Мальованцеві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rostratulidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мальованцеві
Час існування: пліоцен — наш час

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сивкоподібні (Charadriiformes)
Родина: Мальованцеві (Rostratulidae)
Ridgway, 1919
Роди
Посилання
Вікісховище: Rostratulidae
Віківиди: Rostratulidae
EOL: 7990
ITIS: 176462
NCBI: 118791
Fossilworks: 39575

Мальованцеві[1] (Rostratulidae) — родина сивкоподібних птахів. Включає 3 види.

Поширення[ред. | ред. код]

Малюванцеві поширені в Південній Америці, Африці, Південній та Південно-Східній Азії та Австралії. Трапляються на низинних болотах, невеликих водоймах.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло завдовжки 19-24 см. Самиці більші за самців і яскравіше забарвлені. За розмірами і зовнішнім виглядом схожі на звичайного баранця, але забарвлення яскравіше. Дзьоб подовжений, прямий. Крила короткі та широкі. Першорядних махових 10, кермових 14-16; хвіст короткий. Пальці ніг довгі і тонкі, плавальної перетинки немає; задній палець добре розвинений, хоча багато коротший від передніх. Воло чітко відокремлене. Сліпі кишки відносно довгі, функціональні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мальованцеві ведуть потайний спосіб життя. Трапляються на болотах і берегах водойм. Активні переважно в сутінках і вночі. Годуються серед рослинності, рідше на відкритих мілинах. Поживу добувають при зондуванні дзьобом сирого ґрунту. Їдять різноманітних безхребетних, іноді коріння і насіння.

Гніздяться в сезон дощів. Гніздо влаштовується в заростях на березі. У мальованця аргентинського в кладці 2 яйця; насиживают самець і самиця. В австралійського мальованця самиця будує гніздо разом з самцес і відкладає зазвичай 4, рідко 5-6 яєць, які протягом 17-19 днів насиджує самець; він же доглядає виводок. В афро-азійсьного мальованця після завершення першої кладки, яку насиджує самець, самиця шукає іншого самця і відкладає другу кладку, всі турботи про яку падають на другого самця.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. R. minator description, department of vertebrate zoology at Smithsonian Institution (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 2 червня 2014. Процитовано 12 липня 2019.