Рамфоринх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rhamphorhynchus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рамфоринх
Час існування: пізня юра
151-148 млн років тому

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Птерозаври (Pterosauria)
Родина: Rhamphorhynchidae
Рід: Рамфоринх (Rhamphorhynchus)
Meyer, 1846
Види
Посилання
Вікісховище: Rhamphorhynchus
EOL: 52570556
Fossilworks: 38476

Рамфоринх (Rhamphorhynchus від дав.-гр. ῥάμφος — дзьоб і ῥύγχος — морда) — рід птерозаврів родини Rhamphorhynchidae, що існував у пізній юрі (161,2—145,0 млн років тому) на території сучасних Європи та Африки[1]. Рештки рамфоринхів знайдено в Португалії, Німеччині, Великій Британії і Танзанії. Вперше описаний палеонтологом Германом фон Маєром в 1847 році. Включає 3 види. Відмінною рисою рамфоринхів були довгі, укріплені зв'язками хвости з характерним ромбоподібним кінчиком.

Хоча фрагментарні останки рамфоринх знайдені в Англії, Танзанії і Португалії, найкраще збереглися зразки з Зольнхофенських вапняків, Німеччина. Багато з цих скам'янілостей зберегли не тільки кістки, але і відбитки м'яких тканин, таких, як мембрана крила.

Опис[ред. | ред. код]

Розміри рамфоринха

Череп[ред. | ред. код]

Щелепи рамфоринха несли гострі голчасті зуби, спрямовані вперед, а гострий, вигнутий, беззубий дзьоб вказує, в основному, на рибну дієту. Риба і залишки головоногих часто трапляються серед вмісту шлунків рамфоринх, а також в копролітах[2]. У верхній щелепі птерозавра було 20 зубів, нижня щелепа мала 14 зубів .

Посткраніальний скелет[ред. | ред. код]

Скелет рамфоринха налічував 7 шийних, 16 грудних, 2 поперекових, 4-5 крижових і 40 і більше хвостових хребців. Грудина була великою, чотирикутною, з добре розвиненим кілем і довгим переднім виростом. Плечові кістки відносно короткі, але потужні. Передпліччя в півтора рази і більше довше за плече, п'ясткові кістки в півтора-два рази коротші плеча і в 18-19 разів коротші літального пальця. Перші (найдовші) фаланги літального пальця в 2,5 рази довші за плече. Передлобні кістки тонкі, без розширень, вигнуті під прямим кутом. Стегнові кістки помітно коротші плечових, а великі гомілкові рівні їм або перевершують їх по довжині. Розміри тіла рамфоринхів досягали 40 см і більше[3] .

Філогенія[ред. | ред. код]

 Rhamphorhynchidae 

Scaphognathus crassirostris

 Rhamphorhynchinae 

Dorygnathus banthensis

Cacibupteryx caribensis

Nesodactylus hesperius

Rhamphorhynchus muensteri

Harpactognathus gentryii

Angustinaripterus longicephalus

Sericipterus wucaiwanensis


Екологія[ред. | ред. код]

Було виявлено декілька вапнякових плит, в яких скам'янілі рамфоринхи знаходяться в тісному зв'язку з ганоїдними рибами Aspidorhynchus. В одному з цих зразків щелепи Aspidorhynchus проходять через крило рамфоринха; залишки дрібної риби, можливо, Leptolepides, знаходяться в горлі рамфоринха. В описі 2012 року автори припустили, що рамфоринх зловив Leptolepides під час плавання. У той час, поки риба просувалася по стравоходу птерозавра, він сам був атакований великим Aspidorhynchus, який випадково проткнув мембрану крила рамфоринх своїм гострим носом. Його зуби застрягли в пікнофібрах мембрани. Сутичка призвела до загибелі обох тварин, швидше за все, тому, що вони потонули і потрапили в безкисневе середовище[4] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rhamphorhynchus. Paleobiology Database (англ.).
  2. Frey, E., Tischlinger, H. The Late Jurassic pterosaur Rhamphorhynchus, a frequent victim of the ganoid fish Aspidorhynchus? // PLOS ONE. — 2012. — Vol. 7, no. 3 (23 April). — P. e31945. — DOI:10.1371/journal.pone.0031945. — PMID 22412850 .
  3. Основы палеонтологии (в 15 томах) / под ред. Ю. А. Орлова. — М. : Издательство Академии наук СССР, 1959—1963. — С. 597.
  4. Frey, E., Tischlinger, H. The Late Jurassic pterosaur Rhamphorhynchus, a frequent victim of the ganoid fish Aspidorhynchus? // PLoS ONE. — 2012. — Vol. 7, no. 3 (23 April). — P. e31945. — DOI:10.1371/journal.pone.0031945.