Мурена носата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rhinomuraena quaesita)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мурена носата

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Вугроподібні (Anguilliformes)
Підряд: Муреновидні (Muraenoidei)
Родина: Муренові (Muraenidae)
Рід: Rhinomuraena
Вид: Мурена носата
Rhinomuraena quaesita
Garman, 1888
Синоніми
Rhinomuraena ambonensis Barbour, 1908
Посилання
Вікісховище: Rhinomuraena quaesita
ITIS: 635624
МСОП: 155301
NCBI: 391222

Мурена носата (Rhinomuraena quaesita) — вид мурен, єдиний представник роду Rhinomuraena. Також відома як листоноса мурена або бернісовий вугор, а ще стрічковий вугор. Раніше виділявся ще один вид роду Rhinomuraena — R. amboinensis. Назва R. quaesita використовувався для вугрів з блакитною стрічкою, а R. amboinensis — для вугрів з чорною стрічкою. Тепер вони визнані одним видом.

Носата мурена зустрічається в лагунах і рифах Індо-Тихоокеанського регіону, від Східної Африки до південної Японії, Австралії та Французької Полінезії. Цей вид широко розповсюджений, його часто бачать дайвери в індонезійських водах, коли їхня голова та передня частина тіла виглядають із піску або тріщин у скелях. Середовище існування — від мілководдя до глибини приблизно 60 м.[1]

Незважаючи на те, що зазвичай вид зараховують до родини муренових (Muraenidae), він має кілька характерних ознак, на підставі яких деякі автори відносять його до власної родини Rhinomuraenidae.

Носата мурена схожа на міфічного китайського дракона з довгим тонким тілом і високими спинними плавцями. Її легко впізнати за розширеними передніми ніздрями. Ці риби також добре відомі своїми характерними щелепами, які при наближенні водолаза часто дуже широко розкриваються[1].

Зазвичай носата мурена вважається протандричним гермафродитом, спочатку риба буває самцем, а потім змінює стать на самку. Зміна кольору, пов'язана зі зміною статі, не відома в жодного іншого виду мурен[2]. Молодняк та незрілі особини чорні з жовтим спинним плавником, у дорослих самців чорний колір змінюється на синій, а дорослі самки бувають повністю жовті або жовті з невеликою кількістю синього забарвлення в задній частині.[2][3] Розмір блакитних дорослих самців коливається від 65 до 94 см завдовжки, жовті самки помітно більші й можуть досягати 130 см.[2][3] В умовах утримання в неволі відмінності в забарвленні, пов'язані зі зрілістю чи статтю риб, не були виявлені.[4]

Носата мурена чорного кольору, молодняк

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Miller, M; Rutger, R (2013). Observations of large muraenid leptocephali in coastal Indonesia: locations of sightings and behaviour of the larvae. Marine Biodiversity Records. 6 (82). doi:10.1017/s1755267213000079. 
  2. а б в Froese R., Pauly D. (eds.) (2022). Rhinomuraena quaesita на FishBase. Версія за серпень 2022 року.
  3. а б Lieske, E., & Myers, R. (1999). Coral Reef Fishes. ISBN 0-691-00481-1
  4. Preininger, D.; Halbauer, R.; Bartsch, V.; Weissenbacher, A. (2015). First observations of fertilized eggs and preleptocephalus larvae of Rhinomuraena quaesita in the Vienna Zoo.. Zoo Biol. 34 (1): 85–88. doi:10.1002/zoo.21184. PMID 25385394.