Royal Ordnance

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Royal Ordnance Plc
Тип Приватна
Форма власності державне підприємство
Галузь оборонне виробництво
Спеціалізація Оборонне виробництво
Попередник(и) Королівський завод стрілецької зброї
Засновано 1984 (як Royal Ordnance)
Закриття (ліквідація) 2004
Штаб-квартира Фарнборо, Англія
Продукція зброя
Холдингова компанія BAE Systems
CMNS: Royal Ordnance у Вікісховищі

Royal Ordnance plc була створена 2 січня 1985 як відкрита публічна компанія з обмеженою відповідальністю, більша частина все одно належить уряду Великої Британії, який є власником Royal Ordnance Factories (скорочено ROFs), які виробляють вибухівку, боєприпаси, стрілецьку зброю в тому числі гвинтівки Lee–Enfield, гармати та військову техніку, наприклад, танки. Кампанія має 16 фабрик; кількість персоналу — 19000.

Royal Ordnance plc було придбано British Aerospace (BAe) у квітні 1987, яка стала BAE Systems у 1999. Назва Royal Ordnance зберігалася протягом майже 20 років; а місця мали свої колишні назви, наприклад Royal Ordnance або пізніше RO Defence. Назву Royal Ordnance було прибрано у 2004 і було продано як Land Systems, підрозділ відомий як BAE Systems Global Combat Systems Munitions.

Історія[ред. | ред. код]

Королівські збройні заводи[ред. | ред. код]

Історія Королівських збройних заводів (ROFs) починається у 1560 з будови Королівського порохового заводу (RGPF) у Абатстві Уолгем, Ессекс. Пізніше він був поєднаний з Королівським заводом стрілецької зброї (RSAF) у Енфілд Лок і Королівським арсеналом у Вулвічі. Усі три виробництва розташовувалися поряд з Лондоном — але не дуже близько щоб запобігти руйнувань у разі вибуху. Назва Royal Arsenal була представлена у 1805 щоб охопити Королівські лабораторії, Королівський пороховий завод та Королівські візки, які спочатку були відокремлені і розташовувалися у Гринвічі.

У 1927 ці три Королівські фабрики було переведено, в межах Військового департаменту, з Міністерства боєприпасів до Департаменту Головного управління озброєнь. На порозі Другої світової війни, наприкінці 1930-х початку 1940-х Міністерство постачання побудувало ще заводів 40 де працювало приблизно 300000 робітників. Чисельність робочих місць і зайнятого персоналу, значно скоротилася після закінчення Другої світової війни.

В рамках процесу приватизації у 1980-і роки, уряд Великої Британії перевів деякі, раніше відокремлені, дослідження і розробки до Центру оборонних досліджень у ROF. Інші підрозділи британських оборонних досліджень і розробок пізніше було закрито; ті, що залишилися у Міністерства оборони, пізніше були передані Defence Science and Technology Laboratory або стали частиною приватизованої QinetiQ. Деякі заводи випускають ядерну зброю, ROF Бугфілд та ROF Кардіф, були виведені з-під контролю ROF і не брали участь у приватизації Royal Ordnance. Вони були передані під контроль AWRE; який пізніше став Atomic Weapons Establishment.

Приватизація[ред. | ред. код]

2 січня 1985, у День націоналізації, дванадцять заводі які ще були відкриті, а також Південний майданчик у Абатстві Уолгем, RSAF Енфільд та три Заводи агентства, стали компанією власником якої є уряд Великої Британії: Royal Ordnance plc. Штаб-квартира компанії перебралася до ROF Чорлі, Ланкашир; з юридичною адресою у центральному Лондоні. Наміром уряду на даному етапі було приватизувати Royal Ordnance якомога швидше через відкрите розміщення акцій.

У середині 1985 було назначено дату на липень 1986; проте, у червні 1986 уряд заявив про не можливість відкритого розміщення акцій і, що має намір продати компанію у приватному порядку. Причинами не можливості відкритого розміщення акцій стали:

Проблеми з ROF Лідс було вирішено після погодження яке надали Royal Ordnance на продажу заводу і прав на інтелектуальну власність на танки Challenger компанії Vickers plc 4 жовтня 1986, остаточна угода була підписана 31 березня 1987 оцінюючи ROF Лідс у £15,2 млн. Vickers став Alvis Vickers та, у 2004, став частиною BAE Systems, а завод у Лідсі було закрито. Співпраця з Міністерством оборони була вирішена наданням компанії певних гарантій від МО щодо майбутніх стратегій закупівель. Фінансові питання було вирішено після надання коштів з Королівської скарбниці і подальшого продажу ROF Лідс. Згідно зобов'язань відносно субпідряду на ракетні систем між British Aerospace (BAe) і МО науково-дослідний центр було передано Royal Ordnance по інкорпорації; BAe і МО підписали угоду у лютому 1987 року.

У жовтні 1986 Royal Ordnance Plc було виставлено на продаж, отримано шість пропозицій. Потім кількість була зменшена до двох; одна від British Aerospace, а інша Guest, Keen & Nettlefolds (GKN). BAe запропонували £188.5 млн. фунтів стерлінгів[1] і продаж було завершено 22 квітня 1987.

Раціоналізація[ред. | ред. код]

Вигляд порожнього майданчика ROF Чорлі. Праворуч від залізниці було виробництво вибухівки; площу між залізницею і огорожею займала ROF Чорлі Халт; а праворуч від огорожі колишня будівля штаб-квартири ROF Чорлі.

На час продажу, RO Defence мала 16 фабрик і близько 19000 робітників. Одразу після приватизації, вони були закриті, а їх площу у ROF Патрікрофт, RSAF Енфільд та Абатстві Південний Уолгем продані.

У квітні 1992 BAe / RO Defence придбали BMARC та Poudreries Réunies de Belgique (PRB) від збанкрутілих Astra Holdings; а пізніше Muiden Chemie. У 1991 RO Defence також купили виробництво стрілецької зброї у якому були зацікавлені  Heckler & Koch.

У 2000 штаб-квартира Royal Ordnance була переведена з RO Чорлі до BAE Systems Філтон, а у RO Бішоптом було зупинено виробництво.

Об'єднання у BAe / BAE Systems[ред. | ред. код]

У 1999 BAe злилися з Marconi Electronic Systems, і тоді ж було змінено назву з British Aerospace на BAE Systems. Майданчики Royal Ordnance з того часу розглядаються як майданчики BAE Systems з можливістю Royal Ordnance працювати на них як підрозділу. У 2002 Heckler & Koch були продані Heckler and Koch Beteiligungs GmbH.

У 2004 BAE Systems придбали Alvis Vickers Ltd, яка була злита з RO Defence та колишніми заводами GEC у Барроу-ін-Фернес та Лестері утворивши BAE Systems Land Systems. Ця організація розширилася у 2005 коли BAE Systems придбали американську компанію United Defense Industries і ввели її до групи Land Systems перетворившись на BAE Systems Land and Armaments. Ці два злиття і розширення значило, що колишні майданчики Royal Ordnance були перейменовані як BAE Systems Land and Armaments.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vickers, John and Yarrow, George (1993).

Література[ред. | ред. код]