Ремейк має підтримку трасування променів[55], технології масштабування зображення FSR від AMD[56]. Розробники використали особливості консолі PlayStation 5, включно з технологією об'ємного звуку Tempest 3D AudioTech, і тактильний зв'язок та адаптивні гачки контролера DualSense[49]. Після критики ефектів дощу в маркетингових відеоматеріалах, Хірабаясі заявив про їх перероблення в патчі першого дня[57]. Capcom додала кілька рівнів захисту від несанкціонованого злому, включно з Denuvo; у травні 2023 року було повідомлено, що захист було зламано[58].

Маркетинг й випуск[ред. | ред. код]

Повідомлення щодо ремейку Resident Evil 4 вперше з'явилися у квітні 2020-го[44]. Його анонс відбувся 2 червня 2022 року під час презентації State of Play[en], де було показано дебютний трейлер[59]. 13 червня Capcom провела власну презентацію, на якій продемонструвала кадри ігрового процесу[60]. У жовтні було представлено сюжетний трейлер і розширене відео ігрового процесу[61]. Того ж місяця Capcom анонсувала спеціальне видання[en] з кількома ігровими предметами, як-от зброя і костюми, а також колекційне видання із цифровими та фізичними предметами, включно із саундтреком та артбуком[62]. Водночас було відкрито передзамовлення для обох видань, яке надавало доступ до деяких бонусних ігрових предметів[63]. У лютому 2023 року було показано черговий трейлер[64], а на початку березня випущено гру в альтернативній реальності Baby Eagle Is Missing, що була представлена як вебсайт із завданнями-головоломками та оповідає передісторію до подій у ремейку[65]. 9 березня Capcom представила демоверсію вступної частини гри[66]. До випуску ремейку Nippon Animation створила серію коротких відео «Кінотеатр шедеврів Resident Evil» у стилі аніме[67], які є пародією на цикл телевізійних аніме-серіалів «Кінотеатр світових шедеврів»[68]

Гра була випущена 24 березня 2023 року для Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5 та Xbox Series X/S[69]. 7 квітня Capcom випустила безплатний завантажуваний вміст з ігровим режимом «Найманці» (англ. The Mercenaries)[70]. 21 вересня вийшло доповнення Separate Ways, події якого розгортаються паралельно з основною кампанією та оповідають про Аду Вонґ[9]. Того ж дня саундтрек до Resident Evil 4 було випущено окремо на стримінгових платформах, як-от Apple Music та Spotify, а також у цифровому магазині Steam[71]. 8 грудня Capcom випустила режим віртуальної реальності для PlayStation VR2[72]. Версії ремейку для iOS на iPhone 15 Pro та iPadOS на iPad із системою не нижче за M1, а також версія для macOS були випущені пізніше 20 грудня[73]. У лютому 2024 року вийшло оновлене спеціальне видання, яке крім деяких ігрових предметів також містить Separate Ways[74].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Resident Evil 4[ред. | ред. код]

Resident Evil 4 отримала «загальне визнання» за даними агрегатора рецензій Metacritic[75][76][77]. Агрегатор OpenCritic позначив 98 % оглядів як такі, що рекомендують гру[78]. Ремейк отримав високі оцінки за візуальне оформлення[83][85][86], оновлений ігровий процес[21][82][89], а також розширення сюжетних елементів і персонажів[14][18][84]. Критики зазначили, що Capcom якісно відтворила аспекти оригінальної гри, модернізувавши та об'єднавши їх із новими елементами[8][19][87]. Курт Індовіна з GameSpot заявив, що гра підняла планку того, як повинен виглядати хороший ремейк[17], а Джованні Колантоніо з Digital Trends[en] припустив, що гра створила новий стандарт для майбутніх частин Resident Evil[80]. Проте, кілька оглядачів висловили сумніви в тому, що оригінальна Resident Evil 4 потребувала оновлення[20][79], у той час як Майкл Маквертор із Polygon написав, що ремейк може свідчити про необхідність нового підходу, оскільки деякі його аспекти здаються тривіальними[90]. Сіндзі Мікамі, директор і сценарист оригінальної Resident Evil 4, заявив, що був задоволений ремейком[91].

Ліам Крофт із Push Square охарактеризував ремейк як «остаточну» (англ. definitive) версію оригінальної гри та припустив, що той залишатиметься актуальним протягом багатьох років[14]. Бен Рейнер із Digital Spy описав гру як кульмінацію всіх ідей, закладених у серію[8], а Патрік Клепек із Vice назвав її «святкуванням минулого», додавши: «[Ремейк] стоїть на плечах ігрового шедевра й намагається забратися трохи вище»[n][20]. На думку Колантоніо з Digital Trends, гра є «по-справжньому трансформаційною», оскільки розробники зуміли винайти оригінальну гру заново, додавши нові ідеї та концепції[80]. Джез Корден із Windows Central назвав гру «приголомшливим успіхом», похваливши її виробничі якості, та наголосив на істотній різниці між оригінальною Resident Evil 4 й ремейком, використовуючи аналогію порівняння кінного возу з автомобілем Tesla[92]. Келсі Рейнор із VG247 написала, що хоча більшість змін у ремейку є позитивними, деякі з них, як-от видалення культових моментів, розчарували. Проте, Рейнор визнала, що заміна цих моментів на сучасніші та актуальніші елементи дала ремейку можливість відзначитися[88], тоді як Крофт зауважив, що брак деякого контенту зробило гру більш цілісною[14].

Зої Гендлі з Destructoid заявила, що гра не викликає такого ж враження, як попередні ремейки Resident Evil, і, на її думку, ремейк втрачає свій потенціал після вступного сегмента, який вона назвала його найкращою частиною[79]. Блейк Гестер із Game Informer зауважив, що гра, попри всі її переваги, не передає новаторства оригіналу і більше є його доопрацюванням, ніж переосмисленням[82]. Річ Стентон із PC Gamer висловив думку, що ремейк обмежений спадщиною оригіналу й позбавлений його унікальних особливостей, будучи занадто «згладженим» (англ. smooth[ed] out). Він також зауважив, що гра стає дедалі умовнішою в міру проходження, перетворюючись на звичайний «коридорний шутер», написавши: «Там, де в оригіналі відчувався простір, тут відчувається тіснота»[o][84]. Джессіка Кондітт з Engadget написала, що в порівнянні з попередніми ремейками серії, гра здається незавершеною або «щонайменше, невитонченою», визнавши її «місивом незадоволеної ностальгії та розчарування. Гра не жахлива, але й не ідеальна»[p][93].

Рейнор із VG247 назвала оновлення наративу найбільш винятковим елементом гри, відзначивши більш розвинені сюжетні лінії та персонажів[88], а Трістан Оґілві з IGN заявив, що сюжет у ремейку перевершує оригінальну кампанію практично у всіх аспектах[21]. Індовіна з GameSpot зазначив, що Леон став більш різнобічним персонажем, що додало сюжетного контексту і зв'язку з подіями в Resident Evil 2, тоді як взаємодії Леона та Ешлі стали збалансованішими[17]. Колантоніо з Digital Trends написав, що персонажі в ремейку є більш опрацьованими, завдяки чому сюжет став глибшим та емоційнішим. Крім того, він відзначив зміни в Ешлі, яка більше не виглядає «безпорадною дурепою, що потрапляє в очевидні пастки, немов жертва в підлітковому слешері»[q][80]. Едвард Сміт із PCGamesN також відзначив поліпшення в персонажі Ешлі, але висловив думку, що вона досі розглядається як «річ, яку [гравець] мусить захищати», вказуючи на поблажливе та заступницьке ставлення ремейку до жіночого персонажа[85]. Гестер із Game Informer написав, що в ремейку сюжетні повороти стали послідовнішими[82], а Стентон із PC Gamer і Клепек із Vice вказали на поліпшення діалогів[20][84]. Корден із Windows Central вважав, що розробники згаяли можливість зробити сюжетну історію більш обґрунтованою і правдоподібною[92], тоді як Аойф Вілсон з Eurogamer здалося, що деякі сегменти в другій частині гри були не дуже вдалими[19].

Маквертор із Polygon написав, що оновлений ігровий процес із такими новими механіками, як ухилення і стелс, привніс у гру більше динаміки, зробивши бойові сутички захопливішими[90]. Сміт із PCGamesN також похвалив сутички, назвавши їх «видовищно хореографічними», і зазначив, що гравець має більше свободи дій[85]. Колантоніо з Digital Trends позитивно оцінив оновлену бойову механіку, включно зі стрільбою та ближнім боєм, наголосивши, що ці зміни зробили бої напруженішими та плавнішими[80]. Оґілві з IGN похвалив оновлення системи поліпшення зброї та написав, що темп ігрового процесу був «підтягнутий до тієї точки, коли майже жодна хвилина не витрачена даремно»[r][21]. Енді Робінсон із Video Games Chronicle відзначив оновлене управління, вказавши на його поліпшення в порівнянні з попередніми ремейками Resident Evil[10]. Стентон із PC Gamer похвалив поліпшений штучний інтелект ворогів[84], тоді як Вілсон з Eurogamer схвально відгукнулася стосовно перероблених короткочасних подій, визнавши їх зручнішими. Крім того, вона похвалила побічні квести, описавши їх як «приємний асортимент завдань»[19], а Джин Парк із The Washington Post написав, що квести були «елегантно» додані до оригінальної лінійної структури[94]. Кіт Стюарт із The Guardian висловив деякі сумніви щодо квестів, зазначивши, що вони здаються зайвими й можуть зменшити загальну напругу, що негативно позначається на зануренні в ігровий процес[87].

Леон Гарлі з GamesRadar+ позитивно оцінив бойові сутички загалом, але зазначив, що ближній бій у вузьких середовищах із безліччю ворогів може розчарувати через повільність протагоніста[83]. Кондітт з Engadget написала, що попри збалансованість ігрового процесу у вступній частині, у міру проходження він стає «незграбним» (англ. clumsy). Крім того, вона розкритикувала управління, механіку ухилення і повільні анімації, а також припустила, що розробники знехтували модернізацією Леона[93]. Корден з Windows Central висловив критику стосовно штучного інтелекту Ешлі, стверджуючи, що той залишився на рівні оригіналу, через що сегменти за її участю виглядають недоречними в порівнянні з іншими елементами ремейку[92]. Маквертор із Polygon назвав головоломки «поверхневими» (англ. perfunctory)[90], тоді як Стентон із PC Gamer написав, що видалені короткочасні події позбавили гру моментів драми й небезпеки[84]. Мак Ешворт із GameRevolution розкритикував деякі бої з босами та висловив розчарування відсутністю режиму «Найманці» в момент випуску ремейку[18]. Крофт із Push Square позитивно відгукнувся щодо застосування можливостей контролера DualSense[14], тоді як Олівер Макензі з Eurogamer повідомив про проблеми з управлінням на консолях[95].

Колантоніо з Digital Trends високо оцінив візуальне оформлення, зокрема динамічне освітлення та підвищену деталізацію, і назвав ремейк однією з найкрасивіших ігор для консолей дев'ятого покоління[80]. Стюарт із The Guardian схвально відгукнувся щодо дизайну рівнів, зауваживши, що той відображає знання всієї серії[87]. Ендрю Вебстер із The Verge написав, що візуальний аспект у поєднанні з оновленим ігровим процесом покращив враження, попри деякі невідповідності з оригінальним дизайном рівнів[89]. Стентон із PC Gamer зазначив, що однією з головних переваг ремейку є реалістичний дизайн ворогів[84], водночас Ешворт із GameRevolution вказав на повторюваність у їхньому дизайні[18]. На думку Індовіни з GameSpot, візуальне оформлення стає менш різноманітним у міру проходження[17]. Корден із Windows Central похвалив технологію трасування променів у ремейку, назвавши її реалізацію найкращою серед сучасних ігор у плані низького впливу на продуктивність. Він додав, що технічна складова в поєднанні з візуальним оформленням «доповнюють одна одну з оркестровою точністю»[s][92]. Корден, як і Крофт із Push Square, помітив наявність незначних візуальних ґлітчів[14][92]. Ешворт заявив про зменшення частоти кадрів і зависання при увімкненні таких графічних опцій на PlayStation 5, як трасування променів і деталізація волосся[18]. Макензі з Eurogamer вказав на проблеми з якостю зображення на PlayStation 5, назвав трасування променів «дуже обмеженим», а також розкритикував реалізацію відображень в екранному просторі[en] (англ. screen-space reflections)[95]. Деякі оглядачі похвалили звуковий дизайн[21][85][86], тоді як Крофт заявив, що той сприяє створенню більшого напруження в нічних локаціях і такий же якісний, як і візуальна складова[14].

Resident Evil 4: Separate Ways[ред. | ред. код]

Доповнення Separate Ways отримало «загалом схвальні» відгуки за даними Metacritic[96][97][98]. OpenCritic позначив 96 % оглядів як такі, що рекомендують доповнення[99]. Оглядачі похвалили ремейк Separate Ways за його темп[103][104][105], а також оновлену наративну складову[25][101] та ігровий процес[100][102]. Закері Куевас із PCMag[en] назвав доповнення «чудовим додатком» (англ. a perfect addendum) до основної гри[104], а Крофт із Push Square порівняв його зі збіркою найкращих хітів. Крім того, він похвалив «значну» кількість контенту й зазначив, що проходження доповнення дорівнює тривалості ремейку Resident Evil 3[105]. Індовіна з GameSpot написав, що ремейк Separate Ways не є другорядним доповненням, яким був оригінал, і робить основну гру більш цілісною. Водночас він додав, що деякі оновлені моменти здалися йому менш вдалими, ніж інші[102]. Маквертор із Polygon, хоч і зазначів у Separate Ways елементи, які здалися йому повторюваними та не повністю реалізованими, усе ж визнав його прикладом для майбутніх доповнень серії Resident Evil[25].

Брендан Ґребер з IGN високо оцінив оновлену історію Ади, назвавши її більш правдоподібною, і відзначив підхід розробників до реалізації локацій з основної гри[103]. Індовіна з GameSpot також похвалив історію, підкресливши, що ремейк Separate Ways краще розкриває загальну сюжетну історію[102], як і Маквертор із Polygon, який висловив думку, що доповнення «істотно покращує сюжет і вагомість історії Ади»[x][25]. Деякі оглядачі позитивно відгукнулися щодо використання контенту, який не потрапив до ремейку основної гри[y], тоді як Кріс Картер із Destructoid назвав цей аспект «головною секретною зброєю» доповнення[100]. Куевас із PCMag розкритикував Лілі Ґао за її озвучування Ади[104], яке Маквертор охарактеризував як «скуте і неприродне» (англ. stilted and unnatural)[25]. Водночас Індовіна не погодився з цим, похваливши Ґао й назвавши її виконання «приземленим [... і] таким, що вирізняється з-поміж мелодраматичності інших акторів»[z][102].

Крофт із Push Square відзначив нові ігрові механіки, включно з гаком-пістолетом і сканером місцевості[105]. На думку Індовіни з GameSpot, завдяки цим механікам доповнення набуло «шпигунської естетики», тоді як Ада отримала необхідну їй індивідуальність, ставши «тією самою вправною та спритною шпигункою, про яку нам завжди торочили»[aa][102]. Ґребер з IGN високо оцінив перероблені сутички та босів[103]. Куевас із PCMag описав бої з босами як «одні з найнапруженіших» у серії[104], а Індовіна написав, що деякі бої в доповненні перевершили ті ж бої з основної гри[102].

Продажі[ред. | ред. код]

У перші два дні після випуску кількість продажів Resident Evil 4 перевищила три мільйони копій, що є найкращим результатом серед ремейків серії[106]. На другий тиждень продажі сягнули чотирьох мільйонів, зробивши гру другою найшвидше продаваною в серії після Resident Evil 6 (2012)[107]. У Японії Resident Evil 4 стала найбільш продаваною роздрібною грою в тиждень випуску, маючи 85 і 90 тисяч проданих копій для PlayStation 4 та PlayStation 5 відповідно[108]. Вона була першою за кількістю завантажень грою для PlayStation 5 у Північній Америці та Європі в місяць випуску; версія для PlayStation 4 посіла п'яту й дев'яту позначку в цих регіонах відповідно[109]. У квітні ремейк опустився на сьоме й восьме місце серед найбільш завантажуваних ігор для PlayStation 5 у Північній Америці та Європі відповідно. Того ж місяця версія для PlayStation 4 опустилася на вісімнадцяте місце в Північній Америці[110], тоді як версія для PlayStation 5 опустилася на те ж місце в тому ж регіоні в травні[111]. У вересні, після випуску доповнення Separate Ways, ремейк став одинадцятою і вісімнадцятою за кількістю завантажень грою для PlayStation 5 в Європі та Північній Америці відповідно[112]. Станом на березень 2024 року було продано понад 7 мільйонів копій гри[113].

Нагороди[ред. | ред. код]

Resident Evil 4 була відзначена нагородою за видатні досягнення на Japan Game Awards[en][114] та нагородою за найкращу гру для PlayStation[en] на Golden Joystick Awards[115]. Крім того, вона здобула нагороду за найкращий ремейк на New York Game Awards[en][116][117]. Вона також була номінована в категорії «Гра року» на Golden Joystick Awards[115], The Game Awards[118] і The Steam Awards[119][120]. Resident Evil 4 потрапила до списків найкращих ігор 2023 року від видань Mashable[en] (4-те місце)[121], Time (5-те місце)[122], Empire (6-те місце)[123], Vulture[124] (8-ме місце), Rolling Stone (9-те місце)[125] та багатьох інших[ab].

Нагорода Дата Категорія Результат Прим.
The Game Awards 8 грудня 2022 Найочікуваніша гра Номінація [134]
7 грудня 2023 Гра року Номінація [118]
Найкращий звуковий дизайн Номінація
Найкращий пригодницький бойовик Номінація
Golden Joystick Awards 20 листопада 2023 Найкраща гра року Номінація [115]
Найкраща гра для PlayStation Перемога
Japan Game Awards[en] 21 вересня 2023 Нагорода за визначні досягнення Перемога [114]
New York Game Awards[en] 23 січня 2024 Найкращий ремейк Перемога [116][117]
Найкраще доповнення[ac] Номінація
The Steam Awards 2 січня 2024 Гра року Номінація [119][120]
Розкішний сюжет Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Хіроюкі Кобаясі був продюсером оригінальної гри[1].
  2. Сіндзі Мікамі був директором оригінальної гри[2].
  3. Сіндзі Мікамі був сценаристом оригінальної гри[2].
  4. Хіросі Шибата, Кодзі Какае та Сігенорі Нісікава були співдизайнерами оригінальної гри[3].
  5. Кійохіко Саката був програмістом оригінальної гри[3].
  6. Місао Сенбонґі та Шусаку Учіяма були співкомпозиторами оригінальної гри[4].
  7. Японська: バイオハザード4 Хепберна: Baiohazādo 4?, англ. Biohazard RE:4
  8. Зазвичай згадується як Resident Evil 4 Remake.
  9. Лише на iPhone 15 Pro та iPad із системою не нижче за M1.
  10. Ґрунтується на 125 оцінкових відгуках із 132 загальних відгуків.
  11. Ґрунтується на 23 оцінкових відгуках із 24 загальних відгуків.
  12. Ґрунтується на 27 оцінкових відгуках із 29 загальних відгуків.
  13. Ґрунтується на 196 відгуках.
  14. англ. It stands on the shoulders of a gaming masterpiece, and tries to climb a little higher.
  15. англ. Where the original felt expansive, this feels cramped.
  16. англ. This is what the RE4 remake has reduced me to: a pleading mess of unfulfilled nostalgia and frustration. It's not a terrible game, but it isn't seamless, either.
  17. англ. Ashley benefits from that the most, as she's no longer just a helpless buffoon who runs into obvious traps like a teen slasher victim.
  18. англ. [...] its pacing has been tightened to the point where hardly a single minute is wasted [...].
  19. англ. [...] the game's art direction and cutting-edge tech complement each other with orchestral precision.
  20. Ґрунтується на 40 оцінкових відгуках із 41 загального відгука.
  21. Ґрунтується на 8 оцінкових відгуках.
  22. Ґрунтується на 10 оцінкових відгуках.
  23. Ґрунтується на 59 відгуках.
  24. англ. Resident Evil 4: Separate Ways greatly improves upon the storytelling and importance of Ada's side story [...].
  25. Згідно із численними джерелами:[100][101][103][104][105]
  26. англ. It's a grounded representation of the character that stands out among the melodrama of its other cast.
  27. англ. The inclusion of these mechanics adds much-needed texture to Ada, painting her as the capable and resourceful spy we've always been told she is, but have never seen firsthand.
  28. Згідно із численними джерелами:[126][127][128][129][130][131][132][133]
  29. Resident Evil 4: Separate Ways
Джерела
  1. Middler, Jordan (12 серпня 2022). Veteran Resident Evil producer Hiroyuki Kobayashi has left Capcom for NetEase. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 12 серпня 2022. Процитовано 14 грудня 2022.
  2. а б Carter, Justin (29 серпня 2022). Shinji Mikami didn't realize the impact of Resident Evil 4's camera. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 29 серпня 2022. Процитовано 25 березня 2023.
  3. а б Resident Evil 4 Credit Information. GameFAQs (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 22 січня 2019. Процитовано 25 березня 2023.
  4. Ardron, Nicola (10 квітня 2020). Resident Evil 4 soundtrack is coming to vinyl. GodisaGeek.com (англ.). Архів оригіналу за 13 квітня 2020. Процитовано 24 лютого 2023.
  5. Greenbaum, Aaron (14 червня 2022). How Resident Evil 4 Remake's Scarier Visuals Hurt the Original's Campy Charm. Den of Geek (англ.). Dennis Publishing, DoG Tech. Архів оригіналу за 14 червня 2022. Процитовано 11 липня 2022.
  6. Wheatley, Tyson Lex (2 лютого 2005). 'Resident Evil 4' so good, it's scary. CNN (англ.). Warner Bros. Discovery. Архів оригіналу за 19 лютого 2005. Процитовано 11 липня 2022.
  7. а б Fingas, Jon (21 жовтня 2022). 'Resident Evil 4' remake gameplay shows tense but familiar action. Engadget (англ.). Yahoo! Inc. Архів оригіналу за 21 жовтня 2022. Процитовано 22 жовтня 2022.
  8. а б в Rayner, Ben (17 березня 2023). Resident Evil 4 remake review: A must-play for any Resident Evil fan. Digital Spy (англ.). Hearst Magazines. Архів оригіналу за 18 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  9. а б McWhertor, Michael (14 вересня 2023). Resident Evil 4's Separate Ways DLC coming to Capcom's remake. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 14 березня 2023.
  10. а б в Robinson, Andy (17 березня 2023). Review: Resident Evil 4 is a faithful restoration of an all-time classic. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  11. Franey, Joel (28 березня 2023). All Resident Evil 4 weapons in the Remake. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 9 травня 2023. Процитовано 12 травня 2023.
  12. Tolbert, Samuel (24 березня 2023). Resident Evil 4 remake: List of enemies and bosses. Windows Central (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 24 березня 2023. Процитовано 27 березня 2023.
  13. Cummings-Grady, Mackenzie (11 січня 2021). The Best Moments in "Resident Evil 4". Popdust (англ.). Архів оригіналу за 11 січня 2021. Процитовано 22 жовтня 2022.
  14. а б в г д е ж и Croft, Liam (17 березня 2023). Resident Evil 4 Review (PS5). Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  15. а б Zwiezen, Zack (20 жовтня 2022). All The Changes We Spotted In The New Resident Evil 4 Remake Trailers. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 21 жовтня 2022. Процитовано 22 жовтня 2022.
  16. Richardson, Liam (20 жовтня 2022). Resident Evil 4 isn't just a remake, it's a visceral reimagining. Rock Paper Shotgun (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 20 жовтня 2022. Процитовано 22 жовтня 2022.
  17. а б в г д Indovina, Kurt (17 березня 2023). Resident Evil 4 Remake Review — Stranga, Stranga, Now That's A Remake. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  18. а б в г д е ж Ashworth, Mack (17 березня 2023). Resident Evil 4 Remake Review. GameRevolution (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  19. а б в г д Wilson, Aoife (17 березня 2023). Resident Evil 4 Remake review — a classic comes back to life. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  20. а б в г Klepek, Patrick (17 березня 2023). 'Resident Evil 4' Didn't Need a Remake, But This One's Brilliant Anyway. Vice (англ.). Vice Media. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  21. а б в г д е Ogilvie, Tristan (17 березня 2023). Resident Evil 4 Review. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  22. McWhertor, Michael (2 березня 2023). Resident Evil 4 remake makes Leon's knife and attaché case a much bigger deal. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 2 березня 2023. Процитовано 3 березня 2023.
  23. Phillips, Tom (21 жовтня 2022). Resident Evil 4 remake has "barely any" QTEs. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 21 жовтня 2022. Процитовано 22 жовтня 2022.
  24. а б Game Informer (28 лютого 2023). How Capcom Is Modernizing Mechanics In Resident Evil 4 (Remake) | Interview. YouTube (яп.). Alphabet Inc. Архів оригіналу за 28 лютого 2023. Процитовано 1 березня 2023.
  25. а б в г д McWhertor, Michael (27 вересня 2023). Resident Evil 4 remake's DLC is just as lavish. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 29 вересня 2023. Процитовано 6 березня 2024.
  26. Morales, Greysun (23 березня 2023). Resident Evil 4 Remake: Difficulty Settings Explained. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 23 березня 2023. Процитовано 25 березня 2023.
  27. Bottino, Andrew (16 лютого 2023). Resident Evil 4 Remake Bringing Back New Game Plus Mode. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 19 лютого 2023. Процитовано 26 лютого 2023.
  28. Rodriguez, Jason (27 березня 2023). Resident Evil 4 — Unlockable Costumes And Bonus Weapons Guide. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 22 квітня 2023. Процитовано 12 травня 2023.
  29. Challenges — Resident Evil 4 Wiki Guide. IGN (англ.). Ziff Davis. 13 квітня 2023. Архів оригіналу за 15 квітня 2023. Процитовано 12 травня 2023.
  30. Baqery, Mohsen (25 квітня 2023). Resident Evil 4 Remake: All Extra Content Shop Items. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 25 квітня 2023. Процитовано 12 травня 2023.
  31. Scullion, Chris (7 квітня 2023). Resident Evil 4 remake has added microtransactions to upgrade weapons quicker. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 7 квітня 2023. Процитовано 26 травня 2023.
  32. Szpytek, Peter Hunt (22 липня 2021). Resident Evil 4: What Happens to Ashley After the Events of the Game. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 21 жовтня 2021. Процитовано 24 лютого 2023.
  33. Romano, Sal (20 жовтня 2022). Resident Evil 4 remake — extended gameplay, second trailer, screenshots, and special editions announced. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2022. Процитовано 24 лютого 2023.
  34. Schedeen, Jesse (26 ютого 2009). Resident Evil: The Many Looks of the Infected. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 22 червня 2022. Процитовано 24 лютого 2023.
  35. Bye, Jack (31 березня 2023). Resident Evil 4 Remake — How To Beat Saddler Boss Guide. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 31 березня 2023. Процитовано 8 травня 2023.
  36. Bussell, Cat (17 лютого 2023). Resident Evil 4 remake release date, trailers, gameplay and news. TechRadar (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 17 лютого 2023. Процитовано 24 лютого 2023.
  37. а б в г д Bailey, Kat (21 жовтня 2022). Resident Evil 4 Producer on How the Remake Will Tackle QTEs, Inventory Management, and the Sequel. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 21 жовтня 2022. Процитовано 22 жовтня 2022.
  38. а б Stewart, Marcus (8 лютого 2023). How Resident Evil 4's Directors Approached Designing The Remake. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 8 лютого 2023. Процитовано 8 лютого 2023.
  39. Capcom (24 березня 2023). Resident Evil 4. Т. Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S. Capcom.
  40. Van Aken, Alex (2 лютого 2023). How Capcom Designs New Enemies in Resident Evil 4 (Remake) | Interview. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 2 лютого 2023. Процитовано 24 січня 2023.
  41. а б Stewart, Marcus (16 лютого 2023). Resident Evil 4's Sound Director And Composer Break Down The Remake's Haunting Soundtrack. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 18 лютого 2023. Процитовано 24 січня 2023.
  42. Hidehiro Goda. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 1 грудня 2020. Процитовано 25 березня 2023.
  43. Game Credits — Masatoshi Fukazawa. GameFAQs (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 25 березня 2023. Процитовано 25 березня 2023.
  44. а б Robinson, Andy (12 квітня 2020). Capcom is working on a Resident Evil 4 remake. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 14 квітня 2020. Процитовано 11 липня 2022.
  45. Yaden, Joseph (3 червня 2022). Everything we know about the Resident Evil 4 remake. Digital Trends (англ.). Архів оригіналу за 3 червня 2022. Процитовано 11 липня 2022.
  46. Fenlon, Wes (20 жовтня 2022). Resident Evil 4 Remake is 'about the same' length as original, says Capcom. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 20 жовтня 2022.
  47. Edsö, Edvin (2 червня 2022). Resident Evil 4 comes to PS5 next year: first gameplay and story details. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 2 червня 2022. Процитовано 11 липня 2022.
  48. Stewart, Marcus (2 лютого 2023). Why Capcom Changed Ashley In Resident Evil 4. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 3 лютого 2023. Процитовано 24 лютого 2023.
  49. а б Uehara, Takao (22 березня 2023). PS5 Creators: How Resident Evil 4 harnesses PS5's power. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 22 березня 2023. Процитовано 28 березня 2023.
  50. Zotomayor, Carlos (26 жовтня 2022). All The Big Character Design Changes In The Resident Evil 4 Remake. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 26 жовтня 2022. Процитовано 8 травня 2023.
  51. Vaz, Christian (5 квітня 2023). Resident Evil 4 Remake cast and voice actors list. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 7 квітня 2023. Процитовано 8 травня 2023.
  52. Bardhan, Ashley (10 квітня 2023). Resident Evil 4 Remake Is Getting Review Bombed For The Worst Reasons [Update]. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 25 квітня 2023. Процитовано 8 травня 2023.
  53. Tolentino, Josh (24 лютого 2023). Resident Evil 4 Remake Japanese Voice Actors Revealed. Siliconera (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 24 лютого 2023. Процитовано 8 травня 2023.
  54. Zotomayor, Carlos (7 березня 2023). Resident Evil 4 Remake Needs To Address One Problem With The RE Engine. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 7 березня 2023. Процитовано 24 березня 2023.
  55. Judd, Will (16 березня 2023). Resident Evil 4 remake: do technical troubles doom a would-be classic?. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 16 березня 2023. Процитовано 24 березня 2023.
  56. Battaglia, Alex (29 березня 2023). The Resident Evil 4 remake plays well on PC — but tech issues compromise the experience. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 29 березня 2023. Процитовано 16 травня 2023.
  57. Plant, Logan (8 березня 2023). Resident Evil 4 Remake's Infamous Rain Will Be Fixed With Day One Patch. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 15 березня 2023. Процитовано 26 травня 2023.
  58. Palumbo, Alessio (15 травня 2023). Resident Evil 4 Remake Had Its Four DRMs Successfully Cracked. Wccftech (англ.). Архів оригіналу за 15 травня 2023. Процитовано 16 травня 2023.
  59. McWhertor, Michael (2 червня 2022). Resident Evil 4 remake announced, coming March 2023. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 2 червня 2022. Процитовано 11 липня 2022.
  60. Phillips, Tom (13 червня 2022). First glimpse of Resident Evil 4 remake gameplay. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 13 червня 2022. Процитовано 11 липня 2022.
  61. Zwiezen, Zack (20 жовтня 2022). Everything We Saw At The Big Resident Evil Showcase. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 20 жовтня 2022. Процитовано 22 жовтня 2022.
  62. Castellaw, Christopher (21 жовтня 2022). Resident Evil 4 Remake Reveals Deluxe and Collector's Edition Content. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 21 жовтня 2022. Процитовано 22 жовтня 2022.
  63. Ostler, Anne-Marie (21 жовтня 2022). Resident Evil 4 Remake Deluxe and Collector's editions announced. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 21 жовтня 2022. Процитовано 22 жовтня 2022.
  64. Nightingale, Ed (23 січня 2023). Resident Evil 4 remake demo on the way soon. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 24 лютого 2023. Процитовано 24 лютого 2023.
  65. Ankers-Range, Adele (6 березня 2023). Resident Evil 4 Teaser Website Is Full of Puzzles, Riddles, and Backstory. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 7 березня 2023. Процитовано 7 березня 2023.
  66. Kennedy, Victoria (9 березня 2023). Resident Evil 4 remake Chainsaw demo available now, no time limit. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 10 березня 2023. Процитовано 10 березня 2023.
  67. Bonthuys, Darryn (20 березня 2023). Resident Evil 4 Gets An Adorable Anime Spin-Off Before Game Launches. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 березня 2023. Процитовано 21 березня 2023.
  68. Tolentino, Josh (20 березня 2023). Resident Evil 4 Anime Promo Parodies Classic Series. Siliconera (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 20 березня 2023. Процитовано 26 травня 2023.
  69. Middler, Jordan (15 вересня 2022). Resident Evil 4 remake is also coming to PS4, showcase happening next month. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 15 вересня 2022. Процитовано 18 вересня 2022.
  70. Reilly, Luke (24 березня 2023). Resident Evil 4 Remake Mercenaries Mode Arrives Early Next Month. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 24 березня 2023. Процитовано 24 березня 2023.
  71. Resident Evil [@RE_Games] (21 вересня 2023). Got a selection of good things on sale, stranger! The Resident Evil 4 Original Soundtrack is here, bringing 80 spine-tingling tracks to your favorite digital service! (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2024. Процитовано 14 березня 2024 — через Твіттер.
  72. Campbell, Evan (30 листопада 2023). Resident Evil 4 Remake VR Mode Releasing In December On PS5. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 30 листопада 2023. Процитовано 2 грудня 2023.
  73. Lyles, Taylor (7 листопада 2023). Resident Evil 4 Remake iPhone 15 Pro Release Date Confirmed. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 7 листопада 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  74. Stewart, Marcus (1 лютого 2024). Resident Evil 4 Gold Edition Bundles The Complete Adventure Next Week. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 1 лютого 2024. Процитовано 14 березня 2024.
  75. а б PlayStation 5 Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 7 березня 2024. Процитовано 7 березня 2024.
  76. а б PC Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  77. а б Xbox Series X Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 16 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  78. а б Resident Evil 4 (2023) Reviews. OpenCritic (англ.). Архів оригіналу за 16 жовтня 2023. Процитовано 27 жовтня 2023.
  79. а б в Handley, Zoey (17 березня 2023). Review: Resident Evil 4 (2023). Destructoid (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  80. а б в г д е Colantonio, Giovanni (17 березня 2023). Resident Evil 4 review: exactly how a remake should be done. Digital Trends (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  81. Romano, Sal (29 березня 2023). Famitsu Review Scores: Issue 1791. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 29 березня 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  82. а б в г Hester, Blake (17 березня 2023). Resident Evil 4 (Remake) Review. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  83. а б в Hurley, Leon (17 березня 2023). Resident Evil 4 Remake review: "A spectacularly pretty game loaded with atmosphere". GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  84. а б в г д е ж Stanton, Rich (17 березня 2023). Resident Evil 4 remake review. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  85. а б в г д Smith, Edward (17 березня 2023). Resident Evil 4 Remake review — bingo. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  86. а б в Hoggins, Tom (21 березня 2023). Resident Evil 4 review — a lavish remake of a horror classic that is still to be bettered. The Telegraph (англ.). Telegraph Media Group. Архів оригіналу за 22 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  87. а б в г Stuart, Keith (17 березня 2023). Resident Evil 4 Remake review — beautiful, tense, camp, gory: all that's best about the series. The Guardian (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  88. а б в Raynor, Kelsey (17 березня 2023). Resident Evil 4 Remake review: A bolder, Leon-hearted version of a classic, refined in every way. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 17 березня 2023.
  89. а б Webster, Andrew (17 березня 2023). Resident Evil 4 remake is a modern blockbuster with an old-school heart. The Verge (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  90. а б в McWhertor, Michael (17 березня 2023). The Resident Evil 4 remake pulls off the same great trick. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  91. Yaden, Joseph (18 квітня 2023). Shinji Mikami Finished The Resident Evil 4 Remake, And He Had Some Thoughts. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 18 квітня 2023. Процитовано 7 травня 2023.
  92. а б в г д Corden, Jez (17 березня 2023). Resident Evil 4 review (Xbox): It feels like next-gen is finally here. Windows Central (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  93. а б Conditt, Jessica (17 березня 2023). 'Resident Evil 4' review: A half-step backward for Capcom remakes. Engadget (англ.). Yahoo! Inc. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  94. Park, Gene (17 березня 2023). The remake of 'Resident Evil 4' is like reliving a cherished memory. The Washington Post (англ.). Nash Holdings. Архів оригіналу за 17 березня 2023. Процитовано 23 березня 2023.
  95. а б Mackenzie, Oliver (25 березня 2023). Resident Evil 4 remake: every console version tested. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 25 березня 2023. Процитовано 27 березня 2023.
  96. а б PlayStation 5 Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 6 березня 2024. Процитовано 6 березня 2024.
  97. а б PC Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 6 березня 2024. Процитовано 6 березня 2024.
  98. а б Xbox Series X Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 6 березня 2024. Процитовано 6 березня 2024.
  99. а б Resident Evil 4: Separate Ways Reviews. OpenCritic (англ.). Архів оригіналу за 20 січня 2024. Процитовано 6 березня 2024.
  100. а б в г Carter, Chris (22 вересня 2023). Review: Resident Evil 4: Separate Ways DLC. Destructoid (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 24 вересня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  101. а б в Hilliard, Kyle (27 вересня 2023). Resident Evil 4 Separate Ways DLC Review. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 27 вересня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  102. а б в г д е ж Indovina, Kurt (27 вересня 2023). Resident Evil 4: Separate Ways DLC Review — Where Does She Get Those Wonderful Toys?. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 28 вересня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  103. а б в г д Graeber, Brendan (22 вересня 2023). Resident Evil 4: Separate Ways DLC Review. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 24 вересня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  104. а б в г д е Cuevas, Zackery (23 жовтня 2023). Resident Evil 4: Separate Ways. PCMag (англ.). Архів оригіналу за 24 жовтня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  105. а б в г д Croft, Liam (25 вересня 2023). Resident Evil 4: Separate Ways Review (PS5). Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 26 вересня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  106. Dinsdale, Ryan (29 березня 2023). Resident Evil 4 Remake Sells 3 Million Units in 2 Days. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 29 березня 2023. Процитовано 30 березня 2023.
  107. Yang, George (7 квітня 2023). Resident Evil 4 Remake Sales Top 4 Million Units, Second Fastest Selling Resident Evil. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 7 квітня 2023. Процитовано 7 квітня 2023.
  108. Romano, Sal (30 березня 2023). Famitsu Sales: 3/20/23 – 3/26/23 [Update]. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2023. Процитовано 2 квітня 2023.
  109. Harmon Jr., O'Dell (10 квітня 2023). PlayStation Store: March 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 10 квітня 2023. Процитовано 8 травня 2023.
  110. Harmon Jr., O'Dell (8 травня 2023). PlayStation Store: April 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 8 травня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  111. Harmon Jr., O'Dell (6 червня 2023). PlayStation Store: May 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 7 листопада 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  112. Corrie, Justin (6 жовтня 2023). PlayStation Store: September 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 6 жовтня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  113. Erskine, Donovan (13 березня 2024). Resident Evil 4 Remake crosses 7 million copies sold. Shacknews (англ.). Архів оригіналу за 13 березня 2024. Процитовано 15 березня 2024.
  114. а б Robinson, Andy (21 вересня 2023). Monster Hunter Rise: Sunbreak named 2023’s best game at Japan Game Awards. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 21 вересня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  115. а б в Loveridge, Sam (10 листопада 2023). Here are all the Golden Joystick Awards 2023 winners. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 10 листопада 2023. Процитовано 11 листопада 2023.
  116. а б Kerr, Chris (4 січня 2024). Alan Wake II and Baldur's Gate 3 lead 2024 New York Game Awards nominees. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 4 січня 2024. Процитовано 6 січня 2024.
  117. а б McEvoy, Sophie (24 січня 2024). Baldur's Gate 3 wins big at New York Game Awards 2024. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 24 січня 2024. Процитовано 25 січня 2024.
  118. а б Yonezawa, Bruno (8 грудня 2023). The Game Awards 2023: All Winners & Awards. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 8 грудня 2023.
  119. а б Blake, Vikki (16 грудня 2023). The Steam Awards 2023 shortlist has been revealed — here's what Steam players think are 2023's best games. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 16 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  120. а б Carter, Justin (2 січня 2024). Baldur's Gate 3 drives Valve's 2023 Steam Awards. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 2 січня 2024. Процитовано 2 січня 2024.
  121. Perry, Alex; Townsend, Chance; Gedeon, Kimberly (12 грудня 2023). Mashable's best games 2023: No, 'Baldur's Gate 3' isn't No. 1. Mashable (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 21 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  122. Newby, Richard (29 листопада 2023). The 10 Best Video Games of 2023. Time (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  123. The Best Games Of 2023. Empire (англ.). Bauer Media Group. 18 жовтня 2023. Архів оригіналу за 24 грудня 2023. Процитовано 18 грудня 2023.
  124. Winkie, Luke (5 грудня 2023). The Very Best Video Games of 2023. Vulture (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 16 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  125. Cruz, Christopher (13 грудня 2023). 20 Best Video Games of 2023. Rolling Stone (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  126. West, Josh (11 грудня 2023). The 25 best games of 2023. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  127. The 20 best games of 2023. NME (англ.). NME Networks. 5 грудня 2023. Архів оригіналу за 22 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  128. MacDonald, Keza; Stuart, Keith (18 грудня 2023). The 20 best video games of 2023. The Guardian (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  129. Mahardy, Mike; Carpenter, Nicole; Mayers, Maddy; Plante, Chris; Gilliam, Ryan; Diaz, Ana; Ashley, Clayton (5 грудня 2023). The 50 best video games of 2023. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 21 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  130. Mercante, Alyssa (22 грудня 2023). GOTY: Kotaku's Top 12 Games Of 2023, Ranked. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  131. Here are Eurogamer's favourite games of 2023. Eurogamer (англ.). Gamer Network. 24 грудня 2023. Архів оригіналу за 24 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  132. Game Informer's Top 10 Games Of 2023. Game Informer (англ.). GameStop. 19 грудня 2023. Архів оригіналу за 19 грудня 2023. Процитовано 26 грудня 2023.
  133. GameSpot's 10 Best Games Of 2023. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. 5 грудня 2023. Архів оригіналу за 5 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023.
  134. Plant, Logan (9 грудня 2022). The Game Awards 2022 Winners: The Full List. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 9 грудня 2022. Процитовано 7 листопада 2023.

Посилання[ред. | ред. код]